Andrei Iordache, preşedinte la PNL Slatina!
Forul judeţean de conducere al PNL Olt l-a ales pe prim-vicepreşedintele PNL Olt, dr. Andrei Iordache, preşedinte al Organizaţiei Municipale Slatina. O numire îmbrăţişată de majoritatea celor prezenţi, privită cu reticenţă de gruparea Marian Munteanu, care activează în PNL Olt. Printre susţinătorii lui Andrei Iordache se află Gigel Ştirbu şi Siminica Mirea. O decizie pe care mulţi liberali ar fi vrut-o luată acum trei luni, când se putea face ceva mult mai bun la Slatina decât a reuşit Marius Bălaşa. Practic, prin această desemnare, Andrei Iordache îşi asumă rolul de lider al opoziţiei de la Slatina şi are timp scurt pentru a demonstra. Alegerile parlamentare bat la uşă. Deşi a trecut o săptămână de la desemnarea sa, Iordache nu se grăbeşte să intre în opoziţie. Practic, în cel mai specific stil românesc, omul gospodar începe treaba de lungă durată cu o pauză.
Emil Moţ ia atitudine!
Pe o presiune a străzii foarte mare, dezvoltată în ultimele zile, legată de două investiţii private din Slatina. Una la Fântâna Speranţei şi alta în faţa Magazinului Oltul, autorizate de adminsitraţia municipală în exerciţiu, primarul ales al Slatinei, Emil Moţ, a organizat o conferinţă de presă. Acolo acesta declara că se dezice de cele doua proiecte şi de cei care le-au aprobat şi avizat: Emil Popa – primar interimar, Cristian Cismaru – administrator public şi Cristian Bircea – viceprimar. Atitudinea primarului ales vine să limpezească situaţia dată de cele două edificii, dacă nu legale, cel puţin inestetice. A fost primul scandal de care a avut parte primarul ales al Slatinei. Şi nici nu a fost instalat în funcţie. Rămâne de urmărit subiectul, căci chiar şi după ieşirea lui Moţ de săptămâna trecută, constructorii grajdiului metalic de la Fântâna Speranţei şi-au văzut, mai departe, liniştiţi, de treabă. E drept, au completat peisajul cu un însemn care defineşte şantierul de acolo. Cine e constructor, cine e proiectant şi cine e beneficiar. Slatina aşteaptă un primar investit care să ajungă acolo cu buldozerul. Sau.. cu vorba bună!
Deveselu are stemă. În formă de scut, desigur!
Pe masa guvernului se află proiectul de hotărâre privind aprobarea stemelor comunelor Cârlogani şi Deveselu, judeţul Olt. Pentru că la Cârlogani nu există scut antirachetă, cea mai importantă comună rămâne Deveselu. Ca o coincidenţă, stema comunei este formată dintr-un scut. Nu american şi antirachetă, ci unul franţuzesc de tip vechi, aşa cum cere legea în vigoare. Aşadar, miercuri, Dacian Cioloş n-a trebuit decât să dea undă verde aprobării stemelor, că aşa e formalitatea. „Stema comunei Deveselu se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, tăiat în furcă răsturnată. În dreapta, în câmp albastru, se află un buzdugan care se încrucişează cu o secure cu tăiş dublu, totul de argint. În stânga, în câmp argintiu, se află un stejar verde al cărui trunchi se evazează jos, mai pronunţat spre dextra. În vârful scutului, în câmp roşu, se află cinci spice de grâu de aur, aşezate în evantai, având extremităţile inferioare ale celor de pe flancuri uşor curbate şi acolate în partea de jos. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat. Semnificaţia elementelor însumate: securea şi buzduganul aminteşte că localitatea a fost sat domnesc pe vremea lui Mihai Viteazu. Stejarul reprezintă bogăţia silvică a zonei. Spicele de grâu fac referire la ocupaţia de bază a locuitorilor, agricultura. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună”, se arată în descriera simbolisticii heraldice a stemei.
Prefectul cu Consiliul Judeţean, subprefectul cu primăriile
Perioada 22-25 iunie a.c este dedidactă depunerii jurămintelor de consilierii judeţeni, 33 la număr, primari – 112 la număr şi consilierii locali. Aşa cum e tradiţia, din partea Prefecturii Olt, şefii acestei insituţii trebuie să fie prezenţi la depunerea jurămintelor de către aleşii judeţului. Conform Ordinului Prefectului 141/17.06.2016, subprefectul judeţului, Emanuel Oproiu, va fi prezent la 32 de şedinţe de constituire a consiliilor locale şi la depunerea jurămintelor primarilor şi consilierilor locali din localităţi. Astfel, Emanuel Oproiu va fi prezent la depunerea jurământului de către Emil Moţ, noul primar al Slatinei, joi, 23 iunie a.c., la ora 13.00, în sediul Consiliului Local, alături de consilierii locali. Subprefectul va fi prezent şi în celelalte şapte urbe ale judeţului. Conform Ordinului Prefectului, 142/17.06.2016, prefectul Silviu Neacşu va fi prezent doar la depunerea jurământului consilierilor judeţeni. Totuşi, Prefectura Olt este singura din ţară care prezintă, pe site-ul instituţiei, cine şi unde va fi prezent la depunerile de jurământ.
Două festivaluri, un nume. La unul, vin şi albanezii!
În aceeaşi perioadă, în judeţul Olt au loc două festivaluri-concurs cu acelaşi nume: „Căluşul Românesc”. Unul, cel de la Slatina, e naţional, celălalt, de la Caracal, e internaţional. Primul, se află la cea de-a 18-a ediţie, cel de-al doilea la cea de-a 47-a ediţie. La Slatina, festivalul-concurs are loc în perioada 22-25 iunie a.c., iar cel de la Caracal în perioada 23-26 iunie a.c. Dansul căluşăresc ar trebui să unească cetele de căluşari şi nici măcar râul Olt nu poate despărţi oamenii care practică acest dans magic. Cea mai interesantă prezenţă, la festivalul de la Caracal, este Grupul de dansuri populare „Folk Alb“, din Tirana-Albania. Dacă la fotbal, albanezii au dat un gol în poarta echipei naţionale a României şi un gol în sufletul de patriot al românului, ar putea avea şanse să ia marele trofeu la festival. În relaţia România-Albania, totul e permis. Albania nu mai e ca în tinereţea lui Iordănescu. Căluşarii sunt la putere, în această perioadă.
Primari noi, probleme vechi. Florian Constantin de la Izvoarele
Alegerile au trecut, dar aleşii nu scapă de necazuri. Primarul, fost şi reales de la Izvoarele, la scurt timp după alegeri, a fost trimis în judecată. Acolo are şansa să-şi pledeze nevinovăţia în calitate de inculpat pentru un abuz în serviciu. În sarcina sa se reţine faptul că acesta ar fi împrumutat nişte bani de la un constructor, pentru finalizarea unei investiţii executate tot de el, în curs de realizare în comuna unde edil este Florian Constantin. Dosarul e complicat, iar până acum toate solicitările făcute de edil şi partenerul său de afaceri, părtaş în cauza penală, n-au dat rezultate în favoarea acestora. Se intră pe fond, iar orice sentinţă este posibilă. Oricum, alesului i-a trecut glonţul pe la ureche, înainte de alegeri, atunci când procurorii solicitau chiar suspendarea sa din funcţie, în raport cu cauza unde e cercetat.
Poliţia, pe urma unor lingouri. Alte lingouri!
Marţi, 21 iunie a.c., după Rusalii, când tot omul se întorcea la muncă, după o binemeritată mini-vacanţă, poliţiştii olteni, care au muncit şi de sărbătoarea amintită, au avut treabă. S-au efectuat cinci percheziţii la sediile unor firme şi la locuinţele mai multor persoane, care sunt bănuite de infracţiuni econonomice. Totul în judeţul Olt. Mai precis, în perioada 2008-2011, una dintre persoanele bănuite ar fi iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani, în domeniul comerţului cu lingouri de aluminiu. 21 de mandate de aducere au fost puse în executare, astfel persoanele vizate au duse la sediul I.P.J. Olt pentru audieri şi dispunerea măsurilor legale. Prin activitatea ilicită, membrii grupării au creat un prejudiciu total bugetului de stat de peste 20.000.000 de lei, respectiv 7.729.052 de lei, prin evaziune fiscală şi 12.600.000 de lei prin spălare de bani.