Biroul de Informare și Relații Publice a Direcţiei Naţionale Anticorupţie a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna mai 2016, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă. Astfel, în buletinul de presă regăsim şi numele unui avocat din Baroul Olt, şi anume: Burlan Nicolae. Acesta a fost trimis în judecată, în stare de libertate, fals în înscrisuri şi complicitate.
Vă prezentăm paragraful în care apare numele avocatului:
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților
GHERGHE ANDREEA LIANA, administrator al unei societăți comerciale, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– fals în înscrisuri sub semnătură privată,
– tentativă la infracțiunea de evaziune fiscală
– folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene,
BURLAN NICOLAE, avocat în Baroul Olt, administrator în fapt al unei societăți comerciale, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– fals în înscrisuri sub semnătură privată,
– complicitate la folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene,
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 13 martie 2015, inculpata Gherghe Andreea, în calitate de administrator al unei societăți comerciale și cumpărător, împreună cu inculpatul Burlan Nicolae, administrator în fapt al unei firme și vânzător, au întocmit și semnat mai multe documente care priveau achiziția unui utilaj de construcții.
Scopul întocmirii acestor documente a fost acela de a atesta, în mod necorespunzător realității, că utilajul respectiv a intrat efectiv în gestiunea firmei administrată de inculpata Gherghe Andreea, că există fizic la sediul acesteia și că nu prezintă deficiențe tehnice la punerea în funcțiune.
În perioada martie-aprilie 2015, aceste documente au fost folosite de către inculpată la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), de unde a solicitat și obținut fonduri nerambursabile din bugetul european și național în sumă de 197.037,52 lei, reprezentând o primă tranşă dintr-un proiect privind achiziția de utilaje.
În aceeași perioadă, inculpata a folosit aceleași documente și la A.N.A.F. – A.J.F.P. Dolj pentru a solicita și obține rambursarea TVA aferentă achiziției utilajului, cerere care i-a fost respinsă de către această instituție publică. Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 197.037,52 lei reprezentând contravaloarea integrală a finanţării nerambursabile. În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor bunuri imobile şi mobile aparţinând inculpatei Gherghe Andreea Liana. Dosarul a fost trimis spre judecare Curtea de Apel Craiova, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.”