Pentru țara noastră, ROMÂNIA, dacă încercăm o analiză, în principal istorico-filozofică, a comportamentului și a mentalității tinerilor de „IERI” (adică generația mea, a celor în vârstă) și a tinerilor de „AZI” constat că se întâmplă ceva interesant care seamănă, într-un fel, a „SCIZIUNE”.
VIAȚA, TRECUTUL, PREZENTUL și PERSPECTIVELE sunt diferite. Aceleași NOȚIUNI, aceeași TERMENI au înțelesuri diferite. De pildă, noțiunea „ORÂNDUIREA SOCIALISTĂ” nu mai are sensul pe care îl avea. Dacă pentru NOI, SOCIALISM a însemnat o SOCIETATE unde preocupările comune erau esențiale, unde cetățenilor le pasă de TOȚI și de mediul și de modul de viață al TUTUROR, „AZI” același „TERMEN” este apreciat ca un EȘEC, fără a se sublinia NIMIC despre „EȘECURILE NOI”.
„IERI”, în ROMÂNIA, NOI TOȚI (tineri pe atunci) am avut o „VIAȚĂ DEMNĂ”, iar când „am intrat” în câmpul muncii ne așteptau „SLUJBE” bine plătite. Nu se punea problema unde vom locui, pentru că slujbele prestate, atât material, cât și ca locație, permiteau să avem locuințe proprii.
De-a lungul vieții, au existat greutăți, dar cea mai mare măsură AȘTEPTĂRILE s-au împlinit, căci s-a „câștigat” mai mult de pe urma „muncii prestate”, încât NOI, cei de atunci am primit aprecierea și felicitările părinților și a societății care înțelegeau ce însemna „NOUL SOCIAL ECONOMIC”.
Eram CETĂȚENII unei ROMÂNII – țară normală în care a apărut și s-a statuat o filozofie a CONȘTIENȚEI cu multe planuri, credințe și priceperi. Toate activitățile din toate „SFERELE VIEȚII” erau ghidate de reguli care „priveau” COERENȚĂ, CORECTITUDINE, EXACTITATE și COMPORTAMENT în care dominanta era HOTĂRÂREA DE A REUȘI.
Funcționarea unor strategii de „direcție” a determinat ca ROMÂNIA să devină un STAT MODERN cu o prezență activă în LUMEA de atunci, depășind repede statutul inițial de țară slab dezvoltată.
Pe atunci, românii erau harnici și printre ei foarte mulți ingenioși înzestrați. ROMÂNII iubeau ȚARA și natura, erau buni familiști, recunoscuți în lume pentru că nu cunoșteau sentimentul de înstrăinare și își iubeau copiii, părinții și bunicii. ROMÂNII erau cuminți și „BUNI VECINI”.
Exemplul ROMÂNIEI în EUROPA (am cunoscut concret acest aspect) era pertinent în a promova COMPETENȚA, și ea nu depindea de mărimea țării ci de SISTEMUL DE EDUCAȚIE. Asta a permis, orice s-ar spune, ROMÂNIEI, să elaboreze PROGRAME și POLITICI care au „marcat” poziția țării noastre în politica ei externă de largă COLABORARE, din situația ȚĂRII aflată pe țărmul prietenului etern – MAREA NEAGRĂ, care separă, practic, două „LUMI”.
În acel „IERI” s-a certificat și definit, cu putere, identitatea românească, la care au ținut atât de mult EMINESCU, BLAGA, MIRCEA VULCĂNESCU, GEORGE CĂLINESCU sau CONSTANTIN NOICA.
Dacă am face un inventar CONCRET al acestui „IERI” n-am greși spunând măcar câteva:
– ECONOMIA și INFRASTRUCTURA erau în plin progres, produceam și exportam;
– Întreprinderile și stabilimentele de orice tip erau tot timpul în căutare de angajați;
– TOȚI aveau locuri de muncă asigurate, pe măsura studiilor și calificării;
– Nu exista SOMAJ și nu se punea problema lipsei perspectivelor pe plan profesional;
– Toată INFRASTRUCTURA s-a realizat cu materiale românești, de calitate, și tot ce s-a construit REZISTĂ cu succes, în afară de cele care au rămas intenționat neglijate, lăsate în paragină pentru a fi vândute la fier vechi;
– TURISMUL românesc era pentru toți, căci oricine putea merge la munte sau la mare, biletele fiind subvenționate de sindicate. În stațiuni era DISCIPLINĂ și CURĂȚENIE. AZI, prețurile sunt EXORBITANTE pentru cei mulți, iar pe LITORIAL deseori este debandadă;
– INSTITUȚIILE DIN SISTEMUL SANITAR și EDUCAȚIONAL erau realmente funcționale, încât ROMÂNIA ocupa un loc fruntaș, căci „producea” oameni valoroși în toate sectoarele, de la tehnică, medicină și literatură, până la muzică și sport. Exigența în procesul de educație, în special la învățătură, a adus faimă ROMÂNIEI în LUME… și știu ce spun…
– SISTEMUL NAȚIONAL DE APĂRARE era eficient, moral, patriotic și material. Aveau un export uriaș de tehnică militară, iar serviciile secrete rivalizau ca eficiență cu CIA, KGB, MOSSAD.
Nu încerc să întocmesc o imagine favorabilă pentru „IERI”, căci erau și unele neajunsuri privind restricțiile la energie electrică, gaze, carburanți, informația prin mass-media, dar concluzia generală este că ROMÂNIA funcționa ca o ȚARĂ NORMALĂ, în raport cu „AZI” mult așteptat, dar care a adus o „SUMĂ DE EȘECURI”.
„AZI”, așteptările oamenilor, în special ale tinerei generații (poate că noi, cei vârstnici nu mai avea așteptări) indiferent unde s-ar afla pe scara socială, sunt la polul opus.
GREUTĂȚILE ce afectează pe TINERI și MATURI se învârtesc în jurul a trei realități crude caracteristice pentru „AZI”:
- NEDREPTATEA SOCIALĂ – la o scară uriașă;
- INEGALITATEA UMANĂ – fără precedent;
- NEÎNCREDEREA ÎN „ELITELE VREMII”.
Injustiția socială este pregnantă în contextul unui „joc” economico-financiar trucat, ce a adus criza economică ce i-a afectat pe cei MULȚI, în timp ce bogații rămân BOGAȚI. Inegalitatea umană este total în afara legii și de aceea, UNII sunt mai presus de LEGE, căci deși au comis de-a lungul vremii de AZI fraude uriașe antinaționale, MULȚI, FOARTE MULȚI nu sunt trași la răspundere și nu sunt urmăriți pentru asta. „ELITELE” conducătorii politici și nepolitici de tot soiul au promis REFORME ce vor aduce uriașa prosperitate, numai că această prosperitate a fost doar pentru CEI BOGAȚI – 1% – în timp ce TOȚI CEI MULȚI, inclusiv TINERII, cunosc SĂRĂCIA și o NESIGURANȚĂ FĂRĂ PRECEDENT.
Ca urmare, „AZI” mulți, mai ales TINERI, se confruntă cu nesiguranța locului de muncă și o vor face toată viața. „AZI” mulți ABSOLVENȚI SERIOȘI de STUDII SUPERIOARE vor căuta luni, chiar ani de zile, o slujbă, iar cei săraci nu o vor găsi și vor sta mult timp fără un venit personal și nu au „RELAȚIILE” necesare pentru a se angaja. „NOROCOȘII” vor accepta, nici vorbă de slujba pe care o merită, ci pur și simplu o slujbă pentru a putea trăi, și nicidecum să îndrăznească să se gândească ce va fi în VIITORUL ÎNDEPĂRTAT, legat de PENSIE.
În acest „BALAMUC PROFESIONAL” copiii celor bogați ajung mai bine în cele din urmă, mai ales că vor moșteni averea părinților în timp ce copiii săraci, chiar dacă au fost BUNI la ȘCOALĂ, au învățat mult și au „URMAT” totul cum trebuie nu se vor număra printre NOROCOȘI.
Această „MICĂ TRAGEDIE” definește momentul politic și economico-social românesc de „AZI”.
VIAȚA, pentru cei MULȚI nu echivalează cu un TRAI DECENT ci cu o „zbatere permanentă” ce-i supune zi de zi și-i îngroapă într-un TRAI PRECAR. Și tocmai din acest motiv pentru TOȚI CEI MULȚI, „AZI” este DEGEABA.
– DEGEABA ești liber și strigi că politicienii din ROMÂNIA se află parcă pe o „CORABIE A NEBUNIOR” în care își fac pur și simplu „DE CAP” promovând zi de zi, ceas de ceas, CIRC, BÂLCI, SUBIECTE DE SCANDAL, RĂFUIALĂ DE PARTID, ÎMBRÂNCELI PRIVATE și TOT AȘA, pentru că nu are cine să te audă.
– DEGEABA ești liber să te plimbi prin lume dacă nu îți poți permite financiar.
– DEGEABA este „CAPITALISM ABUNDENT” dacă nu ai cu ce să cumperi.
– DEGEABA s-a promis pentru cei mulți că DEMOCRAȚIA va aduce bunăstare, căci promisiunile s-au dovedit a fi doar simple promisiuni.
– DEGEABA s-a promis EGALITATE pentru toți, căci ROMÂNIA NOASTRĂ au confiscat-o alții: rețele de indivizi care au ajuns „LA VÂRF” prin manevre murdare de partid, de familie, de gașcă și care hotărăsc SOARTA unui popor întreg, într-un dispreț total față de oameni.
ROMÂNIA a ajuns ȚARA sub ocupația crimei organizate – Mulți manageri politici și administrativi sunt niște „PANARAME CORUPTE” care fură LACOM, fură OBRAZNIC, fură IRESPONSABIL, care au DEMOLAT țara și încrederea românilor în MAI BINE, de te întrebi dacă mai sunt în „toate mințile”.
– „HANDICAPUL MINTAL” s-a instalat de-a binelea la cel mai înalt nivel luând forma escrocheriilor, țepelor, iresponsabilității, pasivități criminale și dezinteresului față de țară, încât mulți politicieni sunt considerați fără scrupule și fără conștiință.
– CURSA INFERNALĂ din acest an, în contextul alegerilor, pentru a se „agăța” de funcții sau a rămâne pe posturi, este EPIDEMIA 2016 care „promovează” în cantități mari, după 26 de ani, și PENALI, IMPOSTORI și HAHALERE.
– „TOATĂ EXISTENȚA” se învârte în jurul PARTIDULUI care decide sub formă de PROPUNERI, SUSȚINERI și „A ACOPERI”, în caz de avarie, iar odată ALES – să nu facă NIMIC, să nu facă „PE DEȘTEPTUL” ci să stea CUMINTE și să asculte COMANDA.
– ÎNCERCAREA de a „schimba lucrurile” spre BINE a devenit un RĂU FACTOR și ca urmare i se cere să rămână ca MEDIOCRITATE, altfel nu va supraviețui FUNCȚIEI.
– Și acest inventar negativ poate „continua” în mod concret: în anii de după 1989, peste 90% din întreprinderile și stabilimentele existente au intrat în „INSOLVENȚĂ” de plată, ceea ce a dus la apariția și creșterea continuă a șomajului și la apariția și creșterea numărului de plecați în afară. „AZI” milioane de români nu au locuri de muncă, iar condițiile de viață sunt mizere.
– Infrastructura a STAGNAT, iar când „a început” construcția de autostrăzi, care nu s-au terminat nici până „AZI”. S-au pierdut (furat) AVERI URIAȘE din bugetul statului pentru plăți pe lucrări care nu s-au făcut (cazul BECHTEL) și față de care nu răspunde nimeni.
– Defrișarea pădurilor este un dezastru care continuă și AZI, iar resursele solului și subsolului au fost și sunt scoase la TARABĂ, fiind însușite de „CINE NU TREBUIE”.
Terenurile agricole au fost vândute unor „societăți” din ITALIA, OLANDA, LIBAN etc la prețuri foarte mici față de piața europeană.
– Stațiunile turistice au fost lăsate în paragină pentru a le scădea valoarea de piață ca apoi să fie cumpărate la prețuri derizorii.
– EDUCAȚIA și ÎNVĂȚĂMÂNTUL au decăzut complet. Jumătate din adolescenții țării sunt aproape ANALFABEȚI. Procentul de promovare în rândul elevilor, dar și al cadrelor didactice a scăzut la aproximativ 50%. Nu trebuie ocolite cauzele, lipsa de interes a cadrelor didactice din cauza salariilor mici, dar și o acută lipsă de interes din partea elevilor și studenților. În consecință, în ROMÂNIA, sistemul de valori este grav deformat.
– ESCROCHERIILE din sistemul de sănătate au condus la situații dramatice, care plasează ROMÂNIA pe primul loc la decese cauzate de TBC, infarct miocardic și cancer de col uterin. Mii de medici valoroși au fost pierduți, căci au plecat în străinătate. Se moare în spitale, se moare acasă, milioane de copii suferă de subnutriție și boli, plângând după părinții plecați în străinătate să se „arănească”.
În politica externă, a celor 26 de ani din „AZI”, în contextul atâtor evenimente fierbinți, ca cetățean, mă simt umilit de slăbiciunea liderilor post-decembriști dezorientați și politic – MEDIOCRI – de PLOCONIRE la NOUA POARTĂ de APUS și mai ales când „VĂD” că ROMÂNIA n-a fost „SCUTITĂ” de „CONTROVERSA” politico-militară cea mai „comentată” în întreaga LUME, a acestui început de mileniu III.
CINE E DE VINĂ PENTRU TOATE ASTEA? RĂSPUNSUL ESTE PE BUZELE TUTUROR: CLASA POLITICĂ și CEI CARE NE CONDUC pentru care COMPETENȚA, ONESTITATEA și IUBIREA DE ȚARĂ au încetat de mult să mai fie CRITERII CREDIBILE.
Cum putem schimba această REALITATE DRAMATICĂ din „AZI”? După mine, principalele mijloace de a face această URIAȘĂ SCHIMBARE sunt EDUCAȚIA și CULTURA. „UN POPOR FĂRĂ CULTURĂ E O GLOATĂ”, spune marele istoric NICOLAE IORGA.
Prof.
ION PĂTRAȘCU
SLATINA – OLT