Acasă Politic RETROSPECTIVĂ ALEGERI LOCALE 2004 – PREZENT

RETROSPECTIVĂ ALEGERI LOCALE 2004 – PREZENT

1173
Peste două zile va începe, oficial, campania electorală pentru alegerile locale – ediția 2016. În urma scrutinului din 5 iunie vor fi aleși primarii, consilierii locali, consilierii județeni, din rândurile cărora vor fi desemnați președinții de consilii județene…
Ziarul de Olt vă propune alăturat o analiză retrospectivă a scrutinurilor din ultimii 12 ani. Imparțială, bazată pe datele vremurilor în cauză. O parte dintre protagoniști sunt în scenă și astăzi. Unii se pregătesc să câștige alegeri, alții să piardă. Important este că exercițiul democratic românesc garantează, în fond, alegeri libere.
Astăzi vă invităm la lectură, iar pe 5 iunie a.c. la vot, în localitatea dumneavoastră de domiciliu!

ALEGERI LOCALE 2004

TUR I – 6 iunie 2004
La Olt, în prima săptămână a lunii iunie 2004, într-o zi de duminică – 6, au fost contabilizate 226.598 de voturi valabil exprimate, fiind declarați câștigători și totodată scutiți de emoția celui de-al doilea tur, un număr de 49 de candidați. Astfel, în municipiul Caracal se impunea, din partea Partidului Social Democrat (PSD), Gheorghe Anghel, în vreme ce în orașul Potcoava, un alt social-democrat, Florin Mateiana, câștiga la pas. În rest, în comunele Oltului se declarau învingători 43 de candidați ai Partidului Social Democrat (PSD), 2 de la Partidul Democrat (PD), câte unul de la Partidul Național Liberal (PNL) și, respectiv, Partidul Umanist din România (Social Liberal).

TUR II – 20 iunie 2004
Mai departe, în turul II, desfășurat două săptămâni mai târziu, duminică, 20 iunie 2004, s-au prezentat 148.408 alegători. Astfel, în municipiul Slatina ieșea câștigător, din partea Partidului Democrat (PD), Darius Bogdan Vâlcov, pe atunci cel mai tânăr primar ales în fruntea unui municipiu reședință de județ. Mai departe, la secțiunea orașe, erau aleși, din partea Partidului Social Democrat (PSD): Vitalie Stanciu – Balș, Radu Mateescu – Drăgănești-Olt, Constantin Nedelea – Scornicești, Tudor Udrescu – Piatra-Olt, iar din partea Partidului Democrat (PD) triumfa Ștefan Pârlea – Corabia. În  ceea ce privește clasamentul final din comunele oltene, trebuie spus că din cei 56 de câștigători, 20 au fost din partea PSD, 11 din partea PNL, 10 de la PRM, 7 de la PD, 4 susținuți de PUR, 2 aparținând de PND, 1 de la PFDR și 1 de la PNȚCD.

ALEGERI LOCALE 2008

TUR I – 1 iunie 2008
În urmă cu aproape opt ani, mai precis duminică, 1 iunie 2008, chiar de Ziua Internațională a Copilului, în România, inclusiv la Olt, au avut loc alegerile locale pentru actualizarea listelor cu primari, fie că vorbim de menținerea unora sau de schimbarea altora… Astfel, în urma celor 228.454 de voturi valabil exprimate au fost declarați câștigători 64 de candidați, după cum urmează: în municipiul Slatina, rămânea același Darius Bogdan Vâlcov, reprezentantul PDL cel care reușea să obțină un procent zdrobitor de 82,34%, în vreme ce în orașul Piatra-Olt, și Tudor Udrescu își prelungea contractul cu primăria prin cele 60,11% procente dobândite. Mai departe, din cele 62 de comune ai căror primari au fost cunoscuți încă din prima rundă, 39 au fost ai PSD, 12 din partea PNL, iar 11 reprentanți ai PDL.

TUR II – 15 iunie 2008
Alegerile locale din turul II – ediția de vară 2008, au fost interesante în anumite locuri, și au adus surprize, mai mult sau mai puțin plăcute, în multe alte locuri… Astfel, dacă în municipiul Caracal, din partea PSD, se impunea, cu foarte mari emoții, același Gheorghe Anghel, Balșul și Drăgăneștiul schimbau primarii, punându-i în fotolii, din partea PNL, pe Mădălin Teodosescu și, respectiv, Sorin Ionel Ghiță. Mai departe, la Scornicești și la Potcoava se impuneau, fără prea mari probleme, aceiași Nedelea și Mateiana. Tot din partea PNL. Cât privește comunele, din restul de 42 rămase în așteptare, 28 au fost câștigate de PSD, 7 de PDL, 4 de PNL și câte una de PNG, PIN și PC. Altfel, mai trebuie spus că numărul voturilor valabil exprimate a fost de 108.401, în ambele tururi observându-se o scădere semnificativă față de vara anului 2004, atunci când dorința de schimbare a oltenilor ajunsese la un cu totul alt nivel…

ALEGERI LOCALE 2012

TUR I – 10 iunie 2012
În iunie 2012, pentru prima dată, alegerile locale au avut loc într-un singur tur de scurin, cântigătorii fiind stabiliți în ordinea clasării, chiar dacă aceștia nu au obținut jumătate plus unu din voturile valabil exprimate. Cu toate acestea, TURUL II a fost stabilit la două săptămâni distanță, pe 24 iunie 2012, urmând să aibă loc doar în cazurile excepționale în care ar fi existat doi candidați cu fix același număr de voturi…

La Olt, s-au contabilizat 243.597 – voturi valabil exprimate, obținându-se următoarele rezultate finale: În Slatina, muncipiul reședință de județ, în urma celor 33.444 de voturi validate a fost reales, pentru a treia oară consecutiv, Darius Bogdan Vâlcov, cel care, din partea Uniunii Social Liberale (USL) a obținut cu puțin peste 66,7% din sufragii.
Cu totul altfel au stat lucrurile în municipiul Caracal, acolo unde, după ani de „domnie”, Gheorghe Anghel (UNPR) pierdea în fața lui Eduard Claudiu Ciocăzanu (PSD), care din 17.819 de voturi valabil exprimate obținea aproape jumătate, însemnând un procent de 45,85%.
Mai departe, în timp ce la Balș și Piatra-Olt, Mădălin Teodosescu (USL), pentru a doua oară, și, Tudor Udrescu (PSD), pentru a treia oară, obțineau victorii confortabile ce le asigurau funcția de primar pentru încă patru ani, la Corabia, Drăgănești, Potcoava și Scornicești se impuneau, în ordinea dată, Iulică Oane (PSD), Pantelie Rotaru (PSD), Manuel Enăchioaia (UNPR) și Cătălin Davidescu (PNL).

În ceea ce privește cele 104 comune ale județului Olt, clasamentul final a fost următorul: 37 de câștigători USL, 37 – PSD, 15 au fost ai PNL, 6 din partea PDL, câte 4 pentru UNPR și PPDD , unul singur – Costin Robert Vîlceleanu – PRM. De reținut că Uniunea Social Liberală, formată din PSD+PNL a ales, după caz, să aibă candidați comuni în anumite localități, preferînd să meargă separat, fie PSD, fie PNL, în alte localități…

N.A. Dintre aleșii care au obținut mandate în 2012, lipsesc astăzi, Darius Bogdan Vâlcov – demisionar din funcția de primar al Slatinei, pentru a merge în Senatul României, dar și Cătălin Davidescu, dovedit incompatibil de Agenția Națională de Integritate (ANI).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.