Acasă Administrație Un primar de 10. Zece pentru Caracal!

Un primar de 10. Zece pentru Caracal!

1821

„După 69 de ani, avem o şansă deosebită: aceea de a avea un primar caracalean, pe Radu Liviu, născut în oraşul nostru”  prof. Dumitru Botar

Pe 5 iunie 2016, caracalenii vor merge la vot, să-și aleagă primarul pentru mandatul 2016-2020 și pe cei care să le reprezinte, corect și echidistant, interesele în Consiliul Local Caracal.

primaria_caracal
Din partea Partidului Social Democrat, candidează un medic: Radu Liviu. Într-un fel, Caracalul are nevoie de un doctor! E un văl cenușiu peste cetatea urbană al cărei nume vine de la împăratul roman Antonius Caracalla. Sunt lucruri care trebuie făcute, altele neterminate, ce trebuie duse la capăt, iar unele gânduri, ale lor, ale caracalenilor, trebuie să devină semnele unui trai mai bun! Aici, și nu în altă parte!
Cu inima deschisă, ca un om de-al locului, născut, crescut aici, desăvârșit prin școală în altă parte, dar revenit acasă, Radu Liviu este o provocare. E ciudat, dar exact așa sună: Un om devine o provocare! Pentru un edificiu urban care trebuie vindecat de cenușiu și readus acolo unde istoria l-a așezat în urmă cu ani, fără să ceară voie de la noi, cei din prezent.

Pentru Caracalul de mâine, iar mâine poate să înceapă după a cincea zi a verii anului 2016, doctorul Radu Liviu are deja o agendă cu zece proiecte. Pași de început pentru o administrație locală menită să fie în slujba cetății și a oamenilor care, voluntar sau involuntar, îi slujesc cu credință.
Lucruri simple, dar esențiale. Condiții obligatorii pentru eradicarea actualei stări de fapt. Esențe profunde, așezate într-o ordine dată, pentru a face, la Caracal, prima dată ordine, după atâția ani de așteptare. Cu un om al locului. Născut aici, crescut aici, dedicat unui Caracal cum ar trebui să fie. Proiectul are un nume, nici nu se poate altfel:

Un caracalean pentru caracaleni!

1. Modernizarea a cel puţin 35 de km de străzi urbane
Caracalul avea nevoie mai demult, dar niciodată nu este prea târziu.

radu_liviu_strazi

35 de kilometri de stradă urbană vor intra în reparație, odată ce vremea și vremurile vor permite acest lucru. Oamenii trebuie să simtă și să vadă că, în sfârșit, strada lor e prietenoasă cu ei, locuitorii cetății.

2. Siguranţa cetăţeanului
Oraș sigur! Nici nu se poate altfel! E nevoie de un serviciu de pază integrată în școli, care să asigure climatul de ordine educațională de care e nevoie. Nu trebuie să se întâmple o tragedie pentru a acționa în acest sens. Câinii fără stăpân sunt o problemă. Pentru cel mai bun prieten al omului e necesar înfiinţarea unui serviciu de ecarisaj şi construcţia unui adăpost. În standarde de respect pentru banul public și pentru animalele cazate acolo.
Strada trebuie să fie sigură, iar uneori, o cameră video amplasată la intersecția unor artere face mai mult decât un apel către poliție. Mai mult, astfel de dispozitive descurajează acțiunile antisociale.

3. Crearea de noi locuri de muncă
Alții au reușit. Vom face și noi la fel, dacă nu cumva mai mult decât atât! Un Parc Industrial pentru care trebuie acordate facilități pentru investitorii capabili să înființeze noi locuri de muncă. Necondiționat, trebuie susținut proiectul Penitenciarului Caracal, care presupune 600 de noi locuri de muncă.
Ar fi pentru prima dată, dar e nevoie și de așa ceva: deschidere şi dialog către mediul de afaceri pentru atragerea de noi investiţii private. Instituția administrativă trebuie să devină partener și nu un tonomat care încasează impozite și taxe locale.

4. Construirea unei Unităţi de Primire Urgenţe moderne la Spitalul Municipal Caracal şi dotarea acestuia cu aparatură de ultimă generaţie

radu_liviu_spital
Avem un spital municipal unde sunt multe de făcut, unde lucrurile bune nu trebuie să se termine niciodată. O nouă Unitate de Primire Urgențe poate fi făcută dacă pe lângă bani punem și grija, respectul față de omul aflat la nevoie. Iar dacă astăzi vin oameni din țară să se trateze la Caracal, nu este o întâmplare, ci un semn că mergem bine, pe drumul cel bun.

5. Modernizarea şi refacerea canalului colector Gologan pentru prevenirea inundaţiilor
Dacă toate vorbele care au fost rostite în camapeniile precedente, vizavi de Canalul Gologan ar fi însemnat măcar o lopată dată unde trebuie, astăzi n-ar mai fi fost nicio problemă în zonă. De mâine ne apucăm de treabă! Și facem exact cum ar proceda un om gospodar, acasă la el, cu bani puțini, cu simț de răspundere!

6. Construirea unor noi locuri de joacă şi modernizarea celor existente
Copiii din Caracal au dreptul să se joace la ei în oraș, așa cum văd alți copii, în alte părți ale țării, la televizor. Într-un loc de joacă se fac primii pași, se socializează întâia dată. Acest unevers de plecare în lume merită atenția noastră…

7. Înfiinţarea unui cămin de bătrâni în spaţiul dezafectat al Şcolii Nr. 4
Bătrânii singuri sunt, din păcate, o certitudine. Rămân așa, privind fotografii și așteptând miracolul întoarcerii fiilor risipitori din afară. Acolo unde, în străinătate, ei au plecat pentru o bucată de pâine. Tot amară. Până atunci, până la vremea când ei se vor întoarce acasă, înființarea Căminului de Bătrâni în spațiul dezafectat de la Școala 4 e mai mult decât o necesitate! E în agenda unui primar cu responsabilitate.

8. Modernizarea mobilierului stradal (bănci, pergole, coşuri de gunoi) şi amplasarea de containere de gunoi îngropate
Uneori se întâmplă ca niște teribiliști să-și descarce nervii pe o bancă din parc. Alteori, trecerea timpului afectează starea fizică a pergolelor, a coșurilor de gunoi. O grijă față de aceste investiții nu e o faptă de măreție, e o stare de normalitate. Containerele de gunoi îngropate sunt necesare: elimină peisajul discordant și mirosul neplăcut. Merită și Caracalul așa ceva! Sau, merita mai demult…

9. Subvenţionarea de către municipalitate a extinderii reţelei de gaze
Gazul metan este o necesitate, parte de plecare a unei infrastructuri obligatorii pentru o comunitate urbană dezvoltată. Vremea căruciorului cu butelie trebuie să rămână, pentru toți caracalenii, doar o amintire, pe o fotografie! În consecință, e o prioritate, iar primăria poate face asta: subvenționarea extinderii rețelei de gaze!

10. Modernizarea Parcului Constantin Poroineanu – parc natural – și transformarea acestuia într-un veritabil loc de relaxare şi agrement
Îl avem, dar trebuie să-l prețuim mai mult! Parcul „Constantin Poroineanu” e o minune, un loc lăsat moștenire de un filantrop care astăzi dacă ar veni printre noi ar avea o seamă de observații critice. Trebuie îndreptat, acolo unde vedem cu toții că e nevoie, iar din respect pentru natură, omul trebuie să facă un pas în spate, să ocrotească și să aducă protecție unei zone pe care alții, din citadele urbane mult mai dezvoltate decât noi, o văd doar la televizor. Noi putem pune umărul să așezăm România pe harta Europei, cu punctul nostru de rezistență: Parcul „Constantin Poroineanu”!

1 COMENTARIU

  1. O intrare ca lumea in oras n-ar face Primarul de Caracal …
    de ani de zile iti rupi masina in doua sa treci calea ferata!
    Este vorba de doua galeti de ciment si o roaba de asfalt …
    un lucru chiar marunt fata de maretele planuri existente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.