Acasă Actualitate „Dragoste pe Vit”. Antidot împotriva uitării

„Dragoste pe Vit”. Antidot împotriva uitării

275

 

Prin anul 1995 l-am întâlnit pe fostul meu elev de liceu, Valerian Iliescu și convins de talentul său de povestitor, l-am invitat să colaboreze la editarea unei cărți de proză „Doamna – Peste ani și ani”.

Această primă carte, la care Valerian Iliescu era coautor, s-a bucurat de un oarecare succes, necesitând reeditări, atât în limba română, cât și în limba engleză, traducerea fiind asigurată de prof. univ. dr. Emilian Sîrbulescu, de la Universitatea din Craiova.

În 2009 am fost invitați, pentru o lună, să prezentăm cartea și în comunitățile românești din New York, Washington și Chicago, această experiență stând la baza unei noi colaborări, privind editarea cărții „Peregrini prin America”, ambele cărți fiind epuizate în prezent.

Proiectul cărții „Dragoste pe Vit” îmi este cunoscut de acum 5-6 ani, el făcând obiectul multor discuții, dintre mine și autorul Valerian Iliescu. Permanent l-am îndrumat să-l materializeze, convins fiind că „Dragoste pe Vit” va fi un succes.

Personajele cărții, dar și acțiunile prezentate sunt reale, autorul depunând o muncă intensă de cercetare a documentelor de arhivă din comuna Oporelu – județul Olt, de la Direcția Arhivelor Statului – Filiala Olt, dar și din documentele arhivistice de pe teritoriul Bulgariei, având în vedere faptul că acțiunea romanului se petrece, în cea mai mare parte, pe teritoriul Bulgariei.

De altfel, prozatorul Valerian Iliescu menționează că personajul principal, Ionică – luptător în războiul de independență a României își are mormântul în zona Plevna.

Romanul „Dragoste pe Vit” poate fi considerat un antidot împotriva uitării, pentru generația contemporană, având un puternic caracter patriotic, inoculând în conștiința cititorului, a dragostei de țară, de pământul natal. Și asta în condițiile când tot mai mulți conaționali sunt adepții principiului „Unde mi-e bine, acolo îmi este patria”.

Există în această carte o răscolitoare problemă de conștiință a personajului principal, având în vedere faptul că Ionică lăsase acasă o soție frumoasă, Florica, cu cei trei fii ai săi, iar soarta făcuse să cunoască în împrejurimile redutei de la Plevna o bulgăroaică la fel de frumoasă, Miruna. O salvase de la moarte și în urma unei iubiri fulgerătoare aceasta îi dăruise un fiu.

În final, cele două femei, Florica și Miruna ajung să se cunoască, să înțeleagă și să-și accepte soarta, atât pe a lor, cât și pe a lui Ionică. Respectând datinile religiei ortodoxe, Florica, împreună cu preotul din Oporelu pleacă la mormântul lui Ionică pentru a îndeplini cele de cuviință înmormântării creștinești a ostașului mort la datorie pentru patrie.

Dragostea lui Ionică – subofițer în regimentul de cavalerie – pentru calul său, care îl slujește cu credință, amintește oarecum de Miorița, de acceptare a sorții, având presentimentul sfârșitului tragic.

Cei doi – cal și călăreț – vor cădea împreună, împușcați în râul Vit, cu un ultim efort Ionică înlănțuind cu brațele gâtul calului pe care îl iubise atâta. Cal și călăreț vor fi purtați de Vit spre „apa cea mare” – Dunărea – pe undeva prin apropiere de Izlaz.

În „Epilog”, autorul Valerian Iliescu deconspiră cititorului faptul că personajul principal, Ionică, este un străbun al familei sale din Oporelu – Olt.

Citiți-i cartea, nu veți regreta!

… … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … .

„Dragoste pe Vit” a fost lansată și prezentată până acum în localitățile: Oporelu, Izbiceni – ambele din județul Olt, Izlaz și Turnu Măgurele (Colegiul „General Praporgescu”) – județul Teleorman. Aceste activități culturale s-au bucurat de participarea unui public numeros – localnici, elevi, cadre didactice, oficialități locale etc. Au participat și reprezentanți de seamă ai unor instituții culturale ca: directorul Bibliotecii Județene Olt – Florin Cîrstea, directorul Bibliotecii Județene Teleorman – Fota Viorel, precum și mulți reprezentanți ai mass-media din cele două județe, televiziunea locală Teleorman, redactori-șefi ai unor publicații din Olt și Teleorman.

La prezentarea cărții au luat cuvântul Florin Cîrstea, doamna profesor Cecilia Romaniuc, profesor David Mitroi – directorul Colegiului Tehnic „General Praporgescu” din Turnu Măgurele, avocat Găgiulescu Valeriu – fost judecător, profesor V. Delceanu – fost senator, și subsemnatul.

În final, autorul Valerian Iliescu s-a adresat publicului deconspirând faptul că multe din acțiunile descrise s-au întâmplat aievea, cu aproape 140 de ani în urmă, în mai toate localitățile mai sus menționate, donând bibliotecilor (școlare și comunale) mai multe exemplare.

La invitația domnului Fota Viorel, directorul Bibliotecii Județene Teleorman, prezentarea cărții „Dragoste pe Vit” va avea loc pe data de 9 decembrie 2015 la Alexandria.

Este bine că în cele două județe există creatori de cultură care, total dezinteresați, încearcă a reaminti generațiilor actuale glorioasele vremuri ale înaintașilor noștri.

Slatina, 1 decembrie 2015                                                                           

Constantin Victor

1 COMENTARIU

  1. In sfarsit, ai gasit o afacere online excelenta, un sistem care te conduce pas cu pas pe drumul bunastarii! Ai acum o afacere online la cheie, pregatita cu tot ceea ce iti trebuie! Ai nevoie doar de calculator si conexiune la internet! Cand doresti cu cea mai mare seriozitate detaliile afacerii, cere detalii la adresa de email: sibnet@usa.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.