Este unul din acei primari ai Oltului care a înțeles că administrația e altceva decât un mijloc de propășire individuală. Știe că odată ajuns acolo, în fruntea unei comunități, trebuie să te lași pe tine pe locul doi. Altfel, nu există o zonă de compromis între casă și ai casei, cetate și cetățeni pe de altă parte.
La Izbiceni se întâmplă multe, iar înfloritoarea așezare pusă de Dumnezeu aproape de locul unde Oltul se întâlncește cu Dunărea spre a merge împreună la marea cea mare, pare un loc răsfățat, venit dintr-o altă lume, din cea în care e mai multă bunăstare, dar și muncă neîncetată.
Într-o lume cu vremuri tulburi, chit că acest soare de sfârșit de octombrie e destul de frumos, l-am auzit pe Mircea Velica acum câteva zile vorbind despre un proiect, unul de interes județean. Prin care, în fiecare localitate olteană, căci sunt multe unde așa ceva nu există, să fie înființat un monument dedicat eroilor locului, cei care în secolul trecut și-au pierdut viața pe câmpul de luptă, în cele două războaie mondiale. Mulți dintre ei sunt cunoscuți încă de-ai satului, arhivele locale dispun de documente în acest sens, iar ceea ce lipsește este inițiativa. Cea care să ducă la punerea în operă a unor borne de hotar de acest gen.
Argumentele invocate de Velica, acum câteva zile, când la Izbiceni a vorbit despre așa ceva, țin de situația internațională, de contextul în care Europa e luată cu asalt de popoare și nu de populații, iar cel mai mare pericol vine dinspre integritatea identității naționale. Nu va fi ușor pentru Mircea Velica, chiar dacă domnia-sa este astăzi președintele Asociației Comunelor din România – Filiala de la Olt, să ia la pas un județ nu tocmai mic, să găsească acele localități unde monumente de acest gen nu există și să-i convingă pe colegii săi, edili locali, să acționeze în acest sens. Unii se vor simți ofensați de faptul că vine unul din altă parte să-i învețe ce trebuie să facă. Alții, e posibil să continue în nepăsare, dar lucrurile odată începute nu au cum să nu ajungă la o finalitate de succes.
Aceste însemne pe piatră sunt necesare! Ele trebuie să dăinuie, iar astăzi, inițiativa lui Velica, primarul gospodar de la Izbiceni arată că printre noi mai sunt și oameni care gândesc și acționează românește. Pentru un asemenea concept, pentru ideea acestui demers, primarul de la Izbiceni merită cu prisosință un premiu de bun român! A făcut ceea ce trebuie într-un timp în care lumea e concentrată pe alte lucruri care țin mai degrabă de materialitate, de traiul zilei de mâine și mai puțin de cultul eroilor. O necesitate pentru o țară normală.
Rămâne să urmărim cu atenție evoluția faptelor ce vor urma acestei propuneri și modul cum oamenii simpli vor reacționa în comunitățile lor la demersul respectiv! Va fi, cu siguranță, o surpriză mai mult decât plăcută, pentru că în fiecare sat, pe fiecare uliță, fiecare dintre noi are câte un strămoș căzut pentru patrie. Ne putem aștepta la adevărate mișcări populare, la o solidaritate fără precedent. Ar fi pentru prima oară când, după 1989, oltenii ar redescoperi solidaritatea față de un proiect public. „Vinovat” de toate acestea: Mircea Velica, primarul de la Izbiceni!
Urgent avem nevoie de colaboratori part-time in cel mai select si mai serios program de castigat bani la domiciliu, in timpul liber. Cerem dorinta de a invata ceva nou si seriozitate. Oferim indrumare pas cu pas, instruire gratuita de cea mai buna calitate si contract care va garanta plata comisioanelor. Solicitati acum detalii la adresa de email:bldrizabela@yahoo.com