Miercuri, 28 octombrie 2015, în Slatina a avut loc prima ședință de lucru a proaspăt constituitei structuri județene a U.G.I.R. (Uniunea Generală a Industriașilor din România).
Una dintre cele mai vechi structuri patronale, înființată încă din 1891, cu acest nume din 1903, U.G.I.R. ține pasul cu dezvoltarea economică a țării, impunând politici administrative, măsuri legislative, în concordanță cu dezvoltarea industriei românești. Se dezvoltă puternic în perioada interbelică, atunci când România devine una din principalele forțe industriale europene.
În 1924 devine membru fondator al Organizației Internaționale a Muncii de la Geneva, recunoscută internațional în 1940. Desființată de către puterea comunistă în 1948, această structură reapare în septembrie 1992, atunci când a reintrat în legalitate.
U.G.I.R este o asociație patronală națională de tip confederativ, care sprijină mediul de afaceri și funcționează ca un instrument de legătură între alte instituții publice, guvernamentale sau nonguvernamentale.
Activități multe, exclusiv în mediul economic, de la intervenții la organele administrației publice, la distribuirea de informații privind oportunități în afaceri, pâna la activități de consultanță financiară, juridică, contabilă și managerială.
De asemenea, U.G.I.R. organizează acțiuni pentru înțelegerea rolului și contribuției întreprinzătorilor la dezvoltarea economică și socială a țării…
Dezbateri de idei la Slatina
În acest sens, proaspăt reînființata Filială Județeană Olt a organizat o primă întâlnire a structurii sale de conducere cu reprezentanți ai instituțiilor publice și întreprinzători locali. Reuniunea, găzduită de Hotel Bulevard Prestige a fost prezidată de Marin Postolache. Alături de acesta au participat Victor Barbu – secretar general U.G.I.R. Olt, Gheorghe Constantin – şef agenţie locală reprezentnat AJOFM Olt; Cosmin Mezdrea – Prefectura Olt, Vera Rachina – inspector şcolar pentru învăţământul profesional şi tehnic din cadrul ISJ Olt, oameni de afaceri din diverse domenii de activitate care, deși angrenați în alte structuri patronale s-au arătat interesați de dezbaterea promovată de Marin Postolache.
Principala temă a discuțiilor de la această primă ședință a fost axată pe corelarea pregătirii forței de muncă, în raport cu necesitățile angajatorilor. După o perioadă în care discuțiile au curs lin, spre o tatonare a participanților, reprezentanții agenților economici au considerat că există probleme de relaționare și de comunicare între autoritățile publice din domeniul ocupării forței de muncă, a pregătirii profesionale și a realităților economice.
Perspective asumate ale U.G.I.R. Olt
U.G.I.R. Olt își propune să fie un partener activ, să găsească acele pârghii de comunicare prin care să înlăture barierele clasice existente între instituția publică, anagajator pe de o parte, cât și angajator și angajat pe de altă parte.
Prin noua structură, aici, la Olt, U.G.I.R își asumă să continue dialogul și cu reprezentanții Oltului în Parlamentul României. Căci, în acest aspect, recunoscut și însușit de către participanți, nu de fiecare dată legislația este conformă cu așteptările partenerilor activi din industria românească, olteană implicit…