„Sunt om de vise şi culeg răbdarea” – Grigore Călin
Cartea nu este un obiect. Este acea entitate care e acolo mereu, ori de câte ori o vei căuta. Universul lui Grigore Călin se deschide şi suntem întâmpinaţi cu 57 de poezii într-un volum de poezii cât o toamnă cu frunze arămii şi cu gust de must.
Incursiune în sufletul unui poet
Volumul „Zborul – iubiri de toamnă” începe cu o dedicaţie făcută nepotului său, Alexandru. Cititorul va ține în mâini un volum de poezii de factură clasică străbătute de trăiri interioare şi chiar şi umbre cu un farmec idilic, cu descrieri de pastel. O poetă a anilor ’90 scria despre Grigore Călin că este un poet al satului de tranziţie.
Tot în prefaţă se spune despre acesta că încearcă să arate realitatea în culorile adevărate, când apare şi sentimentul firesc al veşniciei. El meditează asupra multiplelor faţete ale vieţii şi timpul este predominant. Poeziile sunt bogate în imagini artistice. Nu numai timpul este elementul predominant al liricii lui Grigore Călin, ci şi focul despre care vorbeşte. Copilăria poetului este comparată cu nişte cai, numiţi caii copilăriei. Mai vorbeşte şi despre anotimpuri, dar pentru el toamna şi iarna devin motive obsesive. Uneori, mai are şi un „gând macabru”. Autorul prefaţei face o remarcă despre Grigore Călin că este format în atmosfera lirică minulesciană a Slatinei cu tentă romantică post-eminesciană. Aşa cum, pentru veşnicie a spus Marin Preda marele adevăr: „Dacă dragoste nu e, nimic nu e” şi iubirea constituie o permanentă a liricii intime a lui Grigore Călin, cum zice el: „e o stâncă-n cădere./Şi ce m-aş face/De-i clipa un veac?/Tot timpul aş iubi/În durere”, versuri din poezia „Aş iubi în durere”.
Grigore Călin este introvertit şi lumea sa interioară este bogată în culori, parfumuri şi sunete în lumini şi umbre, bucurii şi tristeţi, dar şi în reflecţii filosofice existenţiale. metrica prozodică este albă, modernă, uneori cultivă muzicalitatea versului clasic, iar ca rimă are model poetul francez Paul Verlaine: „De la music avant toute chose”. În acest volum de poeme excelează imaginile artistice, la care autorul prefaţei spune că participă mintea şi sufletul. Prefaţa volumului este realizată de Ion Georgescu.
Volumul se deschide cu poezia „Versificaţia cuprinsului”, semnată de Paulian Buicescu. După care urmează câteva pagini de proză, autor, ziarist, şi scriitor Nicolae Tiţa. Urmează şi o prefaţă a autorului din comuna Vâleni, cu câteva date biografice. Are multe poezii cu dedicaţii proprii, printre care poezia care dă şi numele volumului „Zborul”.
Pe ultima copertă se regăseşte portretul autorului la care se adaugă câteva rânduri selectate din prefaţa autorului Ion Georgescu şi încă alte câteva rânduri adresate de Cecilia Romaniuc.
Lansare în plină toamnă
Când copacii încă mai trag de frunze să le rămână verzi, la Biblioteca Judeţeană „Ion Minulescu”, a avut loc lansarea volumului de poezii „Zborul – iubiri de toamnă”. La lansare, autorul Grigore Călin a fost înconjurat de prieteni şi persoane interesate de munca sa aşternută pe hârtie. Evenimentul a avut loc într-un cadru călduros, joi, 8 octombrie 2015, cu începere de la orele 16.00 trecute fix. În sala de ceremonii a bibliotecii s-au recitat poezii şi s-au schimbat idei.