Acasă 7 zile 7 zile în subsidiar

7 zile în subsidiar

284
Politrucii sistemului au sânge pe mâini. L-au ucis pe Dorin Teodorescu!
În urmă cu vreo doi ani scriam despre moartea medicului Alexandru Berteşteanu. Ca despre o crimă a sistemului. Şicanat de mecanismul bolnav al sănătăţii oltene, după o luptă nedreaptă cu o armată de complotişti care-l vroia trimis repede acasă din locul unde ştia să vindece oameni, Berteşteanu a cedat. Povestea se repetă, izbitor, peste ani. Acum două zile, Dorin Teodorescu, fost director al Direcţiei pentru Cultură Olt, a cedat. Inima sa, obosită de atâtea mizerii, a fost oprită de un infarct. Al doilea, al treilea… Om de cultură, dedicat judeţului Olt, născut în 1951 la Sighetul Marmaţiei, absolvent al Facultăţii de Istorie din Cluj-Napoca, muzeograf, doctor în ştiinţe istorice, Dorin Teodorescu lasă în urma sa o seamă de lucrări, articole şi cărţi, intrate deja în bibliografia Bibliotecii Naţionale a României. O vreme, acest om, care trebuia înlăturat de la conducerea culturii oltene, a fost împroşcat cu lături de maşini politice de propagandă. Nu a răspuns niciodată. Nu a comentat în niciun fel ororile politrucilor, îndreptate împotriva sa. Într-o ultimă discuţie, chiar pe această temă, purtată, nu de mult, vorbea despre un destin asumat, despre adevăratele victime ale opresiunii comuniste, cele din închisorile de la Piteşti. Chiar dacă era îndreptăţit să-şi spună durerea legată de represiunile îndreptate împotriva sa. Din lumea mai bună unde a mers pe 9 septembrie 2015, e posibil ca istoricul Dorin Teodorescu să-i ierte…
 
Lache, director la Clubul Nautic! Nepotism? Puţin spus…
În cursul zilei de vineri, 11 septembrie 2015, Cristian Lache a ajuns director adjunct la Clubul Nautic, parascovenia aia de la capul podului, unde a investit Primăria Slatina bani, ca să aibă Lache şi alţii serviciu… Până în prezent, Lache se ocupă, cu adevarat şi cu pasiune, de maşini. Le cumpără cu un preţ şi le vinde cu cât îi iese. Tot politic, Cristian Lache a ajuns activist în cadrul unei asociaţii intercomunitare, dependentă de Consiliul Judeţean Olt. Amănuntele de aici încolo încep să aibă valoare. Cristian Lache e fiul consilierului judeţean, aţi ghicit, PSD, Valeria Gălan, originară din Brastavăţu, comună învecinată cu Vişina, în sudul judeţului Olt. Fără ca mama să fie ceea ce este, deşi nu a răsturnat munţii în calitate de consilier judeţean, Lache nu ar fi ajuns, niciodată, nici la asociaţie şi nici la Clubul Nautic. La ultimul, treacă-meargă, la plajă, eventual… Până atunci, la Olt, noua deviză este „Construim împreună!” Problema e, pentru cine nu are pe mămica la Consiliul Judeţean, ce face?
 
Marian Petrache taie aripile lui Gigel Ştirbu
Duminică seara, invitat în cadrul unei dezbateri televizate la Antena 3, Marian Petrache, secretar general al PNL, preşedinte al organizaţiei de la Ilfov, considerat eminenţa cenuşie a vechiului PNL în structurile actualului partid liberal, a desfiinţat aspiraţiile guvernamentale ale celor care au mai fost şi vor să fie din nou… Acesta a susţinut că cei care au îndeplinit funcţii de miniştri în guverne anterioare nu se vor mai regăsi pe aceste poziţii de demnitate publică, atunci când PNL va ajunge, din nou, la putere. În contextul judeţului Olt, vizat de această poziţie, este Gigel Sorinel Ştirbu, meteoric şef la Cultură într-unul din Guvernele Victor Ponta. Ultimul, cu participare liberală. Cei care se pregăteau să se înscrie pe lista scurtă de politruci profitori din jurul lui Ştirbu trebuie să ia aminte şi să se reorienteze! Marian Petrache ştie ce spune când anunţă că foştii miniştri vor avea orice alte atribuţii decât cele de altădată… În stilu-i caracateristic, Gigel, ca să se scoată şi din acest caz, va începe să spună că nici nu mai vrea ministru. Nu-l va crede nici… Ana, de la partid.
 
Pesediştii olteni ştiu ei ceva. Vor repede congres
„Avem nevoie de un congres care să stabilească în mod democratic noua conducere a PSD cât şi linia pe care partidul trebuie să o urmeze în continuare. PSD Olt susţine acest punct de vedere şi consideră că acest fapt are menirea de a întări partidul şi a crea cadrul propice pentru pregătirea în linişte şi bune condiţii a alegerilor locale şi parlamentare de anul viitor. În plus, toate organizaţiile PSD din ţară îşi vor putea spune un punct de vedere cu privire la strategia pe care partidul trebuie să o urmeze în această perioadă, întrucât avem nevoie de o viziune coerentă, cu care ne-am obişnuit tot timpul alegătorii noştri. Toate aceste răspunsuri şi direcţii care trebuie urmate le vom afla şi stabili numai în urma unui congres, iar oportunitatea organizării lui cât mai repede considerăm că trebuie să fie o prioritate, pentru că numai aşa putem ieşi mai întăriţi şi puternici”, a declarat Paul Stănescu. Ideea e că la congres pesediştii olteni trebuie să ştie să ceară. Dacă vor avea abilitatea să se poziţioneze în tabăra câştigătoare.
 
De Ziua Pompierilor, simulările ies excepţional
Ziua de 13 septembrie reprezintă, an de an, momentul de bucurie şi de aniversare a celor care se luptă cu focul şi intervin în situaţiile de urgenţă. Fără ei, destinul multor oameni ar fi unul fără speranţă. Astfel, duminică, 13 septembrie a.c, în faţa Prefecturii Olt, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Matei Basarab” Olt a organizat un ceremonial aniversar, o paradă a gărzii de onoare a ISU Olt, un exerciţiu demonstrativ, o simulare a unui accident auto în care au fost implicate două autoturisme, soldându-se cu o persoană încarcerată şi rănită la un picior. Pe lângă asta, cei interesaţi de arsenalul ISU Olt au putut vedea detectoare de materiale explozibile, autospecialele de intervenţie, dar şi toate uneltele pe care aceştia le folosesc în intervenţiile lor. Nici anul acesta nu le-a ieşit cum au vrut. În afara unor oficialităţi abonate la evenimente de acest gen, publicul larg nu s-a înghesuit să vadă pompierul în acţiune. Şi, triumfalismul e la el acasă: totul despre foarte bine, nimic despre ce nu merge aici. Căci, la ISU Olt sunt şi câteva probleme de funcţionare. Ca peste tot în lume.
 
Emigranţi la Liceul de Construcţii. Plauzibil…
România a fost băgată în butoiul cu neputinţă al Uniunii Europene. Până dincolo de gât. Încât, dacă dă din buze, creşte cota de emigranţi alocaţi. Deunăzi, Mihai Câmpeanu, Ministrul Educaţiei vedea ca soluţie, pentru cazarea transfugilor, spaţiile din infrastructura şcolară, dezafectate. Chiar dacă a fost imediat contrazis de cel mai deştept om de pe planetă, Liviu Dragnea, soluţia lui Câmpeanu e chiar cea mai la îndemână. Spre exemplu, în Slatina, pe profilul afirmaţiei ministeriale, se află fostul liceu de construcţii. E şi încăpător, poate fi şi uşor de supravegheat, are şi o cantină proprie şi, mai mult decât atât, e foarte aproape de platforma industrială de est, acolo unde corporatiştii de la cauciucuri ar fi în stare să mai deschidă o nouă hală de producţie dacă vor găsi forţă ieftină de lucru. De aici până la integrarea în absolul a emigranţilor n-ar mai fi nici măcar un pas.
 
O decizie, cel puţin, nefericită. Dacă nu, proastă de-a binelea!
În Slatina, pe 14 septembrie 2015, a început şcoala. Ca niciodată, anul acesta, autorităţile au comis-o. Grav şi nescuzabil. Ceea ce nu a îndrăznit nici măcar Elena Bărbulescu, sora fostului preşedinte al României, Nicolae Ceauşescu, atunci când era inspector şcolar general în judeţul Olt. De data asta, şcoala a început halucinant. În loc ca toată lumea să intre spre clase, la prima oră a dimineţii, aşa cum e practica şi conduita morală şi legală, programul a fost adaptat în asemenea fel încât politicieni locali să aibă timp să treacă pe la cât mai multe şcoli unde au avut ocazia să transmită mesaje de felicitare, încurajare. Din păcate, ceea ce s-a vrut a fi un exerciţiu de imagine a sfârşit prin a deveni un concurs liber de înjurături. Părinţilor, bunicilor, copiilor, nu le-a picat deloc bine o asemenea decalare a începutului de an şcolar. O tristă premieră, nejustificată, care nu mai poate fi reparată în totalitate, ci cârpită doar pe alocuri, dacă ar exista nişte scuze şi ar fi identificat la timp autorul acestui plan prostesc de-a binelea. Ar fi fost culmea ca seniorii din politica cetăţii să aibă timp să vadă faptul că la clasele primare lipsesc manualele gratuite, pe motive imposibil de înţeles.
 
ACS Inter Olt Slatina bate rău. Dar… nimic nu mai e ca altă dată…
Slătinenii de la ACS Inter Olt au câştigat şi în a treia etapă în faţa celor de la CS Ştefăneşti. Victorie categorică: un sec 4-0. Trei meciuri, trei victorii, golaveraj de 7-1, iar drumul spre promovarea în Liga a II-a se vede bine. Însă, chiar şi aşa, cu o singură serie de Liga a 2-a, aşa cum va fi la anul, miza e uriaşă. Din păcate, în pofida parcursului bun, a traseului de invidiat, oricât de mult ar încerca cei din staful tehnic să producă la capitolul confuzie, ACS Inter Olt Slatina nu e acelaşi lucru cu ce a fost până mai ieri FC Olt. În aceste condiţii se află şi alte echipe mult mai titrate din fotbalul românesc, unde produsul piratat nu are nimic în comun cu originalul: vezi situaţia de la Craiova, unde CSU nu e şi nu va fi niciodată Universitatea Craiova!
 
Insomniile domnului Tiutiu. De la Ambulanţă
Rămâne în analele jurisprudenţei româneşti replica lui Sorin Oprescu, dată unei jurnaliste cu câteva ore înainte de a fi luat şi dus. Acolo unde e răcoare, iar verdeaţa e asigurată doar din pătrunjelul presărat în supa adusă de acasă: „Nu suntem un neam de hoţi!” Evident, nu de hoţie trebuie acuzate nişte persoane de la Ambulanţa Olt, atunci când au pus la cale un contract de mentenanţă pentru parcul auto, ci doar de implicare profesională în rezolvarea problemelor unităţii. Având în vedere că lucrurile stau aşa, că nu există nicio problemă, că totul e legal, aşa cum sunt toate contractele încheiate de autorităţile publice, insomniile domnului Gheorghe Tiutiu, şef Serviciu Tehnic la Ambulanţa Olt sunt chiar greu de înţeles. Probabil, un ceai calmant ar rezolva problema. Cea legată de insomnii, nu cea din contractul de mentenanţă…
 
Peste timp. Băsescu, Bobeş şi altcineva…
În 2004, pe platoul din faţa Casei de Cultură a Tineretului, Marin Bobeş, atunci preşedinte al PD Olt, alături de Traian Băsescu, atunci primar general al Capitalei, stăteau la fotografie lângă Darius Vâlcov. Era startul, lansarea în politica mare, a ultimului, ajuns între timp primar la Slatina, senator, ministru delegat al Bugetului, ulterior ministru plin la Finanţe. Nici cei doi „B” din fotografia de odinioară nu au petrecut un deceniu degeaba. Marin Bobeş – senator, deputat. Traian Băsescu – de două ori preşedinte al României. Acum, în locul lui Darius Vâlcov, în fotografie se află Elena Ene, vicepreşedinte al PMP Olt, astăzi cel mai bun produs al politicii locale pe segmentul ei de vârstă. Un nume despre care se va mai auzi mult timp de acum încolo. Un potenţial enorm, un discurs la purtător, spontaneitate, viteză de reacţie, inteligenţă, modestie – atunci când trebuie -, lucruri pe care nu le întâlneşti la o parte din marii politicieni ai Oltului, care astăzi se gândesc la retragere…
 
Caracal. Daniel Predoiu, dat afară din PSD!
Joi, 10 septembrie 2015, târziu, spre seară, a apărut comunicatul de excludere din PSD a lui Daniel Predoiu, membru în cadrul Organizaţiei Caracal. Fost liberal, adus în partid în 2012, de Darius Vâlcov, pentru victoria lui Ciocăzanu, rezervistul se pare că a comis-o rău de tot. Textul alăturat al documentului oficial vi-l prezentăm în continuare: „Forurile de conducere judeţene ale Partidului Social Democrat Olt s-au întrunit, de urgenţă, astăzi, 10 Septembrie 2015 şi au hotărât, cu unanimitate de voturi, excluderea din rândurile Partidului Social Democrat Olt a domnului Daniel Predoiu. Această decizie a fost adoptată la solicitarea organizaţiei PSD Caracal, cea care a propus excluderea acestuia. Hotărârea a fost luată în urma postărilor xenofob – rasiste şi antisemite făcute de către acesta pe o reţea de socializare online. Organizaţia PSD Olt se dezice şi condamnă în totalitate astfel de acţiuni şi solicită chiar organelor abilitate să ia măsurile ce se impun dacă, în urma verificărilor, se constată că legea a fost încălcată”. Oricum, prin eliminarea lui Predoiu nu se produce nicio creştere de nivel în dreptul cotelor social-democrate caracalene. Cum nu s-a produs nici când a venit în partid. Mult zgomot pentru nimic!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.