Acasă Administrație Cungrea – o comună prădată sistematic. După jaf, nepăsare

Cungrea – o comună prădată sistematic. După jaf, nepăsare

1042
 
 
 
Cu o populaţie de peste două mii de locuitori, aşezată în limita nordică a judeţului, comuna Cungrea ar trebui să fie una dintre cele mai dezvoltate aşezări rurale din Olt.
 
Cu o industrie locală dezvoltată – aici funcţionează o reţea de exploatare a zăcămintelor petrolifere, susţinută de cei de la PETROM, buni plătitori de impozite şi taxe la bugetul local, cuvenite localităţii de pe urma obiectivelor aflate în zonă – Cungrea este, din păcate, astăzi, un loc unde nepăsarea şi hoţia fac casă bună cu administraţia locală. O situaţie care depăşeşte limita bunului-simţ, din vechea vorbă românească, cea care, tolerantă fiind, permite, totuşi, aşa cum se zice în popor: „Să te lingi pe degete…”. Aici, parafrazând autorul anonim, nu se mai văd de mult, nici măcar degetele celor puşi în fruntea obştii, în ultimii opt ani. Pentru că, la Cungrea, când nu s-a băgat mâna s-a menţinut o indolenţă complice cu nepăsarea.
 
 
 
2008-2012 – mandatul primarului Ion Murguleţ
Atunci a început marea poveste de la Cungrea. Beneficiarul unui suport popular rar întâlnit, tânăr şi considerat de perspectivă, Ion Murguleţ câştiga Primăria Cungrea cu o seamă de promisiuni făcute localnicilor, legate, mai mult sau mai puţin, de creşterea calităţii vieţii acestora, de modul cum marele buget local va fi pus în slujba cetăţenilor. Nici nu puteai să nu crezi aşa ceva. Era un mod de promovare credibil, iar tânărul avea perspective.
În patru ani de mandat, Murguleţ a lucrat de zor în Cungrea. Şi a cheltuit cât nu credea vreodată cineva că se poate cheltui. Bani mulţi aruncaţi pe o infrastructură nu tocmai necesară cetăţenilor. Parcuri multe, staţii de autobuz, locuri de joacă pentru copii, un panotaj al străzilor realizat mai ceva ca-n capitala României. Toate acestea cu nişte costuri imense, făcute de un primar care a fost taxat în 2012 de către oamenii din Cungrea, toleranţi până la un punct. Punctul de fierbere al naţiunii locale, depăşit de acesta, cu mult peste orice închipuire.
Avea să piardă alegerile într-un mod ruşinos, şi nici nu poate fi altfel când un primar în funcţie e bătut de viceprimar, adică, de omul său de încredere, de cel pe care îl susţine pentru a fi la rându-i… susţinut.
Într-un fel, aşa cum veţi citi în continuare, Ion Murguleţ nu a minţit în campania pierdută în 2012, atunci când a spus ce a făcut şi ce ar fi vrut să facă în continuare. A uitat însă detaliile legate de costuri şi de modul cum lucrările au fost puse în practică.
 
 
 
2012-2015 şi… mai e puţin. Un traseist în fruntea comunei. Dorel Alexe
Liberalii aveau o seamă de satisfacţii în urma alegerilor din 2012. Reuşiseră, pe lângă Balş şi Scorniceşti, oraşe importante ale Oltului, să câştige alegerile şi într-o seamă de localităţi rurale unde, cu ani în urmă, nu aveau nici măcar organizaţii locale. Aşa se întâmplase la Cungrea, unde, sprijinit de întreaga echipă de la Scorniceşti, Dorel Alexe ajungea primar.
Numai că, odată fixat pe post, acesta a uitat repede o parte însemnată din promisiunile făcute cetăţenilor, cât şi ce înseamnă onoare şi demnitate în politică. Fie şi în România.
Aşa că, într-o vreme când prostituţia politică a fost permisă de lege, în numele unei cauze publice, edilul încă în funcţie de la Cungrea o coteşte spre PSD. Făcea asta la început de mai 2014, atunci când, adus ca un trofeu în sediul social-democraţilor, Dorel Alexe spunea că face acest compromis politic pentru binele comunei. N-a plâns nimeni, pentru că nici măcar nu merita să fie crezut, iar timpul a arătat că la un an şi patru luni de la acest gest, în Cungrea nu se întâmplă nimic care să justifice gestul de traseism politic, săvârşit de primarul comunei.
Din păcate, menţinând actuala stare deplorabilă a investiţiilor halucinante făcute între 2008 şi 2012, edilul devine, în fiecare zi, complicele jafului instituţionalizat. Iar cum până la alegerile locale de la anul mai este foarte puţin timp, locuitorii acestei aşezări au dreptul să ştie, să aibă conştiinţa trează pentru a nu mai greşi şi a treia oară. Ar fi prea mult, iar aşa ceva trebuie stopat!
 
 
 
Pe urmele jafului şi al fărădelegii de la Cungrea
La început de 2012, edilul de atunci venea în faţa comunităţii cu un set de realizări şi cu o platformă de viitor. Pentru a înţelege cum stau exact lucrurile, vă redăm în continuare lista cu obiectivele invocate:
– Canalizare şi staţie de epurare – proiect în derulare; Modernizare iluminat public în toată comuna Cungrea; Alimentare cu apă potabilă în toate satele – proiect în derulare; Construcţie gard biserică Ibăneşti – proiect realizat; Construcţie spaţiu de joacă pentru copii Ibăneşti – proiect realizat; Asfaltare Drum Comunal 25 Cungrea – Mieşti – proiect în derulare; Modernizare sediu primărie Cungrea – proiect realizat; Modernizare Cămin Cultural – proiect realizat; Amenajare parc Cungrea – proiect realizat; Amenajare dispensar medical Cungrea – proiect realizat; Construcţie şcoală nouă Cungrea – proiect realizat; Amenajare spaţiu ambulanţă Cungrea – proiect realizat; Amenajare infrastructură intersecţie Oteştii de Jos; Modernizare fântâni stradale Oteştii de Jos – proiect realizat; Centru de zi pentru copii „Sfânta Maria” (Baia Comunală) Oteştii de Jos – proiect în derulare; Amenajare spaţii de joacă pentru copii Oteştii de Jos – proiect realizat; Amenajare parc Cepeşti – proiect realizat; Asfaltare Drumul Comunal 35 Cepeşti – Vlăngăneşti – proiect în derulare; Amenajare şcoală Oteştii de Sus – proiect realizat; Înfiinţare parc Oteştii de Sus – proiect realizat; Construcţie teren sport cu nocturnă Oteştii de Sus – proiect realizat; Gospodăria de apă Oteştii de Sus – proiect realizat; Asfaltare Drum Comunal 194 Oteştii de Sus – proiect realizat; Modernizare şcoală Mieşti – proiect realizat; Alimentare cu apă Mieşti – proiect realizat; Betonare DE 3165 – Cungrea – Mieşti – proiect în derulare; Amenajare şcoală Spătaru – proiect realizat; Înfiinţare parc comunal Spătaru – proiect realizat; Achiziţionare microbuz şcolar; Achiziţionare staţii autobuz în toate satele.
Mergem mai departe, pe ele, într-o vizită neprogramată, pentru că ceea ce este astăzi în Cungrea, promovat între 2008 şi 2012, şi menţinut complice în prezent, trebuie luat pas cu pas. Sau, atât cât ne permite pasul. Locuitorii satelor din comună au dreptul să afle adevărul despre costurile şi starea de fapt a investiţiilor, despre utilitatea lor, cât şi despre ce înseamnă să ai bani şi să îţi baţi joc de ei..
 
 
 
La grădiniţa din Ibăneşti te mănâncă şerpii
Pe vrea lui Murguleţ, aici s-au montat nişte caricaturi de locuri de joacă, în curtea grădiniţei de la Ibăneşti. Mai conta oare faptul că nu există o toaletă pentru micuţi, că starea clădirii e deplorabilă, că totul arată exact ca într-o curte părăsită? Nu e de ajuns! Pe timpul lui Dorel Alexe, degradarea continuă. Probabil trebuie să vină pesediştii lui să-i facă ordine. Doar de dragul comunei s-a sacrificat, prestând dintr-un partid într-altul…
 
 
 
Peste douăzeci de staţii pentru autobuze care nu circulă
Un mod prin care autorităţile publice locale au devalizat bugetele locale în perioada 2001-2012 a constatat în investiţiile făcute în staţiile de autobuz.
Nişte construcţii rudimentare şi firave, din structură metalică, acopetiră cu policarbonat, unde, pe o băncuţă şubretă trebuie să aştepte cuminţi sosirea autobuzelor. Deşi prin Cungrea nu prea circulă autobuze, staţii s-au făcut multe. Un mod de operare împotriva banului public, aşa cum se întâlneşte şi prin alte părţi ale ţării. În plus, mai trebuie spus că firmele care execută astfel de stabilimente sunt ale unor cetăţeni de culoare, rude cu emigranţii din Răsărit.
Mai mult, la Cungrea, ca plata facturii să fie grasă, la fiecare staţie s-au plantat şi câte două coşuri de gunoi, iar în unele locuri, sfidarea să fie maximă, bătaia de joc pe măsură, s-a mers mai departe, cu indicatori electrici pentru timp şi temperatură. Exact asta îi lipsea comunei Cungrea! Încât ai fi zis că aici e un loc de întâlnire pentru jucătorii de pe pieţele bursiere ale petrolului, nu?
 
 
 
Alo? Poliţia? N-aţi văzut deloc parcurile din Cungrea?!
Dacă nu vă vine să credeţi, la Cungrea, şase bănci distruse între timp, doi stâlpi de iluminat şi trei coşuri de gunoi, plus un cârd de gâşte bonus, fac cinci miliarde de lei. Atât a plătit Ion Murguleţ firmei SC RUPIAH de la Slatina. O companie specializată în întreţinerea spaţiilor verzi din oraşul unde, în martie, s-a rupt căruţa corupţiei pesediste, exact în mijlocul drumului, sub greutatea lingourilor, tablourilor, cât şi a sacilor de bani luaţi de RUPIAH de la Cungrea.
Într-o ţară normală, cu instituţii dedicate cetăţeanului, cu organe competente şi responsabile faţă de banul public, astfel de situaţii trebuie să ducă la sesizări din oficiu. Iar aici, din datele care se cunosc până în prezent nu există decât un raport ambiguu al Camerei de Conturi Olt. Care şi el trenează în mod nejustificat, atunci când se vede hoţia de la drumul mare…
 
 
 
Comuna Cungrea nu e groapa de gunoi a slătinenilor!
Imediat după ce a ajuns primar în Cungrea, Ion Murguleţ s-a pus bine pe lângă mafia pedelistă de la Slatina. Iar când slătinenii făceau curăţenie pe la ei prin oraş, ce nu avea de trebuinţă trimiteau la Cungrea. Aşa a ajuns aici o caricatură de statuie a lui Mihai Viteazul, fără o mână şi cu sabia lipsă, bună de expus în localitate. Mai mult decât atât, o schelă ce pentru slătineni a reprezentat un ceas de la o intersecţie centrală, revopsită, a devenit punct de atracţie al ciorilor care îşi fac veacul la Cungrea. Într-un fel, probabil, fără să-şi dea seama, Murguleţ a transformat Cungrea într-o groapă de gunoi dezafectată.
În schimb, când, în 2012, a ajuns un alt primar, acesta nu s-a arătat o secundă dispus să înlăture grozăviile din peisajul local. Doar spusesem ceva despre nepăsarea lui Dorel de la Primăria Cungrea, nu? Ar fi culmea să-i ceri să facă ceva, când oamenii aşteaptă acest lucru!
 
 
 
D’asta s-a dus Dorel la PSD?
În comuna Cungrea, anul 2014 a fost ca peste tot în ţară: unul extrem de ploios. Iar precipitaţiile de atunci au afectat puternic infrastructura rutieră. Drumul, care leagă satele Spătaru şi Oteştii de Jos, puternic afectat de ploi, e şi astăzi un pericol public pentru siguranţa şi integritatea oamenilor locului. Evident, reparaţia lui costă foarte mult, dar dacă tot s-a făcut pesedist, actualul primar ar putea să ceară suport financiar de la mai marii judeţului! Însă trebuie spus că pe actualul edil nu-l bagă mai nimeni în seamă. Altfel, situaţia arătată nu ar fi cea expusă. Oare, trebuie să moară cineva la Cungrea pentru ca cineva să ia măsuri? Şi, nu se ştie dacă, în acest caz, s-ar întâmpla aşa ceva…
 
 
 
Fântâni modernizate cu apă nepotabilă şi palmieri de plastic
La vremea lor, când au fost montaţi, palmierii portocalii din plastic în care creşteau… portocale, au oripilat multă lume. Au fost şi emisiuni la televizor despre o asemenea grozăvie. Ai fi zis că prostia stă cu… dregătorii la masă. Iar, în acest ciclu al iresponsabilităţii trebuie incluse şi investiţiile făcute în amenajarea unor fântâni publice, în condiţiile în care, dovedit, apa din acestea nu este potabilă. Însă, dacă tot trebuiau cheltuiţi banii cetăţenilor pe ceva, mai conta unde se duceau?
 
 
 
În loc de epilog…
Intenţionat nu am prezentat valorile investiţiilor în cauză. Cât s-a plătit pentru ele şi cât ar costa, de fapt, acestea. E o invitaţie la o lectură viitoare şi un îndemn, chiar şi cu accente critice, către autorităţile competente: Poliţie, Parchet, Curtea de Conturi, insensibile la situaţia de la Cungrea. Până acum! Oricum ar fi, pe viitor, locuitorii acestei frumoase aşezări trebuie să ştie ce să aleagă, pe cine să pună primar în fruntea obştei! Două experienţe nefericite nu mai trebuie repetate!

5 COMENTARII

  1. Un articol bunicel, d-le Dorobantu, dar din pacate il scrieti prea tarziu si, probabil, la comanda! Eu de mult, ca fiu al acestor locuri, am scris si am postat poze cu dezastrul din aceasta comuna, pe site-urile care-mi permiteau acest lucru si pe fb-ul meu. Dezastru nu a inceput cu cei doi mentionati de dvs. ci mult mai inainte, de pe vremea cand primar era Stancana. Ceea ce e periculos, e faptul ca si Murgulet si Alexe si Stancana vor sa candideze din nou (toti si-au schimbat partidele). Lor li se adauga un fost politist care are probleme mari cu legea! Si atunci, pe cine sa alegi? Voi reveni, daca imi este permis, si cu alte comentarii!

  2. Bai fraiere care esti Matei Liviu cum poti sa spui asa aberatii despre acesti oameni nu cumva tu esti un hot si un nemernic nu cumva iti da tie inima brinci sa candidezi tu?Dar puneti intrebarea cine te voteaza pe tine ?

  3. Bai neam de TBC-IST ce esti si anagramat invata sa scrii si dupa aia stam de vorba ce scoala ai ma analfabetule ca nu te-au invatat nici sa scrii, jignesti tu niste valori ale comunei cap sec ce esti!Te-a facut pe tine SOCOLANU la betie,betivan ce esti te mai dai si in spectacol dupa una si alta !…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.