Acasă Politic Emil Albotă. Pas cu Pas. Spre Primăria Slatina

Emil Albotă. Pas cu Pas. Spre Primăria Slatina

495

 

21 august 2015 – sediul central al UNPR Olt. Ionela Zamfirescu, președintele Organizației de Femei UNPR Olt, Pavel Belinski, vicepreședinte al Consiliului Județean Olt, desemnat de UNPR, Steluța Dan, inspector școlar general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Olt, Cosmin Ciorei, consilier local UNPR Slatina, alături de prof. dr. Emil Albotă, secretar de stat în Ministerul Educației, prim-vicepreședinte al UNPR Olt, au prezentat cele cinci teme majore din Planul Politic Național – „Siguranță și Prosperitate pentru România”, document lansat și asumat de UNPR, care abordează subiecte extrem de importante pentru socitate, definitorii pentru UNPR.

Fiecare temă a fost dezbătută și prezentată de către unul din cei enumerați mai sus. Astfel: Renașterea națională a fost tema țintă asumată de Emil Albotă; Funcționarea statului de către Steluța Dan; Rolul României în lume – Cosmin Ciorei; Funcționarea Economiei de către Pavel Belinski; Noul stat social de către Ionela Zamfirescu….

 

Emil Albotă nu se teme de nimeni. În cursa pentru Primăria Slatina

În cadrul conferinței de presă, Emil Albotă a fost rugat să-și definească poziția de candidat la fotoliul de primar al municipiului Slatina, în raport cu ceilalți competitori anunțați în cadrul competițiilor interne, atât de către PSD, cât și de PNL.

Răspunsul profesorului Albotă, prezentat în continuare, arată echilibrul intern al slătineanului Emil Albotă, cât și modul cum acesta înțelege să fie, dincolo de toate, un bun creștin: „Dacă vreți un răspuns sincer, și nu pot să vă ofer altceva, aceasta este poziția mea: mie nu mi-e frică de nimeni, pentru că Dumnezeu mă iubește”.

 

 

Emil Albotă răspunde la atacurile opoziției de la… PSD

Vizat în ultima perioadă de o serie de poziții media apropiate de partenerii de buvernare le la Partidul Social Democrat Olt, Emil Albotă a replicat. Într-un mod greu de anticipat, în momentul în care era așteptat răspunsul: „Eu nu sunt răspunzător pentru cum își consumă PSD-ul energiile. Fiecare decide și acționează după cum crede”.

 

 

Relația Emil Albotă – Ion Toma

Este considerat un produs al senatorului Ion Toma, cel care în decursul carierei sale politice a amprentat și destinele altor tineri care astăzi, deși activează politic în alte zone, nu pot interveni la dentist pentru a-și extrage măseaua de minte unde, probabil, se află depozitată, din vremea creșterii lor, perioada politică petrecută lângă secretarul general adjunct al UNPR, la nivel național, președintele UNPR Olt, senatorul Ion Toma.

„Domnul Toma este mentorul meu politic. Nu am să mă dezic niciodată de acest om, pentru că eu, și dați-mi voie să vă fac și această mărturisire, nu cred în relații ocazionale”, spune Emil Albotă, publicului larg, dar și celor care văd interese ascunse în relația dintre acesta și Ion Toma, cândva președinte al PSD Olt, atunci și lider al grupului senatorilor PSD din Senatul României. Într-o vreme când Oltul da cu adevărat ora exactă în Kiseleff.

 

 

Slatina de astăzi, prin ochii slătineanului Emil Albotă

Născut, crescut, educat în Slatina. Locul unde este acasă, unde-și plătește impozite și taxe, unde există școala unde învață fiica sa, unde prietenii îi cer să candideze la primărie, Emil Albotă face o radiografie exactă a Slatinei de astăzi:

„Nu-mi place cum arată orașul astăzi. Sunt multe de făcut. Știu problemele actuale date de actuala conjunctură administrativă. Vă promit că voi da Slatinei înapoi tot ceea ce are astăzi la alții”.

 

 

În loc de epilog

Rămâne de văzut în ce peisaj de ansamblu se va încadra oferta lui Emil Albotă pentru slătineni și cum vor înțelege, la anul, în iunie, aceștia să gireze, prin votul lor, orașul, într-o perspectivă viitoare. Altfel, până atunci, criza autorității administrative e o certitudine…

 

 

* Documentul care dezvoltă cele cinci puncte din Planul Politic Național – „Siguranță și Prosperitate pentru România” așa cum au fost întâia oară aduse la cunoștința opiniei publice de către președintele UNPR, Gabriel Oprea, miercuri, 19 august 2015, îl găsiți în continuare:

 

1. RENAȘTAREA NAȚIONALĂ privește restabilirea echilibrului demografic, având totodată și o componentă identitară atât pe relația cu românii din țară, cât și pe relația cu românii din diaspora.

UNPR consideră că renașterea națională este strâns legată de valorile familiei. Familia trebuie să fie în centrul tuturor preocupărilor clasei politice. Munca, solidaritatea, iubirea de țară și de semeni, credința, toate se învață în familie. Siguranța și prosperitatea sunt mai valoroase când benefciarul direct este familia. Și nu în ultimul rând, familia este garanția păstrării identității naționale.

Prin urmare ceea ce propunem nou pe scena politică este guvernarea orientată spre familii și nu spre indivizi. Familia trebuie să fie principalul beneficiar al politicilor guvernamentale, iar acest lucru trebuie să se regăsească în toate domeniile administrate public.

Ca măsuri concrete, renașterea națională presupune susținerea familiilor cu copii nu atât prin stimulente directe, cât prin servicii publice de calitate care să răspundă nevoilor reale pe care le au părinții.

De exemplu, propunem creșterea numărului de creșe publice care să poată îngriji copiii începând de la vârsta de un an, atunci când mamele se reîntorc la muncă; propunem extinderea programelor de tip școală după școală gratuite, până la ora 18.00, pentru armonizarea programului elevilor cu programul părinților.

Tot pe direcția renașterii naționale, pe relația cu diaspora, trebuie să ne uităm mai bine la nevoile reale pe care le au familiile de români din afara granițelor. Se cheltuie prea mulți bani pe festivaluri folclorice și expozitii de artă, în loc ca unele din aceste fonduri să fie cheltuite pentru școli sau măcar cursuri de istoria românilor și de limba română.

 

2. Cea de-a doua temă pe care o supunem dezbaterii este FUNCȚIONAREA STATULUI. Trebuie să fim conștienți că suntem departe de ceea ce-și doresc românii de la statul român. Educația și sănătatea sunt gratuite doar pe hârtie, iar administrația publică, deși supradimensionată, nu îndeplinește cerințele în ceea ce privește competența și eficiența.

Ca măsuri concrete, vizăm evident o creștere a salariilor în sistemul public. Însă trebuie să fim conștienți că aceste salarii nu sunt sustenabile fără o reorganizare a sistemului public. De asemenea, trebuie să fim conștienți că majorarea salariilor nu va duce de la sine la o îmbunătățire a serviciilor publice.

Administrația produce astăzi prea multe hârtii și prea puține soluții. Trebuie să aducem în sistem avantajele evoluțiilor tehnologice, trebuie să recompensăm competența și, mai ales, să regândim toate procesele administrative astfel încât serviciile oferite să se ridice la nivelul așteptărilor.

De asemenea, un alt set de măsuri trebuie să ducă la o separare a apelor între sistemul public și cel privat, mai ales în domeniile sănătate și educație. Astăzi, atât profesorii cât și medicii, sunt nevoiți, din cauza salariilor mici, să își ia jumătate de normă și în sistemul privat. Însă lucrurile nu pot funcționa eficient așa.

Între sistemul public și cel privat trebuie să existe competiție reală și nu o complicitate. Reforma în educație și sănătate trebuie să însemne un salariu aproape dublu pentru profesori și medici.

În egală măsură, trebuie să însemne profesori și medici care 8 ore pe zi sunt efectiv la cursuri și, respectiv, în spital.

 

3. O altă temă majoră este ROLUL ROMÂNIEI ÎN LUME.

UNPR consideră că România trebuie să-și asume mai clar destinul său istoric în regiune, în special pe relația cu Republica Moldova.

Principala misiune pe care o avem este aceea de a semnala și de a explica întregii comunități internaționale și în special partenerilor noștri, importanța pe care Moldova o are în evoluțiile geo-politice din regiune.

Suntem membri NATO, suntem parteneri de încredere și ne-am câștigat pe merit dreptul de a vorbi cu o voce mai puternică în spațiul internațional.

 Astăzi trebuie să ne asumăm și beneficiile locului pe care îl ocupăm în angrenajul euro-atlantic. Singurul parcurs realist pentru Republica Moldova este cel spre Uniunea Europeană și spre NATO. Iar România trebuie să se implice cu toată forța și cu toată energia ca un astfel de parcurs să devină realitate.

 

4.FUNCȚIONAREA ECONOMIEI este o altă temă vitală pentru România. Viziunea pe care ne-o asumăm este consolidarea competitivității economice naționale, ținând cont de atuurile și oportunitățile pe care le avem ca țară.

Sunt astfel cinci pârghii pe care le putem acționa în beneficiul României: un cod fiscal care să încurajeze investițiile, facilități pentru încurajarea capitalului românesc, protejarea resursei umane înalt calificate, agricultura și dezvoltarea transporturilor.

Toate partidele au vorbit până acum despre aceste subiecte. Însă ceea ce UNPR vrea să aducă nou este o asumare clară, tranșantă a interesului național în economie. Nu este normal ca multinaționalele să fie mai protejate în România decât sunt IMM-urile cu capital autohton. Nu este normal ca un străin să poată cumpăra terenuri mai ușor decât poate cumpăra un agricultor român.

Nu este normal să ne complacem într-o economie de consum și să tolerăm exportul de resurse și importul de produse finite.

Suntem o țară europeană, dar să nu încercăm să fim mai europeni decât alte țări din Uniunea Europeană. De exemplu, Franța are politici draconice când vine vorba despre vânzarea terenurilor către străini. Germania are instrumente extrem de eficiente în a-și susține IMM-urile cu capital autohton. Nu văd de ce România ar trebui să rămână naivul Europei. Trebuie să cădem cu toții de acord că apărarea intereselor economice naționale este vitală și că România trebuie să învețe să mai spună și NU în fața intereselor altora.

 

5. Cea de-a cincea temă este legată de NOUL STAT SOCIAL. Accentul trebuie să se extindă treptat dinspre protecția de natură materială, adică de la ajutoarele sociale, către protecția de natură juridică, în relațiile de muncă și în relațiile de natură comercială.

Măsurile pe această direcție vizează restabilirea echilibrului acolo unde el a fost rupt în anii tranziției. Concret, trebuie restabilit echilibrul între angajați și angajatori, între consumatorii și furnizorii de utilități, între cei cu venituri foarte mari și cei cu venituri foarte mici.

Astfel, susținem taxarea suplimentară a marilor averi și a profiturilor excepționale, susținem ca amenzile să fie proporționale cu cifra de afaceri și susținem ca instituțiile să vegheze cu mai multă atenție la modul în care multinaționalele respectă legislația muncii.Consider că vremea în care România era țara tuturor posibilităților a trecut. Astăzi România trebuie să fie țara tuturor cetățenilor ei.

Cele cinci teme pe care le propunem sub titlul „Siguranța și Prosperitatea României” au la bază viziunea UNPR despre interesul național, despre valorile familiei și despre valorile naționale. Știu că urmează un an electoral în care partidele vor propune proiecte și soluții.Însă îmi doresc ca această bază de discuție pe care UNPR o lansează astăzi să încurajeze soluțiile responsabile și să descurajeze populismul. Indiferent de partidul din care facem parte, avem aceeași obligație față de Români și față de România.

UNPR își va asuma în continuare rolul de punte de dialog în politica românească și va face tot posibilul ca partidele parlamentare să ajungă la consens pe cele mai importante teme pentru viitor. Sper să găsim aceeași bună-credință din partea partenerilor și, mai ales, îmi doresc ca întreaga societate să participe la formularea soluțiilor pe care clasa politică să și le asume de acum înainte”.

9 COMENTARII

  1. Ce de vorbarie goala phuah!!In alta ordiine de idei,si tirfulita politica Daniel Barbulescu spunea ca Toma ii este mentor si apoi si-a batut joc de el–Albota se va lepada de Toma cu prima ocazie profitabila,timpul o va dovedi..Toma a dovedit pina acum numai mina proasta la tineri care l-au tradat toti-toti la momentul potrivit pentru ei

  2. Din afirmatia D-nului Albota reiese ca nu-i este frica de DUMNEZEU! Mai precis reiese ca DUMNEZEU iubeste cu predilectie pe cei carora nu le este frica de EL . In rest doar enunturi performative (nu li se poate stabili valoarea de adevar).Asteptam enunturi constative precum si acte de vorbire (SPEECH ACTS ,Austn, Searle )

  3. Domnule Rusu Silviu, aveti lecturi destul de interesante in spate. Din pacate, acestea nu v-au ferit de a face erori logice in „analizele” dvs, Atentie la saltul in argumentare. 🙂

  4. Domnule Arin, ati produs un comentariu care mi-a retinut atentia . Dincolo de structura de suprafata acesta are cel putin o structura profunda . Apelul la metafora (“aveti lecturi destul de interesante in spate”) este binevenit. Utilizare metaforei ,in general, indica o persoana inteligenta. Problemele apar cand utilizarea rautacioasa a IRONIEI tradeaza INCONSISTENTA AFECTIVA. Argumentare: 1) “destul de interesante ” ; adv.,urmat de un adjectiv sau de un adverb de care se leaga prin prepozitia „de”, exprima ideea de diminuare a calitatii pozitive indicate de adjectivul sau adverbul pe care-l insoteste,DEX). 2) Utilizarea (anaforica?) a locutiunii adverbiale “din pacate”; ( Din pacate = din nenorocire, spre regretul cuiva,DEX). 3) Utilizarea ghilimelelor pentru folosirea ironica a unui cuvant (e.g.; „analizele” ). Va recomand “ Metaphor and irony: Two levels of understanding” (in Andrew Ortony, Metaphor and thought) . Pentru a obtine gratuit aceasta carte este suficient un mail la rcsilviu@yahoo.com. Recomandare: Recititi comentariul punand ghilimele la adjective si adverbe (e.g. ; “profunda”). N.B. Strucura PROFUNDA a comentariului lui Arin este , DIN PACATE, similara celeia din analizele D-nului Albota.

  5. Draga domnule Rusu, o analiza lipsita de obiectivitate si argumentare logica este, cel putin pentru mine, nula si neavenita.
    De la „destul de” -care exprima mai degraba rezerva in absenta cunoasterii temeinice a omului -la „utilizare rautacioasa” este salt mare….din nou…in argumentare. Apelul la tot felul de concepte, cat si uitarea intentionata de a raspunde unui mesaj pertinent este, in experienta mea, apanajul celor autosuficienti. Vom mai discuta daca dublati lectura pe care o aveti -destul de interesanta la prima perceptie- cu teoria si arta argumentarii.
    Desigur, o vom lua de la zero intrucat dumneavoastra ati facut erori logice in analizele dvs de la bun inceput. Ghilimelele le-ati fi putut considera cu bunavointa din partea mea, pentru a salva ceva din ceea ce ati scris in primul mesaj pe acest site. Dupa cum va este voia.

  6. Draga Domnule Arin, ati sesizat foarte bine ca “analiza’ facuta de mine este “ lipsita de obiectivitate si argumentare logica ”. Recunosc, inferentele mele se bazeaza pe INTUITII si ARGUMENTARE ILOGICA! Utilizarea sintagmei “arta argumentarii” va situeaza la nivelul unui elev de clasa a 9-a ( K. Ribaky,D. Ribaky; O introducere in arta argumentarii,Polirom, 2004), ceea ce este promitator. Metafora “o vom lua de la zero” imi sugereaza ca sunteti inginer constructor. Eu aspir sa ajung la PARTER (nivelul zero). Acum sunt la SUBSOL de unde ma pregatesc sa ies la lumina , poate si cu ajutorul Dumneavoastra. Acolo recitesc in liniste STEPHEN E. TOULMIN (The Uses of Argument, Cambridge University Press 1958,updated edition 2003) si DOUGLAS N. WALTON, WHAT IS REASONING? WHAT IS AN ARGUMENT?, Journal of Philosophy,vol.87,1990. Ma gandesc sa citesc si AD HOMINEM ARGUMENTS (Doglas Walton, The University of Alabama Press,1993). Am gasit aceste carti in biblioteca liceului slatinean absolvit de Dumneavoastra . Nu le-am gasit ,din nefericire, si in fisa Dumneavoastra de cititor. Nu imi sunt autosuficient , doar ca
    “I make a great difference between people. I choose my friends for their good looks, my acquaintances for their characters, and my enemies for their brains. A man can’t be too careful in the choice of his enemies. I have not got one who is a fool. They are all men of some intellectual power, and consequently they all appreciate me.”(Oscar Wilde, The Picture of Dorian Gray). Ati realizat ca il consider pe Lord Henry Wotton un mare pedagog.

  7. Domnule Rusu, imi pare rau pentru inconstienta dumneavoastra de a afirma public ca ati cautat o persoana, despre care habar nu aveti, prin bibliotecile Slatinei, fiind sigur ca stiti cine este (!!!). Este naucitor. As fi vrut sa va scutesc de acest comentariu insa nu as fi avut cum altfel sa va semnalez, spre binele dumneavoastra, un derapaj enorm de la realitate.
    In ceea ce priveste cunostintele pe care le vehiculati si sugerati, daca nivelul de utilizare a acestora implica doar „apelul la surse bibliografice” (care creste, in fata unora, credibilitatea persoanei, NU si pertinenta continutului), ironia ieftina si cateva citate, eu ma retrag. Inainte de aceasta, poate/sper, va reamintesc ca tinuta dreapta se deprinde fie fiind din nastere aristocrat, fie prin exercitii de demnitate. Va sugerez, daca nu ati facut deja asta, sa scrieti sub pseudonim. Poate veti reusi cateva exercitii de demnitate atunci cand nu va mai conta deloc persona si veti scapa de teroarea afirmarii de sine intre ceilalti.
    Toate cele bune!

  8. Stimate Domnule Arin, o sa fiu mai clar in speranta ca o sa va reveniti din nauceala. Cuvintele care trebuiau sa va retina atentia in enuntul “Am gasit aceste carti in biblioteca liceului slatinean absolvit de Dumneavoastra” sunt BIBLIOTECA si LICEUL. Nu ai cum cauta pe cineva care sa fi imprumutat aceste carti pentru simplul si TRISTUL motiv ca premiza este falsa. Fondul de carte al bibliotecilor scolare este precar.Politicienii DEMAGOGI nu sunt preocupati de asemenea aspecte. Ei sunt preocupati de INTERESUL NATIONAL. Ce capital electoral ar avea daca s-ar preocupa de construirea unei BIBLIOTECI exemplare ? Raspunsul la interbare este NAUCITOR! Nu este greu sa raspunzi…greu este sa-ti pui intrebari . Va las Dumnevoastra preocuparea pentru aspecte precum aristocratia si tinuta dreapta. Preocuparile GRIP au o profunda orientare NOETICA. Sunt sanse, daca ma veti ajuta, sa scap de “teroarea afirmarii de sine” . Nu cred ca o sa scap de TEROAREA INCOMPETENTEI promovate de politicieni .
    Toate cele bune!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.