Într-una dintre cele mai frumoase aşezări rurale ale judeţului Olt, vatră a tradiţiilor şi obiceiurilor, la Şerbăneşti, de ziua patronului spiritual, Sfântul Ilie, de şase ani încoace, se organizează „Sărbătoarea Secerişului” – sub egida Primăriei şi Consiliului Local.
Sărbătoarea şerbăneştenilor, care, pe 20 iulie a.c. a ajuns la ediţia a VI-a, a reuşit – şi de data aceasta – să fie o reuşită din toate punctele de vedere. Pe aşezământul târgului săptămânal, în prezenţa unui public foarte numeros, deşi temperatura din termometre arăta 38 de grade Celsius, resimţindu-se mult mai multe grade, fiii comunei Şerbăneşti, comună condusă de primarul Titi Peligrad, s-au strâns – cu mic, cu mare – la cea mai aşteptată serbare câmpenească, totodată şi ziua comunei: „Sărbătoarea Secerişului”. Ediţia a VI-a. Pe scenă au urcat de la ansabluri locale de dans şi muzică populară la artişti de muzică populară.
Spre după-amiază, după orele 17.00, la Şerbăneşti, la invitaţia primarului Titi Peligrad, au fost prezente, în localitate, o seamă de personalităţi ale judeţului Olt: Paul Stănescu – preşedintele Consiliul Judeţean Olt, Marius Oprescu – vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Olt, Andrei Iordache – manager al Spitalului Judeţean de Urgenţe Slatina, Emil Moţ – deputatul Colegiului 1 Slatina, Teiu Ppunescu – senator UNPR, Ionel Mirea – primarul comunei vecine Crîmpoia, Sorin Ion Toma – primarul comunei Movileni, Constantin Ciobanu – președintele Grupului de Acţiune Locală Vedea-Găvanu-Burdea, unul dintre oamenii care a susţinit derularea proiectului din cauză. De asemenea, a fost prezentă şi Siminica Mirea, co-preşedinte al PNL Olt, care asigură comunei Şerbaneşti zeci de locuri de munca în cadrul unei companii private specializate în domeniul confecţiilor textile. Evenimentul a fost susţinut de către Longin Drăghicescu, unul dintre oameni de afaceri cu putere în zona Şerbăneştilior şi nu numai.
Ca în fiecare an, etnograful Rada Ilie, autoar a mai multor cărţi în domeniu, este promotorul unei spectaculoase expoziţii de produse de panificaţie tradiţionale, folosite la sărbători şi în diferite momente ale vieţii, începând de la naştere, continuând cu nunta, sărbătorile de peste an şi terminând cu înmormântarea şi tot ce presupune aceasta după plecarea omului la cele sfinte: „Drumul pâinii”. În fiecare ediţie, Rada Ilie prezintă tinerilor şi nu numai, drumul pâinii, care porneşte de la spicul de grâu, bobul de grâu, făina, coca frământată, pâinea şi toate tipurile de pâine (pite, colaci, cozonaci) folosite în diferitele momente din an şi din viaţă: pâinea pentru ursitori, pâinea miresei, pâinea soacrei, colaci, colindeţi, colacul lui Moş Crăciun, mucenicii unşi cu miere, cozonacii de sărbătoare.
Un material amplu, în ediţia de vineri, 24 iulie 2016, a Ziarului de Olt!