Ca în fiecare an, din 1998, România îşi sărbătoreşte Tricolorul pentru care s-a vărsat sânge şi s-a suspinat. La Slatina, acest tip de zile nu prezintă interes pentru cetăţeni, care nu au nicio curiozitate. De vină sunt mulţi factori,iar la aceste sărbători naţionale participă cadrele militare, directorii şi funcţionarii deconcetratelor, care îşi au notat în agenda de lucru această dată. Iar pentru aceste ceremonii, timp câteva zeci de minute, circulaţia trebuie dirijată pe alte străzi.
Ceremonia din acest an a avut loc pe platoul din faţa Prefecturii Judeţului Olt, iar momentele au fost bine organizate. La început, drapelul a fost adus de câţiva militari. Prefectul judeţului, Silviu Neacşu, a spus câteva cuvinte despre importanţa şi rolul acestei zile în vremurile noastre. Apoi, un istoric al Muzeului Judeţean Olt, a prezentat istoricul acestui important simbol naţional. După aceste momente, un serviciu religios a fost susţinut de un sobor de preoţi, care au sfinţit drapelul care apoi a fost înălţat pe catarg în timp ce se intona imnul de stat. Evenimentul s-a încheiat cu o paradă a gârzii de onoare, foarmată din militari.
Printre cei prezenţi s-au numărat şi câţiva soldaţi veniţi de la Baza Militară de la Deveselu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Olt, Pavel Belinski, secretarul C.J. Gabriel Buleteanu, primarul interiamr al Slatinei, Emil Popa, viceprimarul Cristi Bircea, precum şi deputatul Colegiului 1, Emil Moţ, veterani de război şi şefi ai deconcetratelor.
„Pe 26 iunie sărbătorim Ziua Drapelului Naţional al României, proclamată prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998. Această zi este cunoscută ca Ziua Tricolorului și omagiază Revoluţia de la 1848, în timpul căreia, la 26 iunie, Drapelul Național – albastru, galben, roșu – de la lance – a fost decretat, pentru prima oară, ca simbol național de Guvernul revoluționar provizoriu din Țara Românească, având deviza „Dreptate – Frăție” înscrisă pe el. La 13 iulie 1848, prin decretul 252, guvernul revoluționar a stabilit ca dispunerea culorilor tricolorului să fie de la lance astfel – albastru închis, galben deschis și roșu carmin. În centrul drapelului este plasată stema alcătuită din imagini care evocă istoria României, prin emblemele reunite ale Țării Românești, Moldovei, Transilvaniei și Dobrogei”, conform unei postări de pe pagina de socializare a Camerei Deputaţilor.