În dimineaţa zilei de 23 iunie a.c., procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Olt, împreună cu mascaţii aferenţi, au săltat un lot de 40 de elevi. Câţiva dintre ei au fost aşteptaţi să termine proba pe care au avut-o de dat la Bac. Mai mult de jumătate dintre aceşti tineri sunt cercetaţi, deţinând calitatea de suspecţi. Iar câţiva sunt traficanţi, aparţinând unor grupuri specializate. Elevii frecventează mai multe licee din reşedinţa de judeţ şi au fost filaţi în timp ce consumau şi făceau trafic cu etnobotanice, dar şi cu droguri de mare risc. Această informaţie nu mai surprinde pe nimeni. În pofida eforturilor făcute de către poliţişti, şi nu puţine, în Slatina consumul de droguri este aproape scăpat de sub control. Iar asta se întâmplă cu acordul tacit al societăţii civile. Vă vine sau nu să credeţi, dar, uneori, părinţii chiar ştiu despre această practică a adolescenţilor teribilişti, şi chiar dacă nu încurajează aşa ceva, pur şi simplu, prin acceptarea tacită, devin parteneri la o faptă infracţională destul de gravă.
Duminică, 21 iunie a.c., în jurul orei 10:15, în satul Negreni, localitate care aparţine administrativ de oraşul Scorniceşti, pe D.N.65 – E 574, D. Mihail, de 67 ani, din municipiul Piteşti, în timp ce conducea autoturismul, într-o curbă, nu a adaptat viteza la condiţiile meteo, a pierdut controlul asupra direcţiei de deplasare, a pătruns pe contrasens şi a intrat în coliziune frontală cu autoturismul condus regulamentar de B. Marin, de 27 ani, din municipiul Slatina, care se deplasa pe direcţia Piteşti – Slatina. În urma acestui accident, o persoană în vârstă de 81 de ani a decedat, care se afla în maşina lui D. Mihail. Au fost anunţate, prin Dispeceratul comun ISU-Ambulanţă, forţe şi mijloace din cadrul Staţiei Scorniceşti, care s-au prezentat la faţa locului cu o autospecială complexă pentru intervenţie şi descarcerare şi patru ambulanţe de la Serviciul de Ambulanţă Olt. Iar, în sprijinul pompierilor şi personalului medical a venit şi elicopterul SMURD Craiova. Şi astfel de accidente, tot or să mai aibă loc, până în ziua când în zonă va fi autostrada promisă.
Situaţia administrativă a Slatinei se complică rău de tot. Primarul interimar al Slatinei, Mihaela Stana, părăseşte prim-planul scenei publice din municipiul reşedinţă de judeţ. Intempensiv. Vinerea trecută, aceasta a adus la cunoştinţa unui cerc restrâns de decidenţi, cât şi unor apropiaţi, decizia care a devenit oficială, luni, 22 iunie. Primarul interimar se retrage din funcţia deţinută, urmare a suspendării mandatului edilului ales, Minel Prina, dar şi din cea de viceprimar, acolo unde a fost aleasă în urma alegerilor locale din 2012. Presiunile imense, raportate la nevoia de linişte, sunt explicaţii ale gestului celei în cauză. Mihaela Stana a venit în Primăria Slatina în 1994, în echipa primarului de atunci, Gheorghe Păunescu, după o perioadă în care a lucrat în presa locală. A colaborat excelent cu acesta, iar în 2004, odată cu venirea lui Darius Vâlcov la primărie, a devenit, în scurt timp, unul din oamenii de bază ai acestuia. Retragerea sa, şi trebuie precizat asta, nu are nicio legătură cu anchetele judiciare de la Slatina. Aceasta nu are calitatea de suspect în nicio speţă anchetată de către cei de la Direcţia Naţională Anticorupţie.
Săptămâna trecută, la Bucureşti, a avut loc fuziunea dintre Partidul Conservator şi Partidul Liberal Reformator. În urma procesului şi a reacţiei de simpatie dintre cele două structuri a luat naştere ALDE. La Olt, procesul de lipire a celor două structuri, care au dat naştere, maternal şi părinteşte Partidului Alianţa Liberalilor şi Democraţilor Europeni, a adus un preşedinte, cum era normal. Acesta este Mihai Niţă, iar în echipa sa de secunzi se află Ioan Ciugulea, până acum ceva vreme preşedinte la PNL Olt. Din lipsă de spaţiu, nu reproducem acum părerile nuanţate, avute în decursul timpului, de Ciugulea la adresa lui Niţă. Pentru că nu există cadru prielnic ca în luna de miere să afectăm relaţia dintre cei doi…
Organizaţia Femeilor Liberale Olt anunţa, marţi, 23 iunie 2015, încheierea cu succes a proiectului „PNL are grijă de ochii tăi”, proiect la care au luat parte peste 3000 de persoane din oraşele judeţului, cât şi din comunele Fărcaşele, Dobroteasa, Pîrşcoveni, Izbiceni şi Verguleasa. Datorită interesului foarte mare, manifestat de locuitorii judeţului pentru proiecte ce vizează sănătatea, Organizaţia Femeilor Liberale va demara o nouă acţiune la nivel judeţean, sub denumirea „PNL are grijă de inima ta”, începând cu luna august. Acţiunea este o reuşită, chiar dacă în desfăşurarea sa a existat o amprentă politică, beneficiarii finali sunt cetăţenii, oameni simpli, cei care chiar au probleme oculare, dar amână tratarea acestora, inexplicabil, în condiţiile în care corecţia vederii prin ochelari nu e, totuşi, cel mai scump lucru din lume.
Fostul senator şi ministru al Finanţelor, Darius Vâlcov, a fost eliberat din arestul preventiv al Arestului Poliţiei Capitalei, fiind judecat în libertate, sub control judiciar, în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă. Decizia a devenit definitivă, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a comunicat-o Poliţiei. Vâlcov a ajuns acasă, în Slatina, în cursul nopţii de marţi spre miercuri, deloc degajat de furcile caudine ale justiţiei prin care va trebui să treacă de acum încolo. Căci, ironic sau nu, sau doar un joc al hazardului, în ziua în care acesta a fost eliberat sub forma plasării sub control judiciar, pe numele fostului ministru s-a mai deschis o nouă cauză penală, în care este acuzat de un denunţător ce şi-a amintit o poveste mai veche cu un comision plătit fostului demnitar.
Era inevitabil şi nu se putea altfel. La câteva zile după ce a scăpat de măsura arestului la domiciliu, urmare a unei decizii a Curţii Constituţionale, general valabilă, Minel Prina şi-a încheiat socotelile cu viaţa publică. Cel puţin pentru o perioadă de acum încolo. Anunţul său a fost făcut pe facebook, într-o postare aşezată miercuri dimineaţa, pe 24 iunie, la ora 8. Decizia fusese, cu o seară mai devreme, adusă la cunoştinţă echipei politice din PSD Slatina, acolo unde acesta a activat ca primar al municipiului. În mesaj se ocoleşte subiectul principal, legat de cauzele penale, încheiate şi în curs, unde Prina se regăseşte. Trist, dar amănuntul trebuie consemnat întocmai, sub forma unei premiere: este întâia dată când un ales, primar de municipiu, decide să pună capăt mandatului sub forma unei postări pe o reţea de socializare. Poate fi Prina un exemplu foarte bun şi pentru Victor Ponta? Ar merita un sondaj de opinie pe tema asta!