Cartea „Acvila şi business-ul – principii de management din proverbe”, semnată de Virgil Profeanu, vine cu o abordare inedită asupra cuvântului plămădit de strămoşii latini şi români. Proverbele prezentate şi analizate în carte sunt sursă de inspiraţie pentru principiile managementului. Vă invităm să descoperim împreună proverbele latineşti şi române, aşa cum le vede Virgil Profeanu aplicabile în management:
Paza bună trece primejdia rea
Transpunere în management – Acționează întotdeauna pe baza unui plan de riscuri şi asigură afacerii securitatea necesară.
Sens: Capacitatea de apărare, de protejare, a ta şi a celor din jur, a reprezentat întotdeauna şi reprezintă şi în continuare o prioritate pentru orice societate (putem să luăm aici cu uşurinţă, ca şi exemplu, importanţa care este acordată armatei, ca şi instituţie, în orice ţară, indiferent de continentul unde este situată). În prezent situaţia s-a schimbat, atât din punct de vedere al obiectelor ce trebuie apărate, cât şi al „instrumentelor“ cu care reuşim să facem acest lucru.
Concluzii: Păstrarea confidenţialităţii informaţiilor în cadrul unei companiei este condiţia esenţială ca aceasta să poată „supravieţui“ şi dezvolta pe orice piaţă liberă, iar pentru aceasta trebuie analizate corect şi găsite metode eficiente de „unire“ între societate & date interne & angajat.
Principiul pe baza proverbului, aplicabil în management (general şi executiv):
– Managerul analizează corect compania şi împarte pe categorii şi grade de importanţă ceea ce doreşte să păzească: bunuri materiale, resurse umane sau financiare. Managerul creează, împreună cu managerii executivi, o strategie de „apărare“ a acestora.
– Managerul executiv implementează, împreună cu ceilalţi membri ai echipei, strategia de „apărare“ stabilită de către Manager. Verifică în permanenţă, cel puţin în prima fază, dacă rezultatele oferite de această strategie corespund cu cele prevăzute la început. Dacă nu, raportează acest lucru managerului şi alege, împreună cu acesta, o altă variantă de reducere a riscurilor.
Omisiuni: E posibil ca „primejdia rea“ să aibă şanse foarte mici să apară, iar „paza bună” pentru aceasta să coste foarte mult. De aceea, e bine să analizăm şi probabilitatea de apariţie a unui risc înainte să adoptăm decizii financiare.