Irlanda, Letonia, Ungaria, Lituania și C.E. către europarlamentarul Victor Negrescu: „Susținem fără rezerve aderarea României la Schengen!”
Irlanda, Lituania, Ungaria, Letonia – deținătoarea Președinției Consiliului UE – dar și Comisia Europeană în ansamblul său au transmis europarlamentarului PSD Victor Negrescu faptul că susțin fără rezerve aderarea României la spațiul Schengen.
Pozițiile de sprijin pentru România din partea acestor state au venit în urma unui apel pe care eurodeputatul Victor Negrescu l-a trimis tuturor miniștrilor de interne şi de justiţie din Uniunea Europeană, acesta solicitând respectarea normelor din prezentul acord european și susținerea accederii României la spațiul Schengen.
Letonia, actuala deținătoare a Președinției rotative a UE, a subliniat că va continua eforturile în fruntea Consiliului UE pentru a ajunge la un acord privind extinderea spațiului Schengen, prin integrarea României.
„Aș vrea să evidențiez că Letonia a susținut întotdeauna pe deplin accederea României la Schengen, încă de când Consiliul a emis concluziile cu privire la conformitatea României cu condițiile formale necesare pentru intrarea în Schengen. Recunoaștem, de asemenea, că nu există nicio legătură legală între extinderea Schengen și Mecanismul de Cooperare și Verificare, folosit de unele state membre drept argument pentru a bloca accesul României la spațiul de liberă circulație”, se arată în răspunsul ministrului de Interne leton Rihards Kozlovskis.
Și Ungaria a arătat, în răspunsul oficial către Victor Negrescu, că România „a îndeplinit complet” cerințele pentru aderarea la spațiul Schengen.
„Ungaria a contribuit la poziția – și o va face și în cadrul discuțiilor viitoare – că România a îndeplinit complet cerințele accederii la Schengen. […] Așa cum ați subliniat și în scrisoarea dumneavoastră, problema aderării României nu este exclusiv profesională, ci mai degrabă politică. Subliniez că Ungaria sprijină orice fel de inițiative – atât la nivel profesional, cât și la nivel politic – menite să pună capăt actualei situații precare prin oferirea unui scenariu clar pentru aderarea rapidă a României la spațiul Schengen”, i-a transmis Károly Kontrát, ministrul adjunct de Interne al Ungariei, europarlamentarului român.
Din partea Irlandei, ministrul Justiției a afirmat că, în timpul deținerii președinției rotative a UE, Irlanda a făcut toate eforturile pentru „a depăși blocajul” privind Schengen la momentul respectiv, în anul 2013.
„Sunt conștientă că România a îndeplinit cerințele tehnice pentru aderarea la Spațiul Schengen și că nu există nicio legătură juridică între acest lucru și Mecanismul de Cooperare și Verificare. Prin urmare, înțeleg frustrarea României dată de lunga întârziere în ceea ce privește asigurarea aderării”, a afirmat Frances Fitzgerald, ministrul Justiției și Egalității din Irlanda.
Nu în ultimul rând, și Lituania l-a asigurat pe europarlamentarul Victor Negrescu de sprijinul deplin pentru accederea României la spațiul de liberă circulație.
„Vă asigur că Lituania continuă să sprijine aderarea României la spațiul Schengen. […] Lituania este gata să sprijine o decizie a Consiliului care să stabilească un cadru de timp pentru o ridicare în două etape a controalelor la frontiere pentru România și Bulgaria, imediat cum o astfel de propunere este supusă adoptării în cadrul Consiliului”, se arată în răspunsul vice-ministrului lituanian al afacerilor interne, Elvinas Jankevičius.
Tot în cadrul unui răspuns oficial către Victor Negrescu, în luna februarie 2015, Comisia Europeană a subliniat că sprijină deplin accederea României în Schengen încă din iunie 2011, când Consiliul European a concluzionat că România îndeplinește toate condițiile bazate pe criterii obiective. Răspunsul Comisiei Europene a fost trimis în numele președintelui Jean-Claude Juncker de către comisarul european privind Migrația și Afacerile Interne, Dimitris Avramopoulos.