Cartea „Acvila şi business-ul – principii de management din proverbe”, semnată de Virgil Profeanu, vine cu o abordare inedită asupra cuvântului plămădit de strămoşii latini şi români. Proverbele prezentate şi analizate în carte sunt sursă de inspiraţie pentru principiile managementului. Vă invităm să descoperim împreună proverbele latineşti şi române, aşa cum le vede Virgil Profeanu aplicabile în management:
Încetul cu încetul se face oţetul.
Transpunere în management – Lasă fiecărei activităţi perioada necesară realizării ei. Fii răbdător în atingerea rezultatelor.
Sens: Procesul de obţinere a oţetului este cunoscut de când lumea. Vinul diluat cu apă şi lăsat la o temperatură constantă va deveni oţet. La fel este şi cu oamenii, cu cât pregătirea acestora este mai variată, cu atât îşi vor putea folosi mai bine abilităţile şi îndemânarea în diverse activităţi desfăşurate şi vor putea fi angajați în cadrul unei companii pentru perioade mai mari de timp.
Concluzii: Pentru a ajunge să-ţi formezi o firmă puternică pe piaţă ai nevoie de oameni buni, multă răbdare şi perseverenţă.
Principiul pe baza proverbului, aplicabil în management (general şi executiv):
– Managerul pregăteşte personal care să poată îndeplini sarcini în cel puţin două domenii adiacente sau angajează de la început dacă nu îşi permite să suporte costurile cu educarea acestuia. Va putea astfel să substituie cu uşurinţă personalul lipsă în anumite perioade limitate de timp (de exemplu în perioada concediilor sau a sărbătorilor).
– Planifică-ţi atent activitățile, faptul că le aloci o perioadă mai mare de realizare nu înseamnă că eficienţa acestora va scădea, ci că finalizarea acestora, „încetul cu încetul“, va duce la obținerea „oţetului bun“.
Omisiuni: Obţinerea oţetului de sinteză are un timp foarte scurt de fabricaţie.