Nu e oficial, deocamdată, dar informația e dată ca sigură. Se fac ultimele pregătiri pentru un eveniment așteptat fix 60 de ani. La Slatina vor veni americanii…
Mai precis, o fanfară a armatei americane, formată din militari dislocați în Italia, va oferi slătinenilor momente de neuitat, așteptate din 1945, atunci când România beligerantă, activă în cel de-al Doilea Război Mondial, a fost lăsată de puterile occidentale pe mâna lui Stalin. Istoria, însă, e irepetabilă. Iar muzica vindecă tot.
Pentru a nu fi acuzați că facem diverse jocuri, că servim un decident român, originar din Slatina, implicat activ în acest demers, nu dăm astăzi numele celui ce i-a convins pe americani să vină la Slatina pentru clipe de neuitat, ce fac concurență concertului de acum câțiva ani, susținut în intersecția de la Steaua Roșie de Goran Bregovic, staționar în municipiu, atunci când vroia să ajungă la Tokyo cu plecare din New York…
10 mai va fi sarbatorita la nivel national, iar Parlamentul, Presedintia, Guvernul, celelalte autoritati publice centrale si autoritatile administratiei publice locale vor organiza anual manifestari cultural-artistice dedicate acestei zile.
Referitor la fondurile necesare pentru evenimentele ce vor fi organizate, acestea vor putea fi asigurate din bugetele locale sau din bugetul autoritatilor si institutiilor publice, in limita alocatiilor bugetare aprobate.
Conform expunerii de motive a propunerii legislative, data de 10 mai are o importanta deosebita pentru tara noastra, deoarece in aceasta zi a inceput domnia lui Carol I, a fost incoronat primul rege al tarii si a fost proclamata Independenta de Stat.
„Consacrata in constitutia natiunii romane ca Zi Nationala, 10 mai glorifica, asadar, trei momente istorice diferite – inceputul domniei lui Carol I, Independenta de Stat si incoronarea primului rege al tarii –, toate trei legate indisolubil de institutia monarhiei. (…) De peste doua decenii, Romania, republica democratica si europeana, isi celebreaza, prin dispozitie constitutionala, Ziua Nationala la 1 decembrie, data menita a eterniza amintirea Marii Uniri de la 1918, infaptuita sub sceptrul regelui Ferdinand. Cu toate acestea si in ciuda multor avataruri traite de societatea romaneasca in cei 23 de ani scursi de la momentul de rascruce din decembrie 1989, semnificatiile adanci ale lui 10 mai nu s-au stins nicicand. Este, credem, momentul de a-i da acestei zile stralucirea oficiala meritata, conferindu-i statutul de Sarbatoare Nationala, pentru ca romanii de azi si din viitorime sa nu uite niciodata marile servicii facute natiunii de monarhia constitutionala”, scrie senatorul Puiu Hasotti, initiatorul proiectului.