Cartea „Acvila şi business-ul – principii de management din proverbe”, semnată de Virgil Profeanu, vine cu o abordare inedită asupra cuvântului plămădit de strămoşii latini şi români. Proverbele prezentate şi analizate în carte sunt sursă de inspiraţie pentru principiile managementului. Vă invităm să descoperim împreună proverbele latineşti şi române, aşa cum le vede Virgil Profeanu aplicabile în management:
Sine labore non erit panis in ore – Fără muncă nu mănânci pâine.
Traducere Virgil Profeanu: Fără muncă nu va fi nici pâine în gură.
Sens primar: A fi, a face, a vrea şi a avea sunt nu doar verbe, ci sunt principalele acţiuni şi stări ce fundamentează umanitatea. Omul, cununa creației, ființa superioara, singurul reprezentant al speciilor conștiente, a trebuit să aleagă intre a avea prin acțiuni violente (războaiele, furtul, jaful), a avea prin a apela la bunătatea sau naivitatea semenilor (speculația, cerșitul, înșelăciunea) şi a avea ca rezultat al muncii.
Concluzii: Prin transpunerea în management a proverbului fără muncă nu mănânci pâine vom înţelege cum să ne asumăm o conduită corectă a companiei în piaţă, vom înţelege cum să analizăm activitatea angajaţilor şi cum să îi remunerăm.
Principiul pe baza proverbului, aplicabil în management (general şi executiv):
– Managerul cultivă în cadrul companiei principii sănătoase şi alocă resurse pentru a educa
angajaţii în spiritul muncii. Managerul generează o conduită corectă a companiei în piaţă şi participă doar la contracte în care valoarea execuţiei este justă.
– Monitorizează calitatea execuției fiecărui angajat în parte şi asigura-te că este remunerat în concordanță cu prestația sa.
Omisiuni: Exista situaţii în care omul nu poate munci din motive juste. De aceea, Sfânta Scriptura vine şi completează după cum urmează: „Cine nu vrea să muncească, acela să nu mănânce” (II Tes. III, 10).