Joi, 16 aprilie ac., în Săptămâna Luminată, la Biblioteca Judeţeană „Ion Minulescu” Olt din municipiul Slatina, a avut loc o dublă lansarede carte: Dumitru Sârghie, cu volumul „Abcdetc…poeme” şi Ilorian Păunoiu cu „Agapologia – Logodna iubirii cu libertatea”. Evenimentul a început cu un moment de reculegere în memoria interpretului Mihai Preda, înmormântat în aceeaşi zi.
Cartea „ABCDETC… poeme”, proaspăt ieşită de sub tipar şi mirosind a cerneală de la Editura Hoffman, cu o sută şi un pic de pagini, tehnoredactată de fiul autorului, Dragoş, este o minunată excursie printre frumoasele momunente, parcă forme geometrice ale limbii unui popor: Sfintele Litere. Volumul în cauză ne întâmpină, pe prima copertă, cu un ochi (ilustraţia aparţinând artistului plastic Cristina Bacicu Botez, aşa cum aparţin toate din carte), acel ochi care vrea să vadă cine este cititorul, pentru că moda s-a schimbat. Acum, nu cititorul vede cartea înainte de a o cumpere, ci cartea vede cu cine are de-a face. După ce ochiul m-a privit, nu mă intimidez şi continui incursiunea mea prin carte.
„Cuvântul înainte” aparţine poetului şi publicistului Paul Aretzu şi poartă titlul „Poezia experimentală a lui Dumitru Sârghie”.
Despre poetul-ziarist se scriu numai cuvinte de laudă. De asemenea, aminteşte că este un remarcabil jurnalist şi un om de cultură. Se observă că, pentru făurirea acestei lucrări, s-a depus muncă titanică. Pentru unele litere din alfabet este mai uşor să găseşti cuvinte, sunt litere mai generoase, în care cuvintele se pot lega exprimând o idee, dar alte litere sunt mai aspre, foarte greu de combinat.
„Poemele autorului amintesc de texte cu formă fixă din literatura engleză şi irlandeză (populară sau cultă), numite limerikuri, bazate pe un umor absurd”, cum spune Aretzu.
Chiar dacă există litere cu posibilităţi lexicale reduse, ca; ă, â, î, j, k, q, ş, ţ, w, x, y, sau z, autorul le-a venit de hac la unele, iar, în faţa altora, s-a lăsat învins. Doar în această bătălie.
Poemele, toate cu catrene, la care se remarcă rime împerecheate, încrucişate sau monorime, „ne învaţă un nou alfabet, plin de ironie, de umor, menit să eradicheze analfabetismul nostru poetic”.
Şi acum, faceţi rost de „ABCDETC… poeme”, de Dumitru Sârghie, şi citiţi!
(„ABCDETC… poeme” sau limerikurile lui Dumitru Sârghie)