Acasă Cultură Proverbul lui Profeanu: Prævenire melius est quam curare

Proverbul lui Profeanu: Prævenire melius est quam curare

1198

Cartea „Acvila şi business-ul – principii de management din proverbe”, semnată de Virgil Profeanu, vine cu o abordare inedită asupra cuvântului plămădit de strămoşii latini şi români. Proverbele prezentate şi analizate în carte sunt sursă de inspiraţie pentru principiile managementului. Vă invităm să descoperim împreună proverbele latineşti şi române, aşa cum le vede Virgil Profeanu aplicabile în management.

Prævenire melius est quam curare – A preveni, e mai uşor decât a trata

Traducere Virgil Profeanu: Prevenirea este mai bună decât tratarea.

Sens primar: Sfat întâlnit deseori în sfera medicală, în relaţia dintre medic şi pacient, acesta s-a putut generaliza şi pentru alte domenii, astfel că evitarea situaţiilor complicate precum şi modalităţile facile de a rezolva anumite probleme au devenit subiecte abordate cu interes de fiecare persoană în parte, atât pentru minimizarea costurilor aferente implementării unei soluţii, cât şi pentru reducerea timpului necesar elaborării unei rezolvări, deoarece întotdeauna „a preveni“ este mai ieftin decât „a trata“.

Concluzii: Investeşte întotdeauna timp şi bani pentru implementarea corectă a managementului riscului în cadrul companiei şi pentru orice altă activitate întreprinsă, deoarece soliditatea în timp conferită de această metodă va genera în permanență un raport subunitar între costurile implicate şi beneficiile aferente.

Principiul pe baza proverbului, aplicabil în management (general şi executiv):

– Managerul formează o echipă de specialişti pentru a putea identifica o mulţime cât mai diversificată de riscuri ce pot să apară; se asigură în permanenţă că aceştia deţin  cunoştinţe solide atât în domeniul în care îşi desfăşoară activitatea, cât şi informații suficiente despre activitatea companiei.

– Implementează, în cadrul companiei, în mod corect, planul de acţiune stabilit de către Manager

Omisiuni: Mulţimea de riscuri ce poate fi identificată atât în cadrul unei companii. cât şi în cadrul fiecărei operaţiuni întreprinsă de către o persoană, este vastă. De aceea, cel mai important lucru în cadrul acestei analize este identificarea şi „prevenirea“ numai a riscurilor  majore, pentru evitarea costurilor inutile şi eficientizarea perioadei de timp alocată analizei unor situaţii cu impact scăzut şi probabilitate de apariţie redusă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.