Am crescut, am trăit și muncit pe zona de graniță a trei județe: Olt, Argeș, și Teleorman, comunele Buzești – Corbu, Bârla – Urlueni, așa cum o confirmă domnul Constantin Voinescu, profesor și scriitor de seamă al județului Olt.
Un scriitor de valoare, Ilie Baros din fosta comună Urlueni, satul Zuvelcați a scris într-un valoros roman: „Pământul ne rabdă pe toți”. Pământul de la zonele de graniță a celor trei județe chiar ne rabdă și ne rabdă pe toți. Este o zonă de câmpie-stepă și deal care a aparținut, și cumulat și separat, celor trei județe cu moșieri precum Negulescu de la Tufeni, Alexandrescu de la Malu – Urlueni, Ungheanca de la Buzești. Pământul acestei zone semi-aride s-a mișcat cel mult 30 de centimetri la dreapta ori la stânga pe lățimea unei brazde de plag.
Mulți săteni din zona acestor trei județe nici n-au știut că ei aparțin, când de Olt, când de Argeș, când de Dunăre, tocmai la Turnu Mădurele. Ei știau să răstoarne brazda de pământ a plugului, să taie buruiana de pir, de mohor, de pălămidă și alte buruieni.
Lupta cu seceta și buruienile a fost și rămâne peste veacuri, peste mormintele celor ce au fost, a celor ce vor dăinui peste veacuri.
Două râuri, nu prea mari, Vedea și Cotmeana, străjuesc zona de semistepă ce cuprinde granița celor trei județe: Olt, Argeș, Teleorman. Pe acest areal trăiesc aproape zece mii de locuitori în luptea de veacuri cu pirul, pălămida și mohorul. Terenurile agricole ale acestor locuitori se întrepătrund, cei din Zuvelcați – comuna Urlueni ajungând până la Plapcea, sat Ursoaia, ale celor de la Malu și Bârla se întrepătrundeau până la dealul Tomești, valea Brebină, și prin căsătorii, prin vânzare-cumpărare, chiar până la râul Vedea.
O mare vânzare de teren a fost la finele secolului 19, când boierul Negulescu a vândut moșia Tufeneanca – lungime de la Drumul Mare, Burdulești, până la Jianca – Sinești, iar de lățime, aproximativ 100 metri, de la Andrei Mihăescu la frații Târtomani …. La judecătorie, pentru acte, au mers la Turnu Măgurele. Moșia Alexandrescu din Malu – Teleorman, parțial a fost vândută pe parcele, pe fâșii, ori dată la expropriere după primul război mondial.
Înainte de 1900 încă se mai vindea pământul pe galbeni de aur, așa cum a fost cu Tufeneanca. Astăzi, pământul se vinde greu, pe leii românești – nici vorbă de aur. Miliardarii români de azi depun milioanele ori miliardele în Elveția, Cipru, Dubai etc.
Moșierii din secolul trecut când le prisosea averea construiau biserici precum cele de la Malu, Mândrea, Buzești, Bârla. Primul pod de beton a fost cel de la Buzești – Corbu (1912)
Prof.
Ion Ceaușu, Slatina – Olt