Blamat de unii şi şăudat de alţii, un card care conţine un CIP considerat semnul Diavolului, dar extrem de eficient, cardul de sănătate se impune în faţa cetăţenilor spre binele lor. Căci, doar statul ştie ce e mai bine pentru cetăţean. Astfel, românii care cotizează la fondul se asigurare în sănătate, au primit un astfel de card.
Din informaţiile puse la dispoziţie de Casa de Asigurări de Sănătate Olt, prin director general Florin Ciocan, aflăm următoarele: cardul de sănătate este „codul de acces” pentru toate sistemele informatice ale CNAS şi una dintre cheile de acces la Dosarul Electronic de Sănătate. De la 1 mai 2015, serviciile medicale şi farmaceutice vor fi validate şi decontate doar pe baza cardului de sănătate. Această soluţie informatică va permite transparentizarea şi eficientizarea modului în care sunt cheltuiţi banii în sistemul de asigurări de sănătate.
Până la această dată, în România au fost activate aproximativ 3,5 milioane de carduri de sănătate. Casa de Asigurări de Sănătate face apel către cei care posedă astfel de carduri să îl utilizeze chiar şi inainte de 1 mai.
De la 1 mai, asiguratorul care nu a intrat în posesia unui card, din diverse motive, va beneficia de serviciile medicale în baza unei adeverinţe de asigurat eliberată de casa de asigurări în evidenţa căreia se află. Duplicatul unui card de sănătate se va elibera numai contra-cost, după ce se va face o cerere în acest sens. Gratuit îl vor obţine cei ale căror carduri sunt nefuncţionale sau inscripţionate greşit, dar după o cerere în acest sens la CAS de care aparţin.
Câteva cifre
Peste 12 milioane de carduri au ajuns la asiguraţi prin servicii poştale, aproximativ 600.000 vor fi ridicate de asiguraţi de la casele de asigurări în evidenţa cărora se află sau de la medicul de familie. Producţia şi distribuirea cardului va continua pentru persoanele care doândesc calitatea de asigurat şi împlinesc vârsta de 18 ani. Un card produs de Ministerul Sănătăţii costa 2,2 euro + TVA, distribuirea costă 2,74 lei + TVA/card.
Ce conţine cardul
Cardul de sănătate va conţine câteva informaţii, precum: numele şi prenumele asiguratului, codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate, numărul de identificare al cardului naţional de sănătate, data naşterii asiguratului, termenul de valabilitate şi doar la cererea asiguratului, medicul de familie poate inscriăţiona date medicale ale pacientului.