Acasă Politic Nu a fost marţi. Vineri 13 martie 2015…

Nu a fost marţi. Vineri 13 martie 2015…

55

Vineri, 13 martie 2015, o zi aparent normală. În plan politic, Oltul a fost zguduit de două cutremure cu magnitudine nemăsurată până în prezent. Prima oară, împotriva senatorului de Olt Dan Şova, DNA-ul cere reţinerea şi arestarea preventivă, într-o speţă lucrată de această instituţie. Mai târziu, spre seară, ministrul Finanţelor, tot senator de Olt, Darius Vâlcov, este cheamt la această instituţie pentru a da declaraţii într-o speţă în care devine suspect pentru trafic de influenţă. În această cauză, un om de afaceri slătinena, cât şi primarul Slatinei, sunt reţinuţi pentru a fi ulteriori arestaţi. Primarul, arest la domiciliu, omul de afaceri în custodia Poliţiei Capitalei. Împotriva tuturor persoanelor în cauză se declanşează un linşaj mediatic de week-end. Redăm firul evenimentelor, invocând, ceea ce, din păcate, s-a făcut foarte puţin: prezumţia de nevinovăţie…

DNA l-a întrebat pe Vâlcov de vorbă

Ministrul Finanţelor Publice, Darius Vâlcov, a fost chemat, cu mandat, pentru a da declaraţii la DNA, imediat după ce a ieşit de la o emisiune, în jurul orei 18.00.  Acesta a răspuns întrebărilor procurorilor timp de trei ore. Perioadă în care a fost interogat şi primarul Slatinei, Minel Prina. Aceştia au fost „turnaţi” de omul de afaceri „misterios”.

Darius Vâlcov, în calitate de primar al municipiului Slatina, a propus, ca în schimbul oferirii sprijinului în influenţarea factorilor de decizie din cadrul autorităţii contractante, în vederea câştigării unor licitaţii de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, oraşele Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti-Olt, să i se dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără T.V.A.), conform contractelor de execuţie a respectivelor lucrări. În luna noiembrie 2008 a fost aprobat proiectul „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Olt”, al cărui beneficiar final este SC Compania De Apă Olt SA, operator regional către care Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Oltul” (ADI) a delegat serviciile de alimentare cu apă şi canalizare în aria de implementare a proiectului „Extinderea şi reabilitarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Olt”. În cadrul acestui proiect au fost încheiate contractele „Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în oraşele Scorniceşti şi Potcoava”, „Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în municipiul Slatina” şi „Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în oraşele Drăgăneşti-Olt şi Piatra-Olt”. Cu ocazia derulării procedurilor de licitaţie membrii comisiei au procedat, la îndemnul lui Vâlcov, în mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor condiţii de eligibilitate în scopul favorizării firmei omului de afaceri. În urma acceptării propunerii făcute, firma omului de afaceri a câţtigat licitaţiile organizate în cadrul proiectului „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi apă uzată în judeţul Olt”, având ca obiect semnarea contractelor cu Compania De Apă Olt pentru mai multe lucrări.

Administratorul societăţii şi suspectul Darius Vâlcov au stabilit de comun acord, ca sumele de bani să fie remise primarului, în numerar, în lei şi numai la sediul firmei.

Astfel, în baza acestei înțelegeri, începând cu luna decembrie 2010, suspectul Vâlcov Bogdan Darius s-a prezentat periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta sume de bani în lei, remiterea fiind realizată ori de câte ori contractantul Compania De Apă Olt efectua plăţi în contul societăţii. Începând cu jumătatea anului 2012, din cauza unor probleme financiare existente în cadrul firmei sale, administratorul nu a mai putut face plăţile către Vâlcov, moment în care Vâlcov l-a pus în legătură pe omul de afaceri cu Minel Prina, la vremea respectivă, viceprimar al municipiului Slatina, care, având cunoştinţă de înţelegerea frauduloasă dintre cei doi, a hotărât, în scopul disimulării provenienţei ilegale a banilor, ca diferenţele de bani neonorate să fie plătite către o firmă, prin încheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fără ca această societate să presteze vreun serviciu în virtutea contractelor special încheiate în acest sens.

De aici, transferul sumelor de bani a fost realizat cu sprijinul şi prin intermediul lui  Lucian Suşală, Bogdan Timofte, Constantin Tomescu şi a altui om de afaceri, persoane de încredere din anturajul primarului şi viceprimarului municipiului Slatina, administratori ai unor societăţi comerciale, care au creat un circuit de documente financiar-contabile fictive, pentru a disimula provenienţa şi destinaţia reală a sumelor de bani. Contractele încheiate între aceste firme, precum şi facturile emise în baza acestor contracte erau fictive, atestând împrejurări care nu corespund realităţii. Darius Vâlcov ar fi primit, în perioada 2010-2013, aproximativ 2 milioane de euro, o parte din această sumă fiind primită în mod direct, în numerar, iar suma de 2.480.000 lei a primit-o prin intermediul unor firme.

Darius Vâlcov a fost ales de slătineni în iunie 2004, iar la alegerile din 2008, după o nouă candidatură, obţinând un scor mul mai bun decât în 2004. Pe 27 martie 2012, Darius Vâlcov şi-a anunţat demisia din PDL, considerându-l „un partid mincinos”, partid al cărui membru a fost din anul 2000. Eliberarea sa din mandat s-a petrecut în ziua de 28 martie 2012, printr-un ordin al prefectului. În data de 10 iunie 2012, Darius Bogdan Vâlcov a fost reales de către slătineni în funcţia de primar cu un procent de peste 80 la sută, de data aceasta ca membru al PSD. Pe 9 decembrie 2012, acesta a fost ales senator de Olt din partea PSD.Din august 2014 până în decembrie 2014 a fost ministru delegat pentru Buget, iar din decembrie 2014 a ocupat fotoliul de ministru al Finanţelor Publice. Duminică, în jurul prânzului, după spusele premierului Victor Ponta, ministrul Darius Vâlcov şi-a prezentat demisia, însă prim-ministrul nu l-a lăsat să plece până nu a terminat proiectul Noului Cod Fiscal.

Minel Prina, arest la domiciliu 30 de zile

În aceeaşi seară de vineri 13, procurorii DNA au dispus reţinerea, pentru 24 de ore, a primarului Slatinei, Minel Prina, şi administratorul Imobiliare Consloc, Lucian Şuşală. Primarul Slatinei este acuzat de complicitate la trafic de influenţă, iar Şuşală de complicitate la trafic de influenţă, fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală şi spălare de bani, iar pe lângă aceştia şi oamenii de afaceri Bogdan Timofte şi Cristian Tomescu, care se află  faţă cercetaţi sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la trafic de influenţă, fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală şi spălare de bani. Ca şi în cazul ministrului Vâlcov, tot omul de afaceri Theodor Berna este denunţător, care spune că, în 2012, când firma sa a început să aibă probleme şi nu mai putut da bani gheaţă, Darius Vâlcov l-a pus în legătură cu Minel Prina, care ar fi hotărât ca diferenţele de bani să fie plătite către o firmă, prin încheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri – servicii, fără ca această societate să presteze vreun serviciu în virtutea contractelor special încheiate în acest sens. După ora 22:30, magistraţii Înaltei Curţi au dispus ca Minel Prina, să nu fie arestat preventiv pentru 30 de zile, hotărând respingerea cererii DNA, iar acesta este sub arest la domiciliu pentru 30 de zile.

Oltul Puternic, om la apă. DNA cere aviz pentru arestarea lui Dan Şova

Senatorul de Olt, reprezentant al Colegiului 3 în Parlament, Dan Şova, este în vizorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care are dovezi că, în perioada în care a fost ministru al Marilor Proiecte, acesta a cerut distrugerea hardurilor calculatoarelor casei de avocatură unde era asociat, pentru a şterge urmele corespondenţei care l-ar fi putut incrimina în dosarul Turceni – Rovinari, precum şi prezentarea de documente false, 11 procese verbale, despre care „există suspiciunea rezonabilă că sunt false, în sensul că sunt antedate, prezintă o stare de fapt inexistentă la datele respective, iar conţinutul lor este conceput astfel încât să corespundă interesului actual al suspectului Şova Dan-Coman, pe fondul scandalului mediatic apărut în presă cu privire la contractele de asistenţă juridică semnate cu complexele energetice Rovinari şi Turceni”, conform DNA.

Dan Şova a insistat pe lângă Dumitru Cristea, la acea vreme director general şi ordonator de credite al CET, să încheie un contract distinct de asistenţă juridică, cu privire la litigiului dintre Complexul Energetic Turceni (CET) şi ICM – SC pentru Închiderea-Conservarea Minelor SA.

Solicitarea care îl priveşte pe senatorul Dan Şova, împreună cu dosarele, au fost înaintate comisiei juridice a Senatului, pentru un punct de vedere, iar ulterior, plenul va lua hotărârea privind încuviinţarea cererii de reţinere şi arestare preventivă. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.