De curând, de la tribuna Camerei Deputaţilor, deputatul Colegiului 5 – Dumitru Niculescu, le-a vorbit colegilor deputaţi despre „timbrul pe viciul cultural”, care descurajează autorii, comercianţii şi cititorii de cărţi şi tot ce ţine de acte culturale. Totul ar avea un efect de bombă după aplicarea sa. Deputatul a încercat prin declaraţia: „Cultura nu este un viciu, stimaţi colegi…”, să-i convingă pe colegi despre importanţa culturii şi faptul că o suprataxare a tot ceea ce reprezintă produs ce ţiene de sfera culturală ar avea un efect periculos în acest domeniu şi i-ar îndepărta pe oameni de această „hrană” importantă: cultura.
În cele ce urmează, vă prezentăm declaraţia deputatului Dumitru Niculescu, prin care acesta speră să îi sensibilizeze pe colegii săi cu privire la subiectul la care fece referire:
„Nu demult, din aceeaşi clădire, aprobam taxa pe viciu, în intenţia sănătoasă de a descuraja consumul de ţigări şi alcool. De această dată, va trebui să supunem aprobării o altă taxă : taxa ce ar trebui să aibă ca finalitate sprijinirea a tot ce înseamnă şi reprezintă act de cultură. Un timbru «cultural» care să fie aplicat oricărui produs scos pe piaţă de editurile de carte, cărţi de beletristică şi de altă natură, producătorilor muzicali şi organizatorilor de concerte. Care este rolul acestei suprataxare?! Singurul efect pe care l-ar putea avea pare să fie o eventuală majorare a preţului produselor culturale, un efect dezastruos pentru a mai putea cumpăra o carte şi aşa prea scumpă pentru veniturile românilor.
Vom avea acelaşi efect pentru care au fost introduse taxa pe viciu sau pe pungile din plastic din magazine. Nul pentru ceea ce am intenţionat, sau mai rău!
Consideraţi oportun pentru această ţară, arătată cu degetul în Europa pentru numărul mare de analfabeţi şi pentru producţiile culturale foarte rare, să mai fie introdusă o taxă pe cultură? Deşi colegii din Senat au votat pentru taxa pe timbru, cu scuze pentru maliţiozitate, am convingerea că un proiect de hotărâre care să le permită celor ce pretind că sunt făptuitorii unici ai culturii, numai în urma scrierii unei pagini după dictare fără greşeli gramaticale nu ar primi la fel de multe voturi ca şi cel cu taxa pe cultură”, a declarat deputatul în Camera Deputaţilor.