Acasă 7 zile 7 zile în subsidiar

7 zile în subsidiar

73
Trei arestaţi şi o bancă cu imaginea făcută praf…

S-a întâmplat ceea ce era previzibil de mai bine de două săptămâni, atunci când, prin intermediul Ziarului de Olt, a ajuns în presă afacerea de la Banca Transilvania. Acolo, un ofiţer de credite, acum deja dat afară din instituţie, a creat un prejudiciu unui client, de patru sute de mii de lei. Acesta şi alte două persoane cu origini în Brebeni au fost arestate pentru o perioadă de treizeci de zile. Nu e nici primul şi nici ultimul caz de acest gen. Ce surprinde este poziţia ambiguă, pasivitatea excesivă de care dau dovadă onor departamentele de comunicare ale băncii în cauză. Practic, în afara unei poziţii extrem de evazive, exprimată pe speţa dată, şi aia făcută după insistenţe, Transilvania nu a reacţionat deloc. Aşa că, de aici încolo, pe această problemă, fisurile în temelia credibilităţii agenţiei bancare de la Slatina vor fi tot mai vizibile. Însă, unitatea respectivă este majoră, vaccinată şi are, probabil toate analizele medicale făcute la zi.

Un prim deznodământ trist pentru doi poliţişti de la Scorniceşti

Instanţa de judecată de la Tribunalul Olt a pronunţat pe fondul cauzei sentinţa în cazul poliţiştilor Viorel Nicuşor Ţecu şi Petre Sanda, lucrători la Poliţia Scorniceşti, acolo unde, în vara anului 2014, au fost protagonişti, reţinuţi şi arestaţi, într-un dosar de luare de mită. Chiar dacă pe modul cum s-a desfăşurat flagrantul aceştia au făcut obiecţiuni, atât în faza cercetării penale, cât şi la instanţă, judecătorii au decis un verdict dureros pentru cei doi poliţişti. Ambii au primit aceeaşi pedeapsă: patru ani de închisoare cu executare. De aici încolo va fi destul de greu la instanţa de recurs, adică, Curtea de Apel Craiova, să obţină o decizie favorabilă, fie de achitare sau măcar una de condamnare cu suspendare, în condiţiile în care exigenţa magistraţilor de la Craiova, cel puţin în speţe cu olteni, e destul de cunoscută…

Poliţişti din trei ţări, la Slatina

În Slatina, se află în plină desfăşurare proiectul „United Against Corruption” (Uniţi Împotriva Corupţiei), finanţat de Uniunea Europeană, implementat de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Olt, în parteneriat cu Direcţia Generală Anticorupţie, Transparency Internaţional Romania, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dâmboviţa, Inspectoratele de Poliţie Regională din Vidin şi Pleven (Bulgaria) şi Poliţia de Stat din Letonia. Astfel, în luna februarie, s-au programat sesiuni comune de instruire, organizate pe trei module, a poliţiştilor români, bulgari şi letoni, în domeniul prevenirii şi combaterii corupţiei, şi anume: în zilele de 4 şi 5, modulul al 2-lea, în zilele 11 şi 12, iar modulul al 3-lea, în zilele 18 şi 19 februarie a.c., 8 ore/zi. La activităţi, participă, zilnic, câte cinci poliţişti din cadrul fiecărei instituţii partenere, de la structurile de investigarea criminalităţii economice, control intern, ordine publică şi poliţie rutieră, la final fiind instruiţi 150 de poliţişti (30 din cadrul fiecărei instituţii). Specialiştii din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie şi Transparency International România se ocupă de instruirea poliţiştilor. Rezultatele acestui proiect se vor vedea atunci când, peste ani, în judeţele Olt şi Dâmboviţa criminalitatea de orice fel va fi cea mai mică din ţară…

A fost publicat anunţul. Roata se întoarce. În ministerul unde Albotă e secretar de stat, un concurs greu în destinul şcolii oltene…

E oficial! Cu caractere mici, pierdut într-o pagină de anunţuri pe care nu le citeşte nimeni, a fost dat spre publicare textul anunţului prin care este scos la concurs postul de inspector şcolar general al ISJ Olt. Chiar şi mic, el e bun de citit. Astfel, senzaţional: nicăieri nu apare vreo specificaţie legată de calitatea de membru de partid. În nici o parte nu scrie ceva despre câte voturi poate strânge, într-un timp scurt, un inspector dedicat. Condiţiile de participare sunt ok, iar la o primă vedere, în judeţul Olt sunt vreo sută de profesori capabili, competenţi, din toate punctele, buni spre a face faţă acestei funcţii. Nu numai la Olt, cât şi în alte părţi ale ţării. Probele de concurs vor avea loc între 11 şi 20 martie 2015 şi se vor susţine la Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, acolo unde Oltul are un secretar de stat: pe Emil Albotă, de la UNPR. Nu de la PSD. Dar, nu e nici o problemă. Omul se adaptează. Ştiaţi că, spre exemplu, în Slatina, numărul celor care spun că l-au votat pe Iohannis preşedinte depăşeşte de trei ori populaţia municipiului?

Se vede: Costache Marinache şi Viorel Rădulescu nu au experienţă politică

Vineri, în amfiteatrul de la „Titulescu”, acolo unde se ţin de obicei concerte de pian, cât şi şedinţe ale unor organizaţii municipale de partid, trebuia să aibă loc o şedinţă secretă a Colegiului Medicilor, o adunare generală a forului condus de medicul Costache Marinache. Până la un punct, organizatorul chiar le reuşise. La eveniment veniseră doar vreo 17 medici, în mare parte, oameni de încredere, capabili să semneze un proces-verbal de şedinţă, fără să se uite în el. Însă, au făcut pe dracu: de întâlnirea lor secretă au aflat şi nişte nemulţumiţi. La vena carotidă a organizatorului s-au aruncat, pe rând: Eufrosina Brătoi, Sorin Lesnic, cât şi un medic tânăr, care a prins curaj văzându-i pe seniori în ofensivă. În faţa acestei situaţii, acţiunea a eşuat şi este posibil ca, în cel mai scurt timp, peste o lună, să aibă loc alegeri adevărate. Cu scandaluri, înjurături, dezvăluiri senzaţionale, despre unii şi despre alţii. Până atunci, medicii de familie nu au reuşit să pună mâna pe putere în Colegiul Medicilor Olt.

Stănescu şi Oprescu or şti de asta, doamnă Man?

Pe plan politic, unii şi acum caută explicaţii pentru votul dezastruos primit de social-democraţi la Slatina. E greu de găsit răspunsul, asta, în condiţiile în care opoziţia nu a contat pe zona de organizare, când a fi fost împotriva puterii stângii părea o nebunie. Ei, bine, una dintre explicaţii, pentru Marius Oprescu şi Paul Stănescu, poate fi dată de modul cum doamna Felicia Man înţelege să-şi exercite mandatul de inspector şcolar general al ISJ Olt. Pe vremea alegerilor, doar tatona. Acum, a trecut la atac. Şcolile au devenit un fel de afacere în care autonomia este călcată în picioare, iar de la auditori până la un biet organizator de site, totul e controlat politic şi clientelar, dirijat de oameni care ştiu cine sunt firmele care trebuie să presteze în unităţile şcolare. Iar profesorii, care văd această impunere arbitrară, nu au alt mod de luptă decât votul. Aşa au făcut, cel mai probabil, şi pe 16 noiembrie 2014, când, mai degrabă, decât să voteze pentru Iohannis, au ştampilat împotriva Feliciei Man…

Bancul săptămânii: audienţe la cabientul lui Şova din Drăgăneşti-Olt

Până la urmă, orice banc pleacă dintr-o întâmplare autentică. Cică, în cursul zilei de sâmbătă, 7 februarie 2015, la sediul unde se presupune că ar fi cabinetul parlamentar al senatorului de acolo, Dan Şova, nişte cetăţeni au mers, personal, în audienţă la cel pe care l-au votat, şi în 2008, şi în 2012. Evident, nu s-ar fi putut întâmpla în această zi minunea. Căci, dacă până acum nu a ţinut nici măcar o singură dată audienţe, de ce ar fi făcut-o acum, când a arătat că în politică poţi să reuşeşti şi fără să ai nevoie de suportul efectiv al celor ce te-au votat?! În cazul Şova, instrumentul de sprijin e un factor de resursă umană, denumit, simplu, Victor Ponta. Odată ce foloseşte acest nume, Dan Şova nu mai are nevoie de nimic. Nici măcar de un minim respect faţă de cei care l-au votat să ajungă parlamentarul care este…

La un moment dat, Dan Ciocan va trebui să se ducă la partidul lui Vanghelie…

Deputatul de Olt, de Caracal, Dan Ciocan, nu are încotro. Trebuie să se ducă în partidul lui Marian Vanghelie şi Mircea Geoană. Altfel, nici nu se poate. La un post central de televiziune, de ştiri şi alte lucruri asemănătoare, există un domn Silviu… Mănăstire. Cel în cauză, consacrat cu o emisiune, generic denumită „Dosar de politician”, are un fix al lui pentru a-şi creşte audienţa: numele de Dan Ciocan. Conform unei deducţii… logice, alesul oltean, dacă nu a părăsit, va părăsi de îndată gruparea social-democrată, pentru a i se alătura lui Marian Vanghelie. În aceste condiţii, pentru a nu decredibiliza importanţa şi veridicitatea canalului media respectiv, parlamentarul oltean trebuie să facă ceva: să treacă la acţiune, căci altfel scade audienţa.

man dragnea la olt

Da’ Cătălin, Cătălin Davidescu ce caută acolo?

Există un nou comitet executiv judeţean al PNL Olt. Conform unei formule de calcul luată din aritmetica politicii româneşti, acolo unde, rar, unu plus unu dă doi, liberalii din vechiul PNL vin cu 17 locuri, în timp ce de la fostul PDL, în noua structură se află nouă membri. Primul mare semn de întrebare, asupra acestei structuri, este prezenţa în conducerea PNL Olt a, încă, primarului de la Scorniceşti, Cătălin Davidescu. Chiar dacă este liberal adevărat, chiar dacă în timpul primei părţi a mandatului său, în Scorniceşti, banii publici s-au cheltuit corect faţă de vechile administraţii, atunci când duduiau tractoarele pe câmp cu motorina primăriei, în dreptul alesului e o problemă: Davidescu este constatat definitiv în incompatibilitate cu funcţia de primar de către Agenţia Naţională de Integritate. Astăzi mai este în mandat pe motiv de proceduri birocratice, cât şi urmare a unor etape procesuale specifice încetării mandatului. De aici vine semnul de întrebare pus în dreptul său, legat de legitimitatea sa pentru poziţia ocupată, politic, una din care trebuie să plece. În ziua când va preda ştampila primăriei. Mai devreme decât iunie 2016.

Doi deputaţi olteni în plutonul de execuţie

Prima oară, în parlament s-au discutat… discuţii pe seama problemelor penale pe care le are Elena Udrea în comisia juridică. Acolo, pe poziţie de membrii simpli se află doi parlamentari care au treabă cu judeţul Olt: Luminiţa Adam şi Daniel Bărbulescu. Pentru că votul le e secret, pentru că obţiunea lor, foarte bine întemeiată, în letopiseţul ce va fi scris pe seama acestei grozăvii, ce ar putea servi şi pentru un film de Oscar, denumit, cum altfel nu se poate: „Blonda în cătuşe”, rămâne de notat exact ce am scris mai sus: Pe Elena Udrea au executat-o şi doi olteni. Doi parlamentari responsabili, oameni dedicaţi comunităţilor din care fac parte. Până la închiderea ediţiei nu se ştie dacă, prin votul dat în cazul Elena Udrea, va creşte calitatea vieţii locuitorilor din Corabia, Potcoava, Scorniceşti…

Doar ca o supoziţie: Ghenea, un nume din dosarul fetiţelor de lux

Pe lângă anchetele specifice ale DNA-ului, acolo unde se cercetează istoria recentă a celor care conduc România, o altă speţă penală este supravegheată îndeaproape de ochii opiniei publice, cea în care nişte dame de companie, recunoscute aşa de toată lumea, sunt pe cale să fie şi dovedite. La un moment dat, într-o serie de interceptări, pe subiectul în cauză apare, într-o conversaţie înregistrată de… organul… statului, şi un nume: Ghenea. Greu de identificat până acum. Unii îşi dau cu presupusul că ar putea fi al Mădălinei de la Curtişoara, eroina pe care Slatina era cât pe aci s-o facă „Cetăţean de onoare”, dacă nu o fi deja. Fata care a avut apariţii spectaculoase în lumea modei, dar şi triste aventuri în dragoste, cu actori de Oscar, precum Leonardo Di Caprio, înecatul de pe la sfârşitul Titanicului, cât şi Gerard Butler, eroul din  „300”, acolo unde acesta omora corupţii imperiului, fără să-i mai înjosească cu vizite lungi la DNA, urmate de arestări la domiciliu…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.