O mare greşeală fac oamenii publici, cei din sfera politicului, îndeosebi, aici, la Olt. Nu ştiu de unde vine această tradiţie, dar în condiţiile în care beneficiază de o presă, aproape, eminamente favorabilă, ei uită să înţeleagă forma mediului înconjurător.
Trăim într-un judeţ mic, accesibil, cu localităţi mărunte, cu o capitală întinsă pe spaţiul fizic a circa trei comune mai mari. Locuită în prezent de puţin peste cincizeci de mii de oameni. Chit că lumea refuză să-i scadă, corect, din Slatina, pe cei plecaţi la casa de la ţară, sau mulţimea fără număr, muncitoare pe şantierele unor patrii adoptive. Numai în Londra, îmi spunea cineva, mult mai credibil decât cifrele de la INS ar locui peste vreo trei mii de slătineni… Şi, cuvântul zboară liber, despre ceea ce cred intangibilii că nu ştie lumea.
Am dezvoltat această introducere pentru a le da de ştire liberalilor olteni că naţiunea ştie despre conflictul surd, existent la Olt, între liberalii de la PNL şi liberalii de la… PDL. Primii strâmbă din nas. Cred că din perspectiva fuziunii lor li s-ar produce o nedreptate majoră dacă, aici, la Olt, s-ar lucra cu paritate pe masă. Adică, unul de la Ştirbu, unul de la Mirea. Până la un punct, argumentele lor par valabile, deşi nu pot fi măsurate. Ei sunt ei, iar ceilalţi sunt… ceilalţi. Dar…
Din păcate, la fundaţia noii construcţii ar trebui eliminată neîncrederea, ca duşman al tuturor lucrurilor făcute de om pe pământul ăsta. Cu puţină decenţă, ei, liberalii din vechiul PNL ar trebui să privească mai atent şi să înţeleagă, din cele ce urmează, cât vor, cât li se cuvine! În proiectul noului PNL, ei vin după o guvernare în cadrul USL-ului cu PSD-ul. Doar preşedintele Ştirbu a fost pus ministru la Cultură de Victor Ponta. Iar în teritoriu, până mai ieri, au gustat din fructele puterii, aproape necondiţionat. Tot lângă cei răi: Oprescu, Stănescu, Vâlcov şi alţii pe care aproape că vor să-i şteargă din cariera lor recentă.
În acest timp, la Olt PDL-ul asumat de către Siminica Mirea după cea mai neagră perioadă din istoria acestui partid spectaculos, n-a avut nici măcar şansa să pornească de la zero, fiind cu mult sub această cotă. Practic, construcţia post Vâlcov a început cu o casă în flăcări, afectată de cutremur, lovită de trăznet.
Mai mult decât atât, cei din vechiul PNL, atunci când au probleme în relaţia de cuplu care produce noul PNL, aici, la Olt, mai trebuie să vadă ceva: cel puţin în Slatina, exceptându-l pe primarul în funcţie, toţi ceilalţi aleşi de după 1989 au ajuns întâia oară pe scaun din partea partidului lui Roman, Băsescu, a PD-ului…
DA: Dan Liviu Mircea, Gheorghe Păunescu, Darius Bogdan Vâlcov, au plecat de aici. Aşa că, cu un potenţial imens în dreptul intenţiei de vot, problema e artificial pusă. Exact în municipiul unde, la votul politic direct, liberalii luau, de obicei, între cinci şi şapte procente…
Altfel, pe această temă mai sunt multe de spus, dar, oprindu-ne aici, nu însemană că eliminăm această situaţie de tensiune inutilă. Nu fără a le deschide larg geamul spre a-şi aerisi minţile domnilor din vechiul PNL, care cred că 47% pentru Iohannis în turul doi, la prezidenţialele din 16 noiembrie ar fi rezultatul unei munci politice. Nicidecum! A fost altceva. Inexplicabil. Tot aşa cum apar, din neant, şi câştigurile la loterie…