Sistemul bancar este, de câteva săptămâni, cap de afiş pentru toţi consumatorii media din această ţară. Cursul de schimb între francul elveţian şi leu, evenimentul zilei. Mai puţin au importnaţă acele situaţii dramatice în care se află zeci de mii de români ajunşi în pragul disperării, riscând să-şi piardă casele şi să rămână, şi aşa, datori vânduţi către băncile care au acordat credite în franci elveţieni, iar acum înţeleg să-şi recupereze datoria, exclusiv de pe seama debitorilor, oameni de bună-credinţă.
Sistemul public este în căutare de soluţii, politicienii sunt ameninţaţi de către Fondul Monetar să nu intervină în această problemă unde profitul e doar al unora, iar pierderea contează mai puţin.
Pe fondul acestei situaţii, ei bine, băncile au şi ei problemele lor. În care nu există creditori, ci doar un mecanism intern, putred, menit să permită încălcări grave ale legislaţiei, tocmai de angajaţii proprii.
La începutul lunii decembrie, Ziarul de Olt a intrat în posesia unor informaţii dovedite şi confirmate ulterior. Mai precis, la Slatina, la Banca Transilvania, un angajat a dat iama prin conturile clienţilor de unde a deturnat, spre altă folosinţă decât cea legală, importante sume de bani. Cel în cauză, denumit de noi „R”, după o singură iniţială a numelui său, a declanşat o serie de proceduri interne specifice. Auditul intern, nefăcut public până acum, banca prevalându-se de faptul că este o instituţie de drept privat, confirmă deranjul din instituţie. Încercările de a o obţine un punct de vedere de la banca cu probleme au eşuat. Directorul unităţii a avut grijă să transmită faptul că nu este în instituţie. Specific celor ce fug de răspundere.
Mai mult, solicitării noastre i-a răspuns pozitiv Sergiu Mircea, un oficial din Banca Transilvania – sediul central din Cluj-Napoca, acolo unde acesta este director de marketing. Acesta a confirmat existenţa problemei de la Slatina, dar a şi cerut Ziarului de Olt un termen de graţie în care să răspundă oficial. Lucru care nu s-a mai întâmplat.
Între timp, angajatul cu probleme a fost îndepărtat din bancă, iar o batistă mare a fost pusă pe ţambalul acestei situaţii.
Ancheta de la Transilvania a ajuns şi pe mâna poliţiştilor olteni. Aici, potrivit unor surse din IPJ Olt, există o lucrare penală privind speţa prezentată de noi. În funcţie de rezultatul acestei anchete, care se poate sfârşi şi cu o trimitere în judecată a autorului faptei în sine, dar care poate viza şi alţi funcţionari neglijenţi în serviciu, vom reveni cu întreg firul poveştii. Asta pentru a înţelege cu toţii de ce nu dau băncile deloc înapoi, atunci când interesul lor este afectat. Nu cumva pentru a-şi astupa găurile făcute din interior?
Şi asta s-a întâmplat în Slatina, la o bancă serioasă, cu pretenţii care vrea să se impună prin lucruri bine făcute…