Cine nu vrea să recunoască efectul devastator al votului din 16 noiembrie 2014 şi este interesat să facă mai departe politică, riscă să piardă tot ceea ce-şi propune. Mai rău decât a făcut-o Ponta în cele două săptămâni blestemate ale stângii româneşti, atunci când a pierdut aproape douăzeci de procente în faţa unui pseudoadversar. Spun „pseudo” pentru că alesul Iohannis nu poate fi încadrat în zona oamenilor politici cu rezonanţă. Doar un om inspirat, aflat într-un moment potrivit, la locul… potrivit.
E nevoie de o schimbare de resurse umane, de gardă, de atitudine, altfel construcţia bazată pe matematică şi pe liste făcute în laboratoarele statului, pus în slujba politicienilor, e un proiect falimentar.
Responsabilitatea reformării sistemului aparţine tot liderilor actuali. Altfel, să vii cu cineva din afară şi să o iei de la zero, e aproape imposibil. Sau este un proiect pe termen lung. Iar anul electoral 2016 bate la uşă…
Până acum, din zona conducătorilor de gărzi vechi, singurul care a construit, pas cu pas, om cu om, aici, la Olt, nu pare a fi decât Ion Toma. Când l-a arătat pe Emil Albotă, drept un om de perspectivă, unii au zâmbit, alţii au împărtăţit opinia doar din politeţe. Însă, timpul a arătat că Emil Albotă are un potenţial uman, profesional, imens. Capabil să facă faţă, cu decenţă, fără crispare, provocărilor de orice fel. Astăzi în Ministerul Educaţiei, condus de unu’ Câmpeanu, Emil Albotă este unul dintre cei mai respectaţi secratri de stat dintre cei ce au lucrat prin această instituţie.
Când a venit rândul lui Emanuel Oproiu să ajungă subprefect al judeţului, corul negativiştilor a trecut la acţiune: ba că e tânăr, ba că e din afara sistemului, ba că nu mai ştiu ce.. Treptat, fără nicio sincopă de traseu, Oproiu s-a integrat cu uşurinţă în ceea ce înseamnă funcţionarea normală a unei instituţii cu greutate. La Olt, ca pe timpul lui Diaconescu, nu sunt probleme, dintre cele sesizabile de opinia publică. Tandemul Neacşu-Oproiu este un model de normalitate. Nu am avut drumuri blocate, situaţii limită, despre care să aflăm din presă, iar inundaţiile din 2014 au arătat ce înseamnă să ai oamenii potriviţi acolo unde este nevoie.
Albotă şi Oproiu. Două nume promovate cu insistenţă de Toma, cu mult înaintea datei fatidice de 16 noiembrie. Atunci când românii au arătat că ştiu să acţioneze, cu votul lor, altfel decât credeau ei, politicienii pricepuţi în matematică electorală. Cei care fac deja planuri pentru 2016, numărând steagurile de la moară şi de la gară, drept voturi sigure, transferate din carneţel în procesul verbal al secţiei de vot…