Acasă Actualitate La Slătioara, pe malul Oltului – „Botezul cailor” o tradiţie ajunsă la...

La Slătioara, pe malul Oltului – „Botezul cailor” o tradiţie ajunsă la cea de-a 22-a ediţie

287
La Slătioara, pe malul Oltului
„Botezul cailor” o tradiţie ajunsă la cea de-a 22-a ediţie
 
Anual, în ziua de Bobotează, la Slătioara, locuitorii comunei, împreună cu cei din localităţile limitrofe, se strâng, cu drag şi voie bună, în număr mare, pentru a fi prezenţi la unul dintre cele mai interesante şi inedite obiceiuri desfăşurate pe plan local, cunoscut sub numele de „Botezul Cailor”.
Anul acesta, marţi, 6 ianuarie 2015, organizatorii evenimentului: Primăria şi Consiliul Local Slătioara, alături de Parohia I şi II Slătioara, Parohia III Salcia, şi firma SCADT SA şi-au aşteptat participanţii – stăpâni şi cai deopotrivă, pe câmpul amenajat la marginea localităţii, aproape de malul Oltului…
 
Interes mare, concurenţi mulţi, spectacol pe măsură
Programat să înceapă cu puţin înainte de orele prânzului, concursul de la Slătioara a stâns la startul său, pe lângă cei înscrişi în competiţie, sute de curioşi şi numeroşi simpatizanţi ai uneia dintre cele mai frumoase şi îndrăgite specii de animale domestice: calul.
Altfel, alături de autoritatile din Slatioara, în frunte cu primarul Savu Ciocîrlan, au mai fost prezenţi subprefectul Emanuel Oproiu, senatorul Ion Toma, Jenel Copilău – fost preşedinte al CJ Olt, poziţie de pe care a susţinut dezvoltarea localităţii gazdă, vicepreşedintele CJ Olt – Pavel Belinski, senatorul Teiu Păunescu, dar şi preotul Marin Bica, cel care, la rândul său, s-a implicat şi anul acesta în buna desfăşurare a evenimentului, aşa cum o face din 1990 încoace.
În altă ordine de idei, în ceea ce priveşte probele concursului, trebuie spus că acestea au fost, ca şi în anii anteriori, împărţite pe două secţiuni: frumuşete şi tracţiune, fiecare cu premiile şi atractivitatea ei…
La finalul competiţiei, participanţii au fost recompensaţi de organizatori cu diplome şi premii, evenimentul dovedindu-se a fi, şi de această dată, extrem de reuşit şi foarte interesant.
 
Mai mult, conform primarului din Slătioara, Savu Ciocîrlan: „Deşi au fost ceva mai puţini concurenţi din localitate şi asta datorită faptului că specia cabalină s-a redus foarte mult în zonă, la startul competiţiei au fost destui participanţi veniţi de la Potcoava, din Balş, Osica, Dobrosloveni, Milcov, Strejeşti şi nu în ultimul rând de la Caracal”.
Mai mult, în ceea ce priveşte premiile obţinute, primarul Ciocîrlan a completat: „Ediţia de anul acesta este sponsorizată de firma SCADT SA în colaborare cu cele trei parohii din localitate, iar eu vă pot spune că premiile au fost oferite pe două secţiuni: pentru cei din localitate şi pentru cei din afara localităţii. Pentru fiecare secţiune, premiul întâi a fost de 100 de lei, premiul doi – 80 de lei, premiul trei – 70 de lei, menţiunea 50 de lei, tot aşa cum se acordă şi la secţiunea de frumuseţe a cailor. În plus, de la Consiliul Judeţean Olt, din partea Patrimoniului Cultural se mai acordă încă trei premii a câte o sută de lei”.
 
Un preot în slujba comunităţii: Marin Bica
Prezent la evenimentul de marţi, cu calm şi zâmbetul pe buze, preotul Parohiei Slătioara, Marin Bica, a fost cel care, indirect, a dat startul ediţiei de anul acesta, odată cu botezarea cailor şi a stăpânilor ce-i au în grijă.
„Ne bucurăm că de această dată s-au strâns mult mai mulţi participanţi, publicul a fost ceva mai numeros, iar vremea a permis desfăşurarea în bune condiţii a concursului organizat la Slătioara. Ca şi în anii trecuţi, şi de această dată am avut concurenţi din mai multe comune limitrofe, inclusiv participanţi veniţi de la Caracal.
Obiceiul este mai vechi, şi îmi aduc aminte că prin 1990 când m-am mutat în această parohie, când am întrebat de obiceiurile şi tradiţiile localităţii am fost informat şi de acest botez al cailor, ţinut în ziua de Bobotează. Au trecut anii, dar iată că încă ne întâlnim, socializăm, comunicăm şi admirăm aceste frumoase animale – caii, care încântă privirea oricui. Altfel, prin această tradiţie am putea să înţelegem că este bine ca oamenii să ducă mai departe vechile obiceiuri, să nu-şi uite menirea să aibă mereu pe lângă casă un astfel de animal”, a precizat şi totodată concluzionat preotul Bica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.