Care este cheia ce deschide uşa oricărui success? Cu siguranţă, răspunsul îl primim din primii ani de viaţă când aflăm că fără educaţie succesul nu poate fi realizat. Dar oare ce se întâmplă cu acei copii ce nu îşi permit să aibă un mediu proprice dezvoltării lor sau pur şi simplu nu are cine să le ofere sprijinul şi atenţia de care au nevoie? Mulţi dintre ei se pierd şi poate nu se mai regăsesc niciodată, de aceea Asociaţia „George Poboran – pentru copiii noştri” încearcă să prevină astfel de evenimente prin înfiinţarea unui centru multifuncţional.
Asociaţia „George Poboran – pentru copiii noştri” este un ONG tânăr, dar dornic de fapte măreţe, înfiinţat în martie 2014 pentru a susţine şi promova interesele copiilor şi părinţilor din învăţământul gimnazial în relaţiile cu toţi factorii ce influenţează educaţia elevilor. Pornind de la un proiect aflat în desfăşurare cu aproximativ 50 de voluntari de la Colegiul Naţional „Radu Greceanu” prin care sunt realizate zilnic activităţi de dezvoltare personală cu elevii de clasele I-IV în cadrul programului de after school de la şcoala Gimnazială „George Poboran”, asociaţia propune înfiinţarea unui centru multifuncţional oferind noi modalităţi de recreere, sport şi petrecere a timpului liber, în mod supravegheat, în afara orelor de curs.
În acest sens, organizaţia a lansat o campanie de strângere de fonduri pentru a înfiinţa şi dota corespunzător, în cadrul şcolii, acest centru multifuncţional, deoarece, din nefericire, nu există un spaţiu corespunzător dotat în cadrul şcolii şi sunt necesare diverse materiale pentru desfăşurarea activităţilor, în acest moment sprijinul material provenind în totalitate doar din partea membrilor asociaţiei şi a voluntarilor.
Campania este înscrisă pe platformă online Bursa Binelui unde donaţiile sunt necomisionate, încurajând astfel şi donatorii care vor să participe cu sume mici să susţină un proiect sau o asociaţie preferată. Promovând sloganul „Hai printre prieteni”, voluntarii organizaţiei speră că vor reuşi să ajute 100 de copii, 25 înscrişi în programul de after school şi 75 de copii proveniţi din familii monoparentale sau familii cu cel puţin un părinte plecat, la muncă, în străinătate sau din familii cu venituri reduse. Până în luna august pot fi oferite donaţii prin intermediul acestei platforme.
Observăm zilnic că trăim într-o lume dominată de tehnologie, în care copilul este din ce în ce mai retras şi uitat în faţa unui televizor sau al unui calculator. O atenţie deficitară în ceea ce priveşte educaţia oferită de către părinţi poate duce la o viaţă socială dificilă, comportamente şi atitudini negative la copii, fenomene cu manifestări ce sunt din ce în ce mai accentuate. Scopul acestui centru multifuncţional este în principal unul preventiv, prin toate activităţile desfăşurate se încearcă crearea unui mediu în care elevii să simtă cu adevărat gustul copilăriei, ce înseamnă jocul, prietenia şi cum ar trebui să îşi petreacă timpul la această vârstă.
Este important, în viziunea preşedintelui organizaţiei, Kalman Szocs, să fie prevenite probleme ca violenţa, abandonul şcolar, discriminarea şi alte comportamente deficitare create în lipsa unei educatii propice. O cale sigură pentru a realiza acest obiectiv este chiar înfiinţarea acestui centru multifuncţional, în cadrul căruia participanţii săîşi dezvolte diferite abilităţi de comunicare, socializare, să înveţe reguli de conduită, să îşi aprofundeze cunoştiinţele acumulate în timpul orelor de curs şi alte activităţi destinate dezvoltării personale a elevilor. Acesta afirmă că „este nevoie de timp şi multă dorinţă să schimbăm împreunăîn bine ceva în comunitatea noastră pentru cei care îi tot numim „viitorul ţării”, dar pentru care facem din ce în ce mai puţin.”
Andreea Maria Dicu – „Radu Greceanu” – Slatina