Pe timpuri, atunci când erau alte… vremuri, în întrecerea primarilor olteni de a obţine cât mai multe voturi pentru un candidat aflat în cursă se miza şi pe premii acordate câştigătorilor. La alegerile din 2008, nici nu mai contează tabăra, în onoarea câştigătorilor s-a dăruit câte o Dacia Logan. Acum, cum la modă e Dacia Duster, ar trebui făcut ceva! Dintr-un fond anume, dintr-un portofel rătăcit.. să se găsească suma cuvenită răsplătirii celui mai harnic edil oltean! Care este Aurelian Bondrescu de la Dobrun. Cel care, cu 1057 de voturi obţinute în localitate pentru Victor Ponta, traduse în procente înseamnă 93,71%. Un scor mare. Cel mai mare din judeţ. Chit că unii cârcotaşi vor spune de pe margine că procentul e mic, că aşa şi pe dincolo… Să mai iasă cineva în faţă cu 93%!
Marţi, 4 noiembrie 2014, în judeţul Olt, procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Timişoara au coordonat o serie de percheziţii desfăşurate în ţară, în judeţele Timiş, Mehedinţi, Olt, Argeş şi Iaşi. Scopul acţiunii: evaziunea fiscală şi spălarea de bani. Cel mai probabil, facturi false. Au ajuns la Găneasa şi Sprâncenata, acolo unde au descins la firme şi persoane fizice. Persoanele suspectate din judeţul Olt nu prezintă un interes public aparte. Nişte borfaşi mărunţi, cărora li se făcuse foame rău, de bani obţinuţi uşor, fără muncă şi cât mai mulţi, fără număr…
Duminică, 2 noiembrie 2014, la primul tur de scrutin pentru alegerea preşedintelui României, oltenii au votat. Mult… mulţi… La nivel de prezenţă au fost printre cei mai buni. La nivel de susţinere pentru un candidat, la fel. Important este, dincolo de datele statistice furnizate de către partide şi instituţii agreate, faptul că incidentele semnalate, înregistrate într-un judeţ băgat în folclorul fenomenelor electorale nemaivăzute, sunt minore şi se încadrează în media celor similare înregistrate la nivel naţional. Un scrutin care poate fi privit şi ca o reabilitare a impresiei generale, care considera Oltul un loc excepţional din punct de vedere electoral…
Oltenii sunt oameni profitori. Povestea e veche, iar, de fiecare dată, dintr-un asemenea bâlci, apar şi câştigători. Aşa se face că, în ziua votului primului tur, au fost eliberate nu mai puţin de 1.015 cărţi de identitate celor care s-au trezit dimineaţa că nu au drept de vot pe motiv de expirare a documentului care atestă identitatea. A fost coadă, iar ghişeele de la Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Populaţiei Olt au lucrat intens. Cea mai mediatizată carte de identitate expirată a fost a primarului comunei Osica de Sus, care nu avea document valabil tocmai din 23 octombrie. Cel în cauză şi-a rezolvat-o repede, spre seară, acesta exercitându-şi dreptul constituţional în sensul legii. Uite aşa, la fiecare tur de alegeri, se fac tururi de forţă prin datele de identitate ale oltenilor expiraţi doar în cartea de identitate…
Slătinenii au abordat greşit deplasarea de la Timişoara. Cu vreo câteva zile înaintea meciului cu cei de la ACS, oficialii grupării de pe „1 Mai” începuseră să vorbească despre greutatea meciului cu una dintre pretendentele la accederea în prima ligă. Iar când intri pe teren cu o asemenea viziune despre fotbal, când spui sărut-mâna adversarului înainte de primul fluier, rezultatul vine de la sine. O înfrângere cu un scor categoric, 3-0, nu e un capăt de pod. E doar un joc de fotbal. Ce nu ştie Dan Alexa, încrezutul antrenor al gazdelor, e că dacă în urma rezultatelor din etapa XI-a, echipa sa a ajuns lider în serie, acest lucru se datorează, în mare măsură slătinenilor. Ei sunt cei care în urmă cu vreo trei etape distrugeau pe teren propriu, după o serie de meciuri fără blazon, liderul de atunci, Metalul Reşiţa, cu un 4-0 de necontestat…
Surpriza alegerilor prezidenţiale, primul tur, în judeţul Olt a fost dată de partidul lui Dan Diaconescu. Despre care nu se mai ştie dacă este şi al poporului. Condus de omul care a rămas să aştepte ultima factură la curent, deputatul Dumitru Niculescu, lider al grupului PPDD din Camera Deputaţilor, partidul, la Olt, a arătat că există o resursă nebănuită de cadre şi de intenţie de vot în sensul Dan Diaconescu. Cel mai probabil, oltenii sunt şi acum nostalgici după timpul când primeau promisiuni legate de 20 de mii de euro per bucată cetăţean, locuri de muncă plătite de la 20 de milioane net, în sus, dacă stai acasă, şi alte dintre cele asumate de mister Dan, în anul său de glorie politică 2012.
Nu e vorba de alegerile prezidenţiale, nu e vorba de nu ştim ce piesă de teatru de la Centrul Cultural „Eugen Ionescu”, acolo unde spectatorii au acces doar după ce au pupat mâinile viceprimarilor municipiului sau fac parte din vedetele de peste hotare, ci e cel mai tare spectacol dintre cele mai tari. Iar autorul principal e tot… Primăria municipiului Slatina, cea care va organiza pe 8 noiembrie Cupa Slatinei la Înot. Eveniment major, premieră absolută, pe care oraşul nici nu o visa în urmă cu un an. Nici nu contează cine va fi câştigătorul, ci doar numărul de participanţi. Cei care vor da greutate unui eveniment inedit, care, de acum încolo, trebuie repetat an de an…
Administraţia Slatinei derulează proiectul „Mândri de a fi slătineni”. Acţiunea presupune votarea unui simbol al municipiului reşedinţă de judeţ. Totul este la liberă alegere, iar obiectivele sunt care mai de care mai tentante. Şi ai de unde alege: Casa Căsătoriilor, Castelul de Apă şi cel mai mare drapel; Parcul „Eugen Ionescu”; Palatul Administrativ, Instituţia Prefecturii Olt; clădirea Primăriei Slatina; Esplanada; Mănăstirea Strehareţ; Centrul Cultural „Eugen Ionescu”; Podul de peste Olt; strada Lipscani, Centrul Vechi; Mănăstirea Clocociov; Oraşul aluminiului, zona industrială; Căluşul Oltenesc. Desemnarea finală a simbolului va avea loc pe 1 decembrie, odată cu ziua naţională a României. Cetăţenii care votează obiectivul pot să participe şi la o tombolă în urma căreia câştigurile nu sunt excursii în Bulgaria, ci în România, în zone turistice interesante. Acum, rămâne de văzut cine vor fi norocoşii: simbolul ales şi excursioniştii de iarnă.