„Centrul Cultural pentru Identitate Socială şi Globalizare”. Acest nume poate nu vă spune nimic, dar asa şe numeşte proiectul care a stat la baza reconstrucţiei Esplanadei Slatina, în special stabilimentul al cărui acoperiş serveşte ca „tribună” plină cu bănci, iar încăperile sale vor fi folosite în contextul proiectului.
De „vină” pentru modernizarea centrului civic, în special al zonei dintre Casa de Cultură a Sindicatelor Slatina şi fostul Magazin Universal „Oltul”, este dr. arh. Anca Mihaela Constantin (Mitrache), o tănără arhitectă, absolventă a Universităţii de Arhitectura şi Urbanism „Ion Mincu”, instituţie unde, în anul universitar 2013-2014 a funcţionat la Grupa 46B a prof. dr. arh. Florin Biciuşcă. Tânăra arhitect este coelgă cu arhitectul Dorin Ştefan, cel care a proiectat, la începutul anilor ’80, Casa de Cultură a Tineretului.
În anul 2006, zona dintre Casa de Cultură a Sindicatelor şi Magazinul „Oltul”, strada Independenţei, era una tranzitorie între bulevardul Nicolae Titulescu şi bulevardul A.I. Cuza, şi invers. O zonă cu mult verde. Dar betonul a învins. Din 2007, toată zona a devenit un şantier şi infrastructura a fost modernizată, asfel, spaţiul verde şi carosabilul au dispărut, totul devenind zonă pietonală. Tot atunci a început şi construcţia ansambului, care este format dintr-o platformă asemănătoare unei tribune de pe un stadion, unde se găsesc bănci şi spaţii cu flori o sală pentru evenimente şi scări tranzitorii între Esplanadă şi Expo Parc. Practic, construcţia desparte oraşul vechi de oraşul nou. Din 2008, Centrul Civic al Slatinei este un loc de promenadă, un loc unde tinerii se dau cu skate-board-ul şi rolele, iar copiii pot alerga în voi. Planul de modernizare face parte din proiectul de dezvoltare al municipiului Slatina, proiect care e în plină desfăşurare.