Acasă Editorial Şi dacă nu PSD e cel care a câştigat alegerile europarlamentare de...

Şi dacă nu PSD e cel care a câştigat alegerile europarlamentare de la Olt?

37

N-am să-i înţeleg niciodată pe acei ceăţeni de bine care au acceptat să fie în numele unor interese mărunte o masă  de manevră pentru jocurile ascunse ale unor politicieni care i-au plimbat ca pe nişte moaşte de sfinţi decăzuţi din calendar să voeze acolo unde erau probleme de credibilitate pe partea stângă.
Noi voi înţelege în ruptul capului de ce socialiştii de la Olt au vrut cu orice preţ să facă măcel prin traseism electoral, la Balş, Osica, Studina.. Nu pun mâna pe pix să spun că acest plan e specific clanurilor mafiote ce vor să-şi extindă teritoriul. Nu mă interesează acum aşa ceva…
Vă propun doar o analiză, comentată şi sugerată, marţi, după războiul europarlamentar, de către cineva care are o mie de argumente în susţinerea teoriei sale. De fapt, cine a câştigat alegerile europarlemantare la Olt?
La prima vedere, după cifre, voturi numărate, e clar: băieţii de la PSD s-au mişcat bine. Numai că, haideţi s-o luăm metodic, pas cu pas! La Olt, PMP-ul lui Marian Vasile, partid înfiinţat acum vreo patru luni, a luat la Olt cam 5%.E, totuşi, bine, dar când te susţine un fost preşedinte de consiliu judeţean sau cel puţin aşa spunea Copilău, cel în cauză, când ai în staful tehnic un preparator de cadre cum e fostul senator Bobeş, când mai ai eticheta lui Băsescu pe care scrie votaţi cu Nuţi, e clar că undeva ceva n-a mers.
Mai departe, cu un singur primar, şi acela de comună, cu o mână de consilieri locali, rătăciţi prin judeţ, PDL-ul condus de Siminica Mirea a obţinut cam 7%. Asta, în condiţiile în care şi acum se decontează prostia lui Băsescu de acum patru ani, atunci când a promovat soluţia de altfel corectă, dar cu un impact devastator la populaţie, cea care viza tăierea salariilor la bugetari şi diminuarea pensiilor.
Vine la rând PNL-ul. Partid puternic, până mai ieri la guvernare, cu 22 de primari, un vicepreşedinte de consiliu judeţean, un ministru până mai ieri în funcţie, cu „un prefect de nota zece”, aflat pe post până azi-dimineaţă, cu o logistică impresionantă, s-a dus spre 15%. Un scor modest, în raport cu trupele din tranşeu, dar unul care e decent. Asta e! Atât s-a putut.
Povestea treabuie dusă mai departe. Să ajungem la învingători, la marele PSD. Mare, al dracului, de tot: 10 parlamentari, vreo 90 de primari, dintre care doi de municipiu, un preşedinte de consiliu judeţean, un vicepreşedinte tot acolo, o funcţionărime birocratică subordonată dincolo de graniţa servilismului, bonuri de benzină, imprimante de la stat, telefoane de serviciu, maşini de la buget şi cam tot ce au poftit, au avut la ei. Cu un asemenea instrument de forţă, dacă mai punem şi poliţia, jandarmeria şi pompierii care au lucrat pentru ei, scorul e bun, dar 58% arată că, dincolo de ceea ce se vede, românii se pregătesc să nu-i mai iubească. Dacă nu cumva şi în prezent, între PSD şi poporul din Olt e doar o cumetrie din interes, una în care mirele e băiat frumos, sărac, iar ea, domnişoara mireasă, e, ştiţi dumneavoastră, cum spunea Liviu Rebreanu în „Ion” despre Ana…
Pentru că am ajuns la capăt, o linie se impune a fi trasă sub procentele comentate în rândurile de faţă, iar, subiectiv ca de fiecare dată, autorul crede că la Olt, câştigătorul de azi pentru mâine al acestor europarlamentare e PDL-ul. Un partid care are de fiecare dată o putere regenerativă, inexplicabilă, de a începe, aproape de la zero, un nou drum. Altfel, şi cu asta termin, aproape garantat vă pot spune că din cei 30 de mii de turişti electorali din judeţul Olt, nici unul nu a fost votant PDL. Restul e deja statistică, iar chiar şi învingătorii de astăzi cred că înţeleg faptul că ulciorul nu merge o veşnicie la apă…

Efortul făcut de pesediştii de la Olt n-a fost deloc mic. Cele aproape 60 de procente obţinute la alegerile europarlamentare din 25 mai sunt rezultatul unei activităţi susţinute, al unei organizări aproape ireproşabile. Matematică multă, o geometrie perfectă a repartizării oamenilor pe colegii, pe comune, încât, la un moment dat, printr-o simplă apăsare de buton, chiar şi vieţuitoarele pădurii ar fi putut fi încolonate să vină să voteze cu stânga de la Olt.
Dincolo de rezultat, cel mai bun obţinut în cadrul competiţiei interne, faza pe organizaţii judeţene, scorul în cauză obligă! Pe toată lumea! Pe cei din cadrul organizaţiei judeţene faţă de primari, la rândul lor obligaţi faţă de alegători, dar şi pe cei din conducerea centrală faţă de promisiunile făcute Oltului social-democrat. În cazul în care cineva nu-şi va respecta promisiunea, la viitoarele alegeri, totul este posibil. Şi pe stânga, şi pe dreapta. O analiză completă, radiografia zilei de 25 mai, într-un amplu reportaj semnat de George Piţulescu. Două pagini de cifre, comentarii şi cronica unei bătălii câştigată de Mihai Viteazul la 400 de ani de la decapitarea sa… (Alin Dorobanţu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.