Acasă Cultură Noaptea Muzeelor, sărbătorită la Slatina prin manifestări culturale făcute pe timp de…...

Noaptea Muzeelor, sărbătorită la Slatina prin manifestări culturale făcute pe timp de… zi

88

Noaptea Muzeelor, proiectul prin care toate muzeele din România sunt deschise noaptea pentru vizitatorii dornici să cunoască evoluţia umană, ştiinţifică, istorică, de artă şi etnografică de pe teritoriul României a avut şi în acest an succes la Slatina. Din păcate, micul impediment ca această zi dedicată muzeelor să fie una perfectă a fost acela că Muzeul Judeţean Olt se află în plină modernizare a secţiilor, însă la următoarea ediţie, speră conducerea muzeului, această instituţie să poată fi deschisă publicului în celebra noapte dedicată muzeelor. La Galeria Artis din Slatina şi-au dat concursul Teatrul de Copii şi Tineret „Colibri” din Craiova, care a organizat vernisajul expoziţiei de scenografie „Cartea. Păpuşa. Povestea”, apoi elevi ai Colegiului Naţional “Radu Greceanu”, membri ai trupei de teatru „ReGe”, au interpretat sceneta “Poveşti”.

 

Anuarul Muzeului Judeţean Olt, la a treia ediţie.

Muzeul Judeţean Olt a elaborat şi editat a treia ediţie a Anuarului Muzeului Judeţean Olt – „Muzeul Oltului”. Acest volum a fost lansat vineri, 16 mai 2014, la Galeria Artis din centrul Slatinei, în zona „Cuptorului de Aur”. În volum găsim, în cele 370 de pagini, articole de arheologie semnate de Mihai Butoi, fost director al MJO („Descoperiri arheologice din judeţul Olt”), Aurelia Grosu, cercetător, şef de secţie Istorie şi Artă („Cercetări arheologice efectuate în castrul şi vicus-ul militar Acidava”), Sabin Popovici şi Gavrilă Pălcău („Cercetări arheologice de suprafaţă în cadrul comunei Bucinişu, judeţul Olt I”), Jana Marica-Pătru („Mecanismele legislative ale transformării proprietăţii agricole ţărăneşti în proprietate colectivă 1949-1962”), Laurenţiu Ştefan-Semkovics („Matrice sigilare aparţinând subprefecturilor unor plăşi din judeţul Olt”), Laurenţiu Guţică-Florescu, actual director al MJO („Slatina în perioada premodernă, 1600-1821”), Claudia Balaş, şeful secţiei de Etnografie a MJO („Elemente de arhitectură tradiţională din judeţul Olt – gospodăria tradiţională”) şi Denissa Guţică-Florescu („Pictori olteni în colecţiile Muzeului Judeţean Olt. Donaţia Nicolae Truţă”) şi alţii.

„Numărul trei al anuarului continuă seria celorlalte două numere, reliefând efectuările realizate de specialiştii Muzeului Judeţean Olt şi, în acelaşi timp, patrimoniului deosebit de bogat pe care îl deţine această instituţie. Sunt studii de arheologie şi cercetări arheologice întâmplătoare. Secţiunea de istorie a anuarului aduce teme importante, necesare tuturor. Profesoara Jana Marica, din Caracal, abordează o temă de cercetare, cum ar fi colectivizarea agriculturii. Domnul Laurenţiu (n.red. Laurenţiu Guţică, directorul M.J.O.) prezintă un capitol insistent din lucrarea de Doctorat, „Slatina în perioada premodernă”. Colega noastră de la Secţia de Etnografie, Claudia Balaş vine cu o tema a gospodăriei tradiţionale. Satul românesc a fost supus unui proces de transformări agresive şi rapide şi astfel gospodăriile tradiţionale se află pe cale de dispariţie. Doamna Liliana Guţică- Florescu prezintă donaţia lui Nicolae Truţă, unul din marii donatori ai muzeului nostru şi vorbim despre 311 desene şi 25 de picturi-tablouri.” a spus cercetătorul istoric Aurelia Grosu.

Anul acesta, evenimentele dedicate Nopţii Muzeelor nu s-au putut organiza în incinta Muzeului Judeţean Olt, din cauza lucrărilor de modernizare care au loc în interiorul clădirii. Titularii Muzeului Judeţean Olt speră ca anul viitor această instituţie să îi primească cu braţele deschise pe toţi consumatorii de cultură şi istorie.

„Am organizat decât aici (n.red. Galeria Artis), din cauză că muzeul se află în reparaţii. Conform contractului, lucrarările durează 22 de luni şi am început în iunie anul trecut, deci mai avem ca un an”, a precizat Aurelia Grosu.

„Noaptea Muzeelor” este titlul celui mai important eveniment cultural din lume, organizat în cea mai apropiată sâmbătă de ziua de 18 mai. Acest eveniment anual cultural este patronat de Consiliul Europei, UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM). Primul astfel de eveniment s-a desfăşurat anul 1997 în Berlin, conceptul de acces gratuit fiind foarte bine primit de public. Ziua Internaţională a Muzeelor a fost sărbătorită prima dată pe 18 mai 1977, iar în anii precedenţi au participat peste 30.000 de muzee din 100 de ţări. Această sărbătoare încearcă să atragă atenţia publicului asupra rolului important pe care îl are muzeul în ceea ce priveşte respectul şi recunoaşterea culturii, istoriei şi patrimoniului aflat în orice ţară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.