„Colegilor mei le spun să aibă încredere în puterile lor, pentru că ÎMPREUNĂ chiar PUTEM CONSTRUI VIITORUL!”
În Slatina, partidele politice sunt închise. Ele au devenit un fel de club în care aurolaci, lipitori de afişe, indivizi cu ştaif, nu permit accesul nimănui din afară, care să pună în pericol privilegiile de care beneficiază casta, atunci când are puterea.
Departe de un asemenea viespar, astăzi asimilată doar societăţii civile, se află tânăra Andreea Maria Dicu. O fată ca oricare alta, dar care înţelege că nu vârsta este treapta de la care poţi şi trebuie să te implici în societate. Cu cât vom fi mai mulţi în preaşma proiectelor sale, cu cât vom iniţia şi noi de pe margine astfel de atitudini, cu atât vor creşte lansele ca România să fie salvată din mâna unora care au transformat spaţiul românesc într-o pradă…
– Cine este europarlamentarul elevilor din Slatina, Andreea Maria Dicu?
– Sunt elevă la Colegiul Naţional „Radu Greceanu” din Slatina în clasa a XI-a, preşedinte al Consiliului Judeţean al Elevilor Olt în mandatul 2012-2013, o tânără implicată activ în comunitatea sa, cu mari speranţe în ceea ce priveşte viitorul şi dezvoltarea României.
– Cine sau ce te-a determinat să intrii în această competiţie?
– Principalul motiv pentru care am făcut acest pas a fost faptul că îmi place să răspund afirmativ provocărilor de acest gen. Susţinerea şi încrederea oferită de domnii profesori şi elevi CNRG-işti, dar şi ideea de a lupta pentru liceul meu m-au împins să particip în cadrul competiţiei.
– Care sunt principalele teme abordate în această campanie? Pe care o vezi a fi prioritară?
– Principalele teme abordate în campanie au pornit chiar de la problemele cu care ne confruntăm, astfel prin platforma mea electorală am încercat să visez principalele soluţii pe care le-aş oferi eu, dacă aş fi un europarlamentar cu acte în regulă. Am urmărit 3 direcţii: politică, cultural-educaţională şi social-economică. Cea mai importantă mi se pare, desigur, cea care mă afectează cel mai mult, referitoare la situaţia sistemului educaţional. Consider că este nevoie de programe speciale pentru integrarea tinerilor pe piaţa muncii, de strategii pentru dezvoltarea programelor de voluntariat şi promovarea educaţiei non-formale, dar şi pentru accesul real la educaţie al tinerilor care nu beneficiază de acest drept.
– Din discuţiile avute cu tinerii tăi colegi şi totodată susţinători, ce ţi-au transmis aceştia?
– Colegii şi susţinătorii mei au fost de un sprijin real pe parcursul acestor săptămâni. Ei mi-au transmis constant gândurile lor de încurajere şi de încredere că noi chiar putem să facem ceva pentru România, m-au făcut să simt că trebuie să lupt pentru adevăratele valori şi să cred în mine.
– Din noua postură, aceea de europarlamentar al elevilor slătineni, cum ţi se pare viaţa politică din România? Ai vreun model politic?
– Cred că viaţa politică din România se află într-o continuă schimbare, dar fără o imagine clară asupra viitorului, este o mişcare tumultoasă, dar fără rezultate vizibile. Aş putea spune că a ajuns să fie un show regizat defectuos, care dezorientează opinia publică. Tânără fiind, sunt dezamăgită de ceea ce se poate numi politica din România. În ceea ce priveşte modelul molitic, prefer să mă abţin acum…
– Te gândeşti vreodată să faci politică. Dacă da, spre ce partid ai opta?
– Mă gândesc la o carieră politică de mult timp, dar tocmai imposibiltatea de a alege un partid cât mai bun m-a făcut să amân acest lucru.
– În curând vei face un stagiu de pregătire la Bruxelles, în Parlamentul European. Şi totuşi, nu crezi cumva că numele tău a fost folosit, aşa cum a fost folosită întreaga campanie, pentru a promova interesul unui partid politic?
– Nu ştiu în ce măsură a fost folosită această campanie pentru a promova un partid politic sau nu, dar eu am refuzat încă de la început ca imaginea mea să fie alăturată unui partid sau unei persoane politice, deoarece momentan sunt apolitică şi nu susţin nicio mişcare politică din România. Sper şi cred că numele meu chiar nu a fost folosit pentru a susţine vreun partid.
– Cum comentezi rezultatul final al Olimpiadei Lideelor, ediţia 2014? Ţi se pare un clasament corect?
– Consider că Olimpiada Liceelor este o competiţie complexă şi tocmai din această cauză nu reflectă întotdeauna adevărata valoare a elevilor. Sunt multe probe inevitabil subiective, de aceea este normal să existe controverse. Am fost dezamăgită de rezultatul colegiului meu, dar ştiu că este un colegiu de top, o referinţă în ceea ce priveşte excelenţa în educaţie, iar acest lucru este demonstrat an de an la olimpiadele şi concursurile şcolare şi extra-şcolare.
– Ce planuri de viitor are elevul de astăzi, stundetul de mâine, Andreea Maria Dicu?
– Ca planuri de viitor aş putea să menţionez că mă gândesc să urmez Relaţii Internaţionale în cadrul SNSPA, să înfiinţez un ONG pentru a realiza şi mai multe proiecte şi să mă implic în continuare în activităţile locale.
– Care este mesajul tău pentru colegii din Slatina, respectiv judeţul Olt?
– Colegilor mei le spun să aibă încredere în puterile lor, pentru că ÎMPREUNĂ chiar PUTEM CONSTRUI VIITORUL! Nu ne oprim aici şi, aşa cum spunea şi Winston Churchill: „Cine îndrăzneşte, învinge!”. Eu am demonstrat acest lucru, de aceea le urez şi lor: să viseze, să spere, să se implice şi să acţioneze! Distanţa de la un simplu vis la realitate nu e mare atunci când îţi doreşti ceva cu adevărat!
– Dar pentru politicienii actuali ai un mesaj?
– Politicienilor actuali le transmit să se gândească mai întâi la efectele activităţii şi deciziilor lor prin prisma unui om simplu din popor, care nu are foarte multe posibilităţi. Ar trebui să simţim că fac ceva pentru noi şi că luptă să ne apere interesele.