După orice alegeri, este vremea când cineva care ţine creionul în mână trage linie şi spune rezultatul muncii sale. Asta poate fi făcut şi dacă în cadrul alianţei dintre PSD, UNPR şi PC pot fi analizate şi componentele structurii respective.
Dacă din partea PSD-ului, oficialii acestui partid au proclamat în spaţiul public victoria, Ziarul de Olt vă supune spre analiză scorurile obţinute de primarii UNPR din judeţul Olt în localităţile în fruntea cărora aceştia se află. Cei cinci aleşi n-au stat degeaba, iar încrederea de care se bucură ei ca membri în echipa condusă de senatorul Ion Toma arată că şi dintre cei buni, unii sunt mai buni ca alţii.
Aleşii UNPR Olt sunt edili de cursă lungă
Alegerile pentru un fotoliu din Parlamentul European au fost destul de grele, unde echipele de campanie ale partidelor din judeţul nostru au muncit mult. Au muncit şi au obţinut rezultate. Unele bune, altele promiţătoare, altele dezamăgitoare. Dar pentru cei cinci primari din judeţul Olt, care au fost aleşi de locuitorii localităţilor pentru care au candidat, rezultatele sunt mai mult decât un succes pe linie. În judeţul Olt avem cinci primari ai Uniunii Naţională pentru Progresul României, şi anume: la Potcoava – Manuel Enăchioaia, la Fărcaşele – Tudor Marin, la Orlea – Viorel Oiţă, la Slătioara – Ciocârlan Savu şi la Spineni – Şărpău Dănuţ. Aportul Uniunii Naţionale pentru Progresul României, partid condus la centru de viceprim-ministru, Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, iar la nivel de judeţul Olt de senatorul Ion Toma, este unul substanţial în economia acestor alegeri.
Rezultate aşteptate
Cei cinci primari s-au implicat în această campanie electorală şi au reuşit să atingă procente în care aveau încredere încă dinainte de ziua alegerilor. Acest lucru arată buna organizare în domeniul campaniilor electorale. La Potcoava, din 2.811 alegători care s-au prezentat la urne în ziua alegerilor, 1.622 au ales Alianţa PSD-UNPR-PC, însemnând 61,07%; la Fărcaşele, din 2.058 prezenţi la urne, 1.490 au ales alianţa, însemnând 76,88%; în comuna Orlea, din 1.027 de alegători prezenţi, 759 au ales alianţa, însemând 78,10; în comuna din sud-vestul Slatinei, Slătioara, din 1.330 prezenţi la urne, 818 au pus ştampila „Votat” pe alinaţă, însemnând 63,78%; în comuna Spineni, din 1.009 cetăţeni prezenţi la urne, 518 au votat alianţa, însemnând 53,24%.
În judeţul Olt, prezenţa la vot a fost de 46,61%, iar alianţa PSD-UNPR-PC a avut un scor de 58,51%, făcând ca judeţul Olt să ocupe prima poziţie în topul localităţilor unde a fost cea mai crescută prezenţă la vot.
Precizări mai mult decât necesare
În cele cinci localităţi unde primarii sunt aleşi din partea UNPR, faţă de alte părţi ale judeţului, există şi opoziţie puternică. La Potcoava, actualul edil are în spate acţiunile fostului primar liberal, iar lucruile nu stau altfel nici la Fărcaşele, Orlea, Slătioara sau Spineni.
Cei în cauză nu vor recunoştinţă, nicidecum statui din partea partenerilor de la guvernare, dar contribuţia lor este o certitudine pe care statistica electorală a zilei de 25 mai 2014 nu o poate scoate nimeni din ecuaţia de ansamblu.