În perioada 24 martie şi 1 aprilie 2014, la Biroul Permanent al Senatului României au fost depuse patru iniţiative legislative semnate, însuşite şi fundamentate în expunerile de motive de senatorul Darius Bogdan Vâlcov, preşedintele Comisiei pentru Administraţie Publică şi Organizarea Teritoriului. La aceste inițiative sunt co-inițiatori şi alți parlamentari.
Actele normative aflate în dezbatere şi adoptare în procedură de urgenţă, în Senatul României, se definesc astfel:
Propunerea legislativă de modificare şi completare a Legii nr. 1/2011 a educaţiei naţionale
Modificările privind completarea Legii Educaţiei Naţionale se referă la personalul didactic de conducere, de îndrumare şi control, în raport cu degrevarea parţială de norma didactică, care va include, faţă de art. 263 din Legea 1/2011 şi membrii grupurilor de lucru care participă la elaborarea instrumentelor de învăţare-predare-evaluare în învăţământul preuniversitar.
Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice
Cât priveşte propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii Nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, se urmăresc drepturile cuvenite persoanelor care au realizat stagii de cotizare în grupa I de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, cu excepţia celor realizate în activităţile care sunt încadrate în condiţii speciale, urmărindu-se necesitatea scăderii stagiului la cinci ani, deoarece sunt cazuri în care persoane care au lucrat peste cinci ani în condiţii speciale nu beneficiază de această reducere a vârstei de pensionare.
Propunerea legislativă privind instituirea Zilei Naţionale a Portului Tradiţional
Instituirea Zilei Naţionale a Portului Tradiţional, vizează fixarea acestei date, simultan cu ziua de Rusalii. Cu această ocazie, se organizează activităţi sociale, spectacole şi concursuri cultural-artistice, prin care se evidenţiază valorile inestimabile ale costumului tradiţional, specific fiecărei zone.
Propunerea legislativă de modificare şi completare a Legii nr.53/2003 – Codul Muncii
Propunerea privind modificarea şi completarea Legii Nr. 53/2003 – Codul Muncii, se raportează la modificări ce reglementează: situaţia absenţelor nemotivate ale salariatului, încetarea raporturilor de muncă prin pensionare, durata muncii şi programul de lucru, sporurile cuvenite salariaţilor care lucrează pe timp de noapte, repaosul săptămânal cât şi alte norme în materie de legislaţia muncii.
Aceste proiecte au scopul de a clarifica şi adapta legislaţia românească, în raport cu necesităţile timpului, cât şi de a urmări păstrarea valorilor spirituale şi pentru generaţiile viitoare.
Articolul complet în următoarea ediţie print