La finele anului 2013, Andreea Florina Săndiţă a a participat la concursul european „Juvenes Translatores”. Împreună cu alţi patru colegi de la Colegiul Naţional „Radu Greceanu”, Radu Nedea, Alina Ţugui, George Ivaşcu şi Ioana Dogeanu, au tradus un text de o pagină în funcţie de alegerea exprimată pentru oricare dintre cele 552 combinaţii posibile între cele 24 de limbi oficiale ale UE. În urma jurizării, comisia a decis că eleva Săndiţă, reprezentantă a României, a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi desemnată câştigătoare.
În acest sens, după aflarea rezultatelor, Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt, a organizat o conferinţă de presă prin care a prezentat-o pe eleva ce va vorbi în limba engleză în faţa Comisiei Europene, mai bine decât ar face-o locatara cu coroană de la Palatul Buckingham.
„Acest concurs (n.n. „Juvenes Translatores”.) a devenit foarte important pentru noi, pentru că avem o câştigătoare, iar ea este din judeţul Olt. Ne-a făcut o mare bucurie şi îi suntem recunoscători”, a spus Felicia Man, inspector şcolar general.
Mândria României
Eleva a primit o recunoştinţă din partea Ispectoratului Şcolar: un teanc de cărţi… în limba engleză, la fel cum a primit şi cadrul dicactic ce i-a fost mentor. Tânăra s-aarătat bucuroasă de faptul că a reprezentat România la un concurs foarte important şi mai ales că a fost desemnată câştigătoare:
„Am ales să particip la acest concurs din ambiţie şi am vrut să demonstrez că pot şi mai mult. În plus, engleza este pentru mine o pasiune”, a spus eleva.
Andreea Săndiţă va participa la ceremonia de premiere, care va fi organizată la Bruxelles, pe 8 aprilie a.c. Alături de ea va fi şi profesoara Larisa Natalia Nicola, care i-a fost aproape pe durata pregătirii.
„eleva ce va vorbi în limba engleză în faţa Comisiei Europene, mai bine decât ar face-o locatara cu coroană de la Palatul Buckingham.” Nu vreau sa reduc meritele fetei, dar ea a castigat tocmai pentru ca a dovedit o buna cunoastere a limbii romane, in mod special. Au fost si elevi care au ales ceea ce se numeste retroversiune, adica au ales sa se exprime in limba straina, doar ca au fost mai putini, pentru ca e mai greu asa. Oricum ar fi, felicitari tinerei castigatoare!