Ştirbu a dansat la botezul fiicei lui Adomniţei
Sâmbătă, 25 ianuarie 2014, la Iaşi, a fost cod roşu. Preşedintele Consiliului Judeţean, Cristian Adomniţei, şi-a botezat fiica într-o atmosferă de sărbătoare pentru familie, pentru părinţi, tatăl – Cristian şi mama – Sabina Vişinari, judecător la Iaşi. Toţi musafirii s-au simţit bine, şi nu au fost puţini, şi nu oarecare: Bogdan Olteanu, vice-guvernator al BNR, Horia Huioreanu – preşedinte CJ Cluj, Culiţă Tărâţă – preşedinte CJ Neamţ, Andrei Gerea – ministrul Economiei, Gigel Ştirbu – olteanul ministru la Cultură. A lipsit, deşi iniţial declara că va participa la botez, Crin Antonescu, preşedintele PNL. Poate că şi din cauza faptului că la petrecere a participat şeful SIE, Theodor Meleşcanu. Deputatul de Olt, ministrul Ştirbu, s-a simţit bine, a dansat, a mâncat şi la final a plătit preţul corect către tânăra domnişoară Adomniţei.
Sarmale, mămăligă – ultima repetiţie pentru alegerile anului 2014
Pe 24 ianuarie, la Slatina, a fost sărbătoare. Autorităţile judeţului Olt s-au dat în Hora Unirii, iar la baza statuii lui Alexandru Ioan Cuza s-au rostit vorbe mari. Evenimentul comemorativ pe adresa Unirii lui Cuza de la 1859, atunci când prin voia altora cele două principate au devenit un stat unitar, a fost urmat de un ritual specific românesc. Autorităţile din Slatina au pus la bătaie două mii de porţii de sarmale cu mămăligă şi vin fiert pentru slătinenii aflaţi în raza de acţiune a festivităţii. S-a făcut coadă la produse, în semn de sacrificiu şi respect pentru eroii neamului sau pentru ce s-o cuveni la o asemenea masă pe de-a moaca… Repetiţia cu public a acestui festin gastronomic a fost o reuşită totală, din perspectiva alegerilor europarlamentare şi prezidenţiale ce vor avea loc în 2014. Semn că poporul, până să se întrebe ce-i cu el, salivează la oferta autorităţilor publice.
Andrei Iordache împingea ambulanţe prin curtea spitalului…
Când la Slatina a nins pentru prima dată în această iarnă, iar asta se întâmplă în ianuarie, luându-ne pe nepregătite, multe lucruri n-au mai fost aşa cum sunt de obicei. Din cauza zăpezii, pe porţiuni, artere, tronsoane şi în parcări, s-a circulat greu. Aşa au stat lucrurile şi în curtea Spitalului Judeţean de Urgenţe din Slatina, unde managerul instituţiei, Andrei Iordache, a împins, personal, fizic şi concret, la ambulanţele care veneau să aducă sau să ia pacienţi din curtea stabilimentului. Mai mult decât atât, cele mai asaltate vehicule înzăpezite au fost cele care aveau la bord câteva dintre manechinele feminine, asistente ale Serviciului Judeţean de Ambunaţă Olt. Căci, frumuseţea feminină la poporul român e ultimul lucru pe care l-am preda autorităţilor cotropitoare, fie de la est, fie de la vest. Din păcate, într-un târziu, în ajutorul parcării înzăpezite de la spital au venit cei de la Salubris care l-au scos din schemă pe managerul care şi astăzi ar fi împins, voluntar, la asistentele înzăpezite…
Pe 26 ianuarie, la Scorniceşti, de Nicolae Ceauşescu…
…nu şi-a amintit aproape nimeni. Fost preşedinte de stat, primul din istoria modernă a României, titular al portofoliului între 1974 şi 1989, atunci când a fost executat de către reprezentanţii eşalonului doi din partidul pe care l-a condus între 1965 şi 1989, Nicolae Ceauşescu ar fi împlinit, duminică, 26 ianuarie 2014, 96 de ani. De data asta, la zi comemorativă, de preşedintele în cauză, puţini şi-au mai adus aminte. În capitală, dar şi în oraşul natal, Scorniceşti. Doar acasă, cu nasul lipit de geam, nişte nostalgici din alte vremuri priveau spre ninsoarea de duminică, aşa cum o făceau spre zăpezile de altădată. Până atunci, cei care conduc România din anul 2014 se zbat în mediocritate şi neputinţă. Lăsând multora regretul şi nostalgia unor timpuri în care statul era stat iar democraţia, chiar dacă absentă, nu aducea haosul din prezent.
Ziua celor mai mulţi prefecţi pe metru pătrat în instituţia condusă de Cătălin Rotea
Cel mai tânăr prefect al Oltului, Cătălin Rotea, este iniţiatorul proiectului şi autor al albumului document: „Prefecţii judeţelor Olt şi Romanaţi”. În acest zapis se găsesc numele tuturor prefecţilor judeţelor Olt şi Romanaţi de la 1859 până în prezent. În album nu se găsesc alte detalii despre protagonişti, decât perioadele în care aceştia au „domnit”, plus câteva documente şi portrete adunate într-un album simplist tehnoredactat. Pe peretele de lângă biroul prefectului se află două plachete – doar cu numele prefecţilor Oltului şi Romanaţiului, dar şi portrete cu prefecţii de la 1990 până la Eugen Ionică. Spaţiul unde ar urma să fie pus portretul lui Cătălin Rotea este încă liber. La evenimentul ce a avut loc la etajul unu al Instituţiei Prefectului au fost invitaţi câţiva dintre foştii prefecţi post-decembrişti: Marin Diaconescu, Octavian Popescu, Nicolae Ştefan, Daniel Şarpe, dar şi Paul Stănescu, preşedinte al Consiliului Judeţean Olt şi Ioan Ciugulea, vicepreşedinte al CJ Olt.
Prealăudărosul Sebastian a început campania electorală
Vineri a început campania electorală. Pentru funcţia de patriarh, pentru cea de trimis al Domnului în Afganistan sau cine mai ştie pentru ce. Invitat la un eveniment al altora, preasfinţitul Sebastian, episcop al Slatinei şi alte sate şi comune, fără apă şi canalizare, pentru că Ponta a minţit poporul, a ţinut morţiş să se bage în vorbă. Astfel, pe surse, am aflat că într-o zi, probabil, dimineaţă, dacă nu şi spre prânz, instituţia condusă de cel în cauză va intenţiona să acceseze fonduri europene pentru reabilitarea Casei Fântâneanu din Slatina, o superbă bijuterie arhitecturală, pe care, sub înţeleaptă administrare a bisericii lui Sebastian, o cuprinde ruina şi distrugerea lentă de zi cu zi. Până să se întâmple asta, e posibil să fie prea târziu, căci un asemenea monument poate fi recuperat cu mare greutate din ghearele indolenţei şi nesimţirii manifestate de cei care nu-şi asumă o grabnică îndreptare a lucrurilor.
Cam prea multe felicitări pentru pompieri…
Acum vreo câteva zile, la Consiliul Judeţean Olt a avut loc o ceremonie. Iar oltenii, ca buni români, se pricep bine la festivităţi. În consecinţă, a fost prezentat, în acest cadru, raportul de activitate al celor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Olt, de către comandantul instituţiei, colonelul Marian Pică. Imediat după, oficialităţile prezente în sala „Europa” au început să tragă în pompieri cu laude. Multe. Poate prea multe, având în vedere faptul că 2013 a fost un an, totuşi, liniştit, iar intervenţiile efectuate nu au reprezentat un real pericol pentru cei implicaţi în misiune. Mai mult decât atât, se mai uită un aspect. Unul oarecum esenţial: pentru aceste intervenţii, cei care le-au prestat au fost plătiţi pe ştatul de plată de către umilii contribuabili care, de voie, de nevoie, îşi achită la timp taxele şi impozitele locale. Din cele care ei, salvatorii lăudaţi, duc un trai decent…
Casa de Sănătate de la Olt are bilanţ pozitiv. Tare gluma! Nu?
Într-o informaţie lansată în spaţiul public dinspre Valentin Ciocan, director general al Casei de Asigurări de Sănătate Olt, vine bomba: CJAS Olt a avut în anul 2013 un bilanţ pozitiv. În toate există şi o explicaţie: nu sunt restanţe la furnizori, protezarea medicală se finanţează fără listă de aşteptare, iar gradul de încasare al sumelor cuvenite instituţiei este ridicat. Toate sună şi arată bine. La prima vedere. Căci, aici intervin şi nişte detalii. Poate nu atât de nesemnificative: lipsa întregului paletar medicamentos din spitalele Oltului, prosperitatea farmaciilor din proxima vecinătate a stabilimentelor sanitare, cât şi logica fatalităţii ce spune că, în Olt, cel mai bun medic este acceleratul, microbuzul sau ocazia de Bucureşti… Însă, trebuie să fim fericiţi cu toţii: Casa de Sănătate Olt are un bilanţ pozitiv pe 2013. În rest, de bine…
Gheorghe Anghel, la judecată
Fostul primar al municipiului Caracal, cel care a zguduit legea firii de pe la noi, atunci când a fost arestat într-un dosar incredibil de deturnare de fonduri din bugetul municipalităţii caracalene, a mers acum vreo câteva zile, deja, la un al doilea termen din cele consumate în procesul în care este judecat pentru faptele sale şi ale unor apropiaţi ai acestuia. Demn, împăcat cu sine, fără să afişeze vreo clemenţă invocată de la cineva pământean sau divin, fostul edil al Caracalului pare că-şi duce cu verticalitate crucea destinului. Cauza se va termina cu greu. Vor fi administrate probe, vor fi audiaţi martori, se vor solicita expertize, vor fi invocate proceduri şi excepţii, dar deasupra la toate acestea, cariera de om public a lui Gheorghe Anghel se termină trist. Cu o poveste şi acum incredibilă pentru mulţi dintre cei care l-au conoscut pe omul în cauză.
SuperRotea, în acţiune!
Ziua de 25 ianuarie 2013 a fost una grea pentru autorităţile veşnic nepregătite, deşi aflaseră buletinul meteo din tabloide. La Olt, iarna s-a furişat pe uliţele a mai mult de 47 de localităţi, pe care le-a lăsat în beznă… în plină zi. Şi-a întins pufosul şi recele covor alb şi a luat viaţa unui angajat CNADNR Olt. Dispeceratul ISU – 112 s-a mutat în biroul prefectului, unde s-a format o celulă de criză în instituţia guvernului din judeţul Olt, un judeţ cu o altfel de criză. Cătălin Rotea, cel mai tânăr prefect din istoria prefecţilor olteni, şi-a luat costumul de super-prefect şi a mers la faţa locului, pentru a salva viaţa unui prunc de gen feminin, de 8 luni, care avea probleme respiratorii. Copilul a fost dus la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, unde, cu o implicare profundă, managerul Andrei Iordache l-a direcţionat către Secţia de Pediatrie şi a fost tratat de către mama şefului SJU Slatina. Cătălin Rotea a salvat ziua şi de data aceasta. Altfel, pe parcursul celor două zile de zăpadă, prefectul de la Olt a fost la înălţime. Mai sus decât zboară prin filmele americane Superman-ul de odinioară…