Acasă Actualitate LICEUL METALURGIC SLATINA, la a 50-a aniversare

LICEUL METALURGIC SLATINA, la a 50-a aniversare

204
      Vineri, 27 mai 2022, a avut loc, în incinta Liceului Metalurgic Slatina, sărbătorirea a 50 de ani de la înființarea acestei prestigioase unități de învățământ.
Sărbătoarea a început cu o acțiune inedită, și anume întâlnirea tinerilor elevi actuali ai școlii cu elevii celor cincizeci de promoții anterioare, cu toții asistând la un program de muzică și dansuri populare. Timpul fiind foarte frumos, scaune suficiente și mai ales bucuria revederii, au contribuit din plin la reușita acțiunii, după care invitații au savurat o cafea în parcul liceului depănând amintiri sau vizitând cabinetele și laboratoarele, mulți dintre ei fiind însoțiți de soții, copii sau nepoți.
Invitați în cantină – care este mai spațioasă, au asistat la istoricul școlii, prezentat de directorul liceului, ing. prof. Anișoara Dima, care a scos în evidență faptul că școala a luat ființă prin tgrnsformarea Școlii de Petrol Chimie Slatina, aparținând de Centrala Industrială a Metalelor Neferoase și Rare Slatina. Totodată, apar și primele două clase de liceu industrial, cu durata de cinci ani. Elevii acestui liceu pot fi mândri, deoarece aici a funcționat și prima formă de învățământ superior – Institutul de Subingineri Slatina – în analele județului Olt.
Cu largul concurs al doamnei ing. prof. Dana Țîrcomnicu, au luat cuvântul foști profesori, directori, inspectori generali, dintre care spicuim aspecte mai interesante sau mai amuzante…
Profesorul Nicolae Ștefănuț a fost primul director al școlii. Ajuns la respectabila vârstă de 92 de ani, domnia-sa a vorbit despre greutățile inerente ale oricărui început. Și totuși, elevii și-l amintesc ca fiind un dur, trezind teama prin exigența și măsurile pe care le lua.
Profesorul Ion Pătrașcu – fost inspector general al ISJ Olt – fervent colaborator al publicației ZIARUL DE OLT, în special pe teme istorice, și-a amintit de o serie de acțiuni, dar și rezultatele acestei unități fanion a învățământului tehnic.
Din partea foștilor elevi a vorbit domnul Nelu Popa. Acesta l-a întrebat, amuzat, pe domnul Ștefănuț, dacă-și mai amintește cum în ultima clasă de liceu l-a chemat în biroul directorului, l-a pus să-și scoată pantalonii și l-a trimis la clasă. E adevărat, pe atunci se purtau pantaloni evazați… Pentru acest considerent, Nelu Popa, deși era șef de promoție, nu a fost consemnat în cartea de onoare a școlii, ceea ce nu l-a împiedicat să absolve facultatea de aviație din cadrul Universității Politehnice București. Ulterior a îmbrăcat haina de polițist, ieșind la pensie din funcția de general…
Discuțiile amuzante dintre Nelu Popa și profesorul Nicolae Ștefănuț, presărate cu glumele colegilor lui Nelu, care atunci s-au dus de i-au luat niște pantaloni din internat, au constituit sarea și piperul acțiunii.
S-a mai adus în discuție faptul că statuia „ZBOR”, realizată de regretatul artist plastic Nicolae Truță, a fost selectată și inclusă în albumul celor mai reușite sculpturi ale municipiului, album numit: „Iubim Slatina – Povești pe soclu”, realizat de ziaristul George Pițulescu, un adevărat maestru în arta fotografiei. Cititorii care doresc a admira această operă sculpturală o pot vedea pe viu la intrarea în liceu sau în albumul „Iubim Slatina – Povești pe soclu” – pagina 85 – care poate fi găsit la biblioteca școlii sau la Biblioteca Județeană „Ion Minulescu” Olt.
În timpul discuțiilor s-au amintit foștilor elevi sfaturile oferite cu ocazia serbării majoratelor – de oriunde îi va duce soarta (și de la capătul pământului) – cu soții, copii, nepoți, să-și vadă școala care i-a lansat în viață, să-și vadă profesorii care, unii vor mai fi, alții nu vor mai fi… În acest sens s-a transmis regretul inginerului Victor Rachieru de a nu putea participa la această sărbătoare…
Inginerul Victor Racheru a fost absolvent din primele promoții ale Liceului Metalurgic Slatina. Este acum cetățean româno-american și locuiește, de peste 15 ani, în Chicago. Din respect pentru adevăr trebuie spus că în urmă cu ceva ani a fost deosebit de amabil cu fostul său coleg de liceu, comisar-șef Valerian Iliescu și cu subsemnatul, în timpul celor zece zile cât a fost vizitat orașul, ajutându-ne mult să luăm legătura cu enoriașii și preoții Bisericii Ortodoxe Române, dar și să vizităm diverse expoziții. Soția lui este absolventă a Liceului „Ion Minulescu” Slatina. Cititorii care doresc amânunte în acest sens pot accesa pe internet, la ZIARUL DE OLT, articolele de presă „Peregrini prin America”.
În final, un sobor de preoți, mai toți foști elevi ai liceului, o făcut o slujbă de binecuvântare și prosperitate, în timp, a școlii.
Partea a doua a sărbătorii s-a desfăşurat de la ora 16:00 până seara, la locul de lux „Bulevard”, meniul și mai ales muzica, fiind deosebite. Marea parte a absolvenților, deși cu părul alb, încercau să dovedească, la sârbe, că sunt foarte tineri. Într-un moment de pauză a muzicii, unul dintre elevi, mai hâtru, și-a anunțat colegii să fie mai atenți, căci se va dansa ca la grădiniță… Contrariat, un coleg l-a întrebat: „Cum, ca la grădiniță?” Răspunsul: „Cine udă chiloțeii pleacă acasă!”
Seara s-a încheiat în hohote de râs și bună dispoziție. A fost o mare reușită, iar asta datorită întregului colectiv de cadre didactice.

VICTOR CONSTANTIN
SLATINA
31.V.2022

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.