Acasă Actualitate SE „MODIFICĂ” LUMEA?

SE „MODIFICĂ” LUMEA?

58
       Pe scena politică a lumii de la acest început de mileniu al III-lea, domină o întrebare cu multe subînțelesuri: CEI FOARTE PUTERNICI LUPTĂ PENTRU PRIMUL IMPERIU GLOBAL?
DE CE OARE? Ne întrebăm la rându-ne… Pentru că istoria lumii ne-a demonstrat că imperiile nu durează la infinit și că toate s-au năruit groaznic. Nicio PUTERE nu poate progresa pe termen lung, bazându-se pe exploatarea celorlalți…
ȘI, TOTUȘI?!
Evenimentele „LA ZI”, semnalează divergențele uriașe între S.U.A și CEILALȚI, iar comportamentul liderului de peste OCEAN relevă o anumită „DISTANȚARE” a S.U.A pe scena internațională. Pe de altă parte, EL pretinde a fi un CRUCIAT-ȘEF într-o civilizație occidentală „asediată”, în contextul confruntării cu RUSIA și „PUTERILE ASIATICE”, încercând să-și impună o politică „dominantă”.
În același timp, EL mai încearcă să schimbe și centrul de greutate al EUROPEI, semnalând la VARȘOVIA, cum că „POLONIA este inima EUROPEI” nu sunt întâmplătoare, ca și când „voi, germanii, nu mai sunteți”.
Ori, pe acest fond, BERLINUL pare deranjat de susținerea americană, prin care POLONIA își arată ambiții hegemonice în această parte a EUROPEI. În plan mai ascuns, această „abordare” ar echivala cu actualizarea unei mai vechi teze americane prin care încearcă a împărți EUROPA în: VECHE (VESTUL) și NOUĂ (FLANCUL ESTIC, cu POLONIA) în care EUROPA NOUĂ este de partea S.U.A, nu și cea VECHE, care este mai ”rezervată„
Pe de altă parte, atitudinea lui Putin, poate sugera o nouă EVOLUȚIE pe „FRONTUL EST-EUROPEAN”, cu o „retrasare” de noi sfere de influență. Să fie oare CRUCIALĂ pentru VIITORUL LUMII această atitudine? Se va resimți adversitatea privind viitorul Ucrainei cu consecințe încă nebănuite.
În cealaltă parte a lumii, cei trei giganți S.U.A, CHINA și INDIA își dau mesaje subtile, fiecare încercând să „ocupe” o „poziție” cât mai bună. INDIA și CHINA sunt rivali tradiționali, și pe fondul unei „RĂCIRI” cu CHINA, S.U.A dezvoltă intens relații cu INDIA, chiar dacă aceasta, multă vreme, a fost un aliat de nădejde al fostei U.R.S.S, respectiv RUSIA.
Liderii INDIEI și S.U.A au „căzut de acord” că „LUMEA are nevoie de o AMERICĂ puternică”, în încercarea de a crea un NOU POL DE PUTERE în ASIA care poate genera un conflict între CHINA și INDIA, ce mocnește încă din 1962.
Dacă la toate „ASTEA” adăugăm o sumedenie de fenomene și evenimente „arzătoare” din ASIA ce stă „să dea în clocot” politica PHENIANULUI, tensiunile noi dintre CHINA și MAREA BRITANIE, Afganistanul nepacificabil, criza Siriană, pretențiile tot mai mari ale IRANULUI și ARABIEI SAUDITE, neootomanismul lui ERDOGAN, ISLAMISMUL și MIGRAȚIA, chiar că îți vine să crezi că a venit sfârșitul vechii ordini mondiale liberale.
Parcă în consens, în Europa, declarațiile unor lideri, referitoare la „NESIGURANȚA cu CARE SE CONFRUNTĂ LUMEA”, noua politică a Parisului, Ucraina lui Zelensky, RUSIA – „țară de satrapi și robi” pozițiile „nonconformiste” ale lui V. ORBAN față de RUSIA sau ultima intervenție a lui V. PUTIN, toate ne obligă să ne întrebăm cum se va „modifica” LUMEA?!
Dar ROMÂNIA CONTEMPORANĂ?!
Din păcate, în ciuda unor declarații sforăitoare, fară un ghid de politică externă, gen NICOLAE TITULESCU sau chiar ȘTEFAN ANDREI, constrânsă de „indicațiile” de la BRUXELLES, acuzată mai mereu din cauza CORUPȚIEI, lipsită de o infrastructură și o economie stabilă puternică și productivă, și nu pe consum, cu un PIB destul de redus, ROMÂNIA nu poate emite pretenție de LIDER REGIONAL, ci rămâne DEPENDENTĂ de parteneriatele strategice cu S.U.A.
În loc de concluzii – să nu ne amăgim cu formule de genul: parteriat, dialog, colegi, concertare etc, căci în REALITATE, LIDERII – uneori fiecare în parte, alteori împreună – sunt angajați într-o cursă, e adevărat, cu obstacole, pentru a „modifica” LUMEA.

Profesor
ION PĂTRAȘCU
SLATINA, județul Olt

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.