Acasă Actualitate Movileni. Recunoştinţă pentru generalul-erou Emanoil Ionescu, fiu al satului

Movileni. Recunoştinţă pentru generalul-erou Emanoil Ionescu, fiu al satului

590

România a avut o serie de generali de armată, care au făcut istorie în momente care au devenit capitole importante ale istoriei. Unul dintre ei este generalul Emanoil Ionescu, născut la 17 martie 1893 în comuna Tâmpeni (azi Movileni), în familia unui învăţător.
A moştenit iubirea faţă de ţară şi spiritul militar de la tatăl său. A urcat toate treptele militare şi primul grad a fost de sublocotenent, după terminarea şcolii de ofiţeri de infanterie.

În primii anu ai Primului Război Mondial, acesta a fost încadrat în Regimentul 43 Infanterie. Apoi, s-a înscris ca voluntar la Şcoala de aviaţie de la Botoşani şi a obţinut brevetul de pilot la 11 iulie 1918. Ulterior a fost repartizat la Grupul 4 Aviaţie. Între timp a devenit locotentent şi a fost încadrat la Grupul 5 Aviaţie de la Sibiu,
Gradul de căpital l-a obţinut gradul de căpitan şi numit comandant de escadrilă, iar în anul următor a fost avansat, la excepţional, maior şi pus la comanda unui grup aeronautic. În 1937, a preluat comanda Flotilei 3 Aviaţie (Galaţi),
După intrarea României în Al Doilea Război Mondial, a comandat aviaţia repartizată Armatei 4 române, având gradul de general de escadră aeriană. În următorii ani a deţinut o serie de funcţii importante, ultima fiind subsecretar de stat al Aerului.
În 1948 trece în rezervă şi decedează la 13 iulie 1949. Actualmente, Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii poartă numele „General Emanoil Ionescu”.

Primăria Movileni, condusă de primarul Ion Sorin Toma, îl omagiază pe generalul-erou, pentru a nu uita cine sunt oamenii care au contribuit la construirea unei istorii frumoase a României. Şi a marca faptul că Movileni a fost vatră de oameni importanţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.