Acasă Actualitate Apă nu prea e potabilă pentru olteni. Ce măsuri a luat DSP...

Apă nu prea e potabilă pentru olteni. Ce măsuri a luat DSP Olt

146

Apa este esenţa vieţii, fără de care nu putem trăi sau nu ne putem deservi de ea. O apă bună este o apă sănătoasă, potabilă. Ca totul să fie bine şi să nu ne fie rău, există o instituţie care are obligaţia să se asigure că apa pe care o bem zilnic este bună pentru noi. În conformitate cu Legea nr. 458/ 2002, privind calitatea apei potabile și HG nr. 342/ 2013, Direcţia de Sănătate Publică Olt a efectuat monitorizarea de audit a calității apei potabile din județul Olt, în baza contractelor de prestări servicii.

Pe parcursul anului 2021 s-au prelevat probe de apă, din zonele de aprovizionare mari și mici, după cum urmează:
1. ZAP MARI (Slatina, Balș, Caracal, Corabia)
– nr. probe recoltate – 78, din care: două probe neconforme din punct de vedere microbiologic (2,56%) și 44 neconforme din punct de vedere fizico-chimic – 56,41% (parametrii neconformi: amoniu, nitrit, clor rezidual liber).
Măsuri aplicate în cazul neconformităţilor constatate au fost emise către producătorul și distribuitorul de apă SC. CAO S.A., un nr. de nouă notificări de neconformitate; notificările au fost trimise și către Serviciul de Control în Sănătate Publică al DSP Olt în vederea verificării, remedierii neconformităților constatate.

2. ZAP MICI (sisteme de alimentare cu apă din mediul urban și rural care furnizează în medie între 10-1000 mc/zi).
– nr. probe recoltate: 455 din care: 129 neconforme din punct de vedere microbiologic (28,35%) și 341 neconforme din punct de vedere fizico-chimic – 74,94% (parametrii neconformi: amoniu, nitrit, nitrat, clor rezidual liber).
Măsuri aplicate în cazul neconformităţilor constatate:
Au fost emise către producătorii și distribuitorii de apă un număr de 98 notificări de neconformitate: trim. I: 31 notificări de neconformitate; trim. II: 22 notificări de neconformitate;
trim. III: 21 notificări de neconformitate; trim IV: 24 notificări de neconformitate.
Notificările au fost trimise și către serviciul de control în sănătate publică al DSP Olt în vederea verificării şi remedierii neconformităților constatate

Supravegherea calității apei de fântână 2021 – Program Național de Sănătate PN II:
– nr. probe recoltate: 55 din care: 47 neconforme din punct de vedere microbiologic (85,45%) și 53 neconforme din punct de vedere fizico-chimic (96,36%).
Măsuri aplicate în cazul neconformităţilor constatate: au fost emise către autoritățile locale un număr de 20 notificări de neconformitate.

Verificarea calității apei din fântâni publice și izvoare captate la solicitare:
– nr. probe recoltate: 20 din care: 16 neconforme din punct de vedere microbiologic (80%) și 11 neconforme din punct de vedere fizico-chimic – 55% (parametrii neconformi: amoniu, nitrit, nitrat).
Măsuri aplicate în cazul neconformităţilor constatate: au fost emise către autoritățile locale un număr de 7 notificări de neconformitate

DSP Olt spune că impactul este pe termen lung, motiv pentru care apă nu poate fi etichetată drept „apă potabilă”. Astfel, în anul 2021, Serviciul de Control în Sănătate Publică a efectuat un număr de 119 controale și 23 recontroale în sistemul de aprovizionare cu apă, cu aplicarea a 26 sancțiuni contravenționale, în valoare de 98.500 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.