Acasă Actualitate Criză la ALRO Slatina. Sindicatele trag un semnal de alarmă

Criză la ALRO Slatina. Sindicatele trag un semnal de alarmă

204

În cadrul unei conferinţe de presă, susţinută la sediul ALRO Slatina, preşedintele Sindicatului Aluministul, a spus că Uzina de Aluminiu a început campania de închidere a capacităților de producție oprind peste 40 de cuve de electroliză din 700, urmând ca în zilele următoare ALRO S.A. să-și diminueze producția cu 60% fapt ce va duce la trecerea în șomaj tehnic a peste 1000 de salariați din toate sectoarele pe care le deține ALRO (Aluminiu Primar și Aluminiu Prelucrat) și ALUM TULCEA.
În același timp, se încearcă găsirea de soluții dacă va fi posibil, pentru menținerea a 40 % din capacitate,

„Închiderea lui ALRO S.A. va avea un impact major asupra taxelor și impozitelor locale și centrale, iar peste 20 de mii de angajați proprii și din economia orizontala vor putea rămâne fără locuri de munca, fără nici un sprijin financiar, pur și simplu vor merge către sărăcie și foamete, ei și familiile lor. Închiderea ALRO S.A. afectează și alte entități de producție, precum ALTUR, PRYSMIAN, BISTRIȚA HIPROEB, I.C.M BUCUREȘTI, precum și numeroase alte prese de extruziune care folosesc aluminiul de la ALRO S.A. precum DELTA ALUMINIU, ROLMIS, VIMETCO EXTRUSION, etc. Prețul speculativ al energiei electrice duce, inevitabil, la falimentarea mai multor întreprinderi românești dar și la falimentul financiar al populației României. Situaţia ALRO S.A. este ireversibilă, redeschiderea capacităților de producție închise, nu pot fi redeschise întru-cât nimeni nu va investi peste 150 de milioane de dolari în redeschiderea unei hale de electroliză, neavând siguranța că peste două zile poate să rămână fără energie electrică neputând să producă aluminiu, iar banii să fie investiți degeaba, nimeni nu se va supune unui asemenea risc şi periclitează investii de 500 000 000 Euro planificate pentru următorii cinci ani, inclusiv pe cele pentru producția de energie electrică, incluzând și energia fotovoltaica.
Vreau să prezint situaţia, artificial creată de către producătorii de energie electrică NUCLEARELECTRICA, HIDROELECTRICA şi COMPLEXUL ENERGETIC OLTENIA, care în mod vădit, foarte bine orchestrat, au dat şi creat falsa impresie că nu pot produce energie electrică, mai multă având o capacitate de producţie cu mult mai mică decât produc acum, folosind diverse tertipuri, lucru complet fals şi neadevărat, dar astfel, au reuşit să îşi pună în practică strategia: ,,DACĂ NU ESTE ENERGIE ELECTRICĂ TREBUIE SĂ FIE SCUMPĂ “, spune sindicalistul.

Pe de altă parte, patronatul ALRO Slatina spune că nu a luat decizia de a închide activitatea, însă privește cu îngrijorare evoluțiile prețului energiei, nivelurile atinse în ultimele zile fiind „nefundamentate și nesustenabile”.

„Cu privire la știrile apărute în presă românească referitoare la închiderea iminentă a activității de producție, societatea anunță investitorii și publicul interesat că nu a luat o decizie în acest sens în forurile statutare, în ciuda situației excepționale de pe piețele de energie și gaze.
Conducerea societății privește cu îngrijorare evoluțiile recente ale prețului energiei, considerând nivelurile atinse în ultimele zile ca fiind nefundamentate și nesustenabile din punct de vedere economic”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.