Acasă Actualitate TE INVIT SĂ TE CUNOȘTI…

TE INVIT SĂ TE CUNOȘTI…

599

În ziua de azi, termenul „personalitate” apare tot mai des în cercetări, la televizor, în mediul organizațional și se pare că majoritatea oamenilor au devenit curioși cu privire la personalitatea lor.

Potrivit Dicționarului de psihologie Larousse (2006), personalitatea reprezintă „ansamblul de caracteristici afective, emoționale, dinamice, relativ stabile și generale, ale felului de a fi al unei persoane în modul în care reacționează la anumite situații în care se găsește”. În marea majoritate a cazurilor, termenul de personalitate nu acoperă aspectele cognitive ale comportamentului (inteligența, aptitudinile, cunoștințele), el vizează aspectele afective, emoționale, dinamice.
Inventarul de personalitate aplicat și interpretat cu ajutorul unui specialist (psiholog) este o formă minunată, rapidă și eficientă pentru autocunoaștere.

AUTOCUNOAȘTEREA poate veni la pachet cu dezvoltarea personală, prin acțiune

Ce reiese din rezultatele generate de inventar? Obținem procente și explicații ale celor 5 mari trăsături de personalitate: Deschidere, Extraversie, Conștiinciozitate, Agreabilitate și Stabilitate emoțională.
Informațiile prezentate în urma inventarului de personalitate acoperă sfere largi ale existenței umane precum:

A. Aspecte generale (Orientarea în viata, Orientarea în societate);
B. Aspecte afective și de relaționare cu ceilalți (Interacțiunea cu oamenii, Trăirile afective dominante, Reacția în situații de conflict, Reacția în situații de stres);
C. Aspecte legate de stilul de muncă (Stilul cognitiv, Atitudinea față de muncă, Modul de implicare în sarcini, Tipul caracterial).

VEI AFLA: Cum te percep ceilalți, ce atuuri ai și cu ce poți contribui special în activitatea profesională și nu numai, ce este nevoie să faci pentru a eficientiza activitățile pe care le întreprinzi și ce fel de trăsături ale persoanelor te pot deranja în plan social.

Tot prin aplicarea inventarului de personalitate identificăm gradul de compatibilitate cu un anumit post din perspectiva similarităţii dintre profilul persoanei evaluate şi profilul ideal pentru postul respectiv stabilit de către specialist (cât % este compatibil cu postul).
Realizarea inventarului de personalitate este o bună metodă de a te pune față în față cu trăsături greu de acceptat, pe care de-a lungul timpului poate le negasei despre tine, despre comportamentul tău și găsești subliniate trăsături care te-au dus la reușită și cărora nu le-ai acordat atenție 100% gândind că în fiecare situație au fost și alți factori sau îți confirmi anumite abilități, trăsături.
De exemplu, dacă ai obținut o promovare la locul de muncă, poate ai gândit că au fost implicați și anumiți factori care te-au ajutat să ajungi acolo…puțini candidați înscriși, vechimea în post, prietenia cu șeful etc, fără să conștientizezi că poate șeful tău aprecia la tine energia pe care o aloci proiectelor aflate în derulare, mai ales în situații de criză sau în cazul evenimentelor neașteptate.

CONCLUZIONÂND, după parcurgerea inventarului de personalitate, o să te afli într-un moment al vieții în care realizezi că este necesar să faci o schimbare, ce este necesar să schimbi la tine, pe ce este nevoie să pui accentul mai mult în viața ta și ce trăsături, abilități le poți face optime.

Psiholog,
ANDREEA GHEORGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.