Acasă Interviu Interviu cu Siminica Mirea, copreședinte PNL Olt

Interviu cu Siminica Mirea, copreședinte PNL Olt

300
 
„Când țara este condusă de un mincinos, așa cum este Victor Ponta, românii nu au cum să mai aibă încredere în misiunea actualului stat de a-i proteja și de a-i asigura ca au drepturile protejate”
 
 
Siminca Mirea, copreședinte al PNL Olt se pregătește intens pentru anul 2016, an electoral care va demonstra că trendul crescător al liberalilor nu este doar la nivel de sondaje. Până atunci, am invitat-o la o discuție privind subiectele economice și sociale aflate pe agenda publică…
 
 
– Ce așteptări aveți de la anul electoral 2016?
– Sunt încrezătoare că anul 2016 va confirma ceea ce noi vedem în fiecare zi, stând de vorba cu oamenii din județul nostru. Oamenii au încredere în PNL și în noua echipă de la conducerea PNL Olt, și asta se vede și în creșterea numărului de adeziuni. Cred că vom câștiga alegerile locale și parlamentare de anul viitor și, deși va fi greu, vom reclădi respectul față de cetățean dar și față de instituțiile statului.
 
– De ce vorbiți despre respectul față de instituții?
Pentru că acum ne aflăm aproape într-o disoluție a instituțiilor statului. Când țara este condusă de un mincinos, așa cum este Victor Ponta, românii nu au cum să mai aibă încredere în misiunea actualului stat de a-i proteja și de a-i asigura ca au drepturile protejate. Uitați-vă la cifrele economice! Degeaba Ponta stă pe televizoare să intoxice cu creșteri de salarii și că economia duduie pentru că situația e cu totul alta. Vă spun eu și din perspectiva de antreprenor care are grijă de salariile a 500 de familii.
 
– Ce date economice contrazic previziunile fericite ale premierului?
În primul rând, din analizele efectuate de specialiștii noștri, coordonați de premierul PNL, Cătălin Predoiu, reiese că în trimestrul II al anului 2015, creșterea PIB brută anuală față de trimestrul II – 2014 a fost de numai 3,2% comparativ cu 4,3%, cât a fost în trimestrul I – 2015 raportat la trimestrul I – 2014.  În aceste condiții, guvernul a supraestimat creșterea PIB din 2015 ca fiind de 3,3%, actualul trend ducându-ne evident către o creștere mai mică de 3%. Un prim motiv de îngrijorare față de încetinirea creșterii economice vine din lipsa investițiilor publice, chiar și în condițiile în care supraacciza pe combustibil, instituită de guvern, nu a fost direcționată către investiții în autostrăzi, asa cum s-a clamat în mod populist la momentul instituirii ei. Alte două motive de îngrijorare sunt performanțele sub așteptări ale industriei (2,4%, față de 4,4% prognozat), ale construcțiilor și ale exporturilor. Dacă la acestea adăugăm și agricultura, prognozată a contribui cu 2,9% din PIB, dar grav afectată de seceta din acest an, cu efecte distructive asupra producției vegetale, care va duce la o scădere a productiei totale din agricultură (sector vegetal+animal) cu peste 20% în anul 2015, vedem că situația este îngijorătoare.
 
– Care este impactul pe cetățean?
Simplu, în puterea de cumpărare. Oamenii se vor duce la piață și se vor întoarce cu un coș mult mai sărac decât cel de anul trecut. Gandiți-vă că vine septembrie, încep școlile, se pregătesc cămările pentru iarnă. Acum lumea e încă prin vacanțe dar de la 1 septembrie, presiunea publică va fi imensă.
 
– PNL este dispus să participe la negocierile privind Cosul Fiscal?
Sigur că da, joi, 20 august 2015 a avut loc prima rundă de discuții tehnice, singura problemă este că după discutiile tehnice e nevoie și de un acord politic respectat pe termen lung. Noi considerăm că acest acord politic poate duce la continuitate și predictibilitate în politicile economice și fiscale. Haideti să vă spun doar atât: în primele șapte luni, Codul Fiscal a fost modificat de 27 de ori prin Ordonanță. Această practică trebuie să înceteze. Un acord politic între liderii partidelor parlamentare ar face posibil acest lucru. PNL și-a desemnat echipa cu care va participa la discuții. Aceasta este formată din Cătălin Predoiu, Eugen Nicolăescu, Marian Petrache.
 
– Cum vedeți criza din sănătate?
PNL consideră că principala cauză a crizei prelungite este subfinanţarea cronică. PNL propune alocarea a 6% din PIB, consens politic, o nouă lege a Sănătății, transparentizarea avansărilor în carieră și specializări gratuite. Considerăm că decizia Înaltei Curți este justă și corectă, câtă vreme medicul are statutul de funcţionar public. Nu poți să umilești această categorie socială legalizând șpaga printr-un mercurial mizerabil. De acord, plecau medicii dar să vedeți cum o să ajungem să ne tratăm singuri cu leacurile bunicii pentru că nu vom mai avea nici asistente și nici medici să ne aștepte în cabinete și camere de gardă. Colegiul Medicilor din România semnalează faptul că migraţia medicilor a crescut şi în 2014, fiind înregistrate 2.450 de cereri pentru eliberarea certificatelor care permit munca în străinătate, estimându-se că anual intră în sistem 3.000 de doctori şi ies aproape 3.500 (prin migrație, pensionare și deces). România investeşte cel mai puţin în sănătate în raport cu numărul de locuitori (753 de euro per locuitor, în anul 2012). Austria alocă 3.676 de euro per cetățean iar Germania –  3.613 de euro per locuitor. Situația medicilor din România este îngrijorătoare. Normativele Ministerului Sănătății arată clar faptul că  numărul  medicilor din spitale este de 13.521, în condițiile în care necesarul este de 26.000. Toate acestea trebuie puse la punct. Minciunile lui Ponta au sigur picioare scurte, ies repede la suprafață și atunci când vom prelua guvernarea sunt convinsă că vom aplica soluțiile care sunt îndreptate către cetățean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.