Acasă Actualitate Garda de Mediu Olt. Raport de activitate pe anul 2016

Garda de Mediu Olt. Raport de activitate pe anul 2016

571

Gheorghe Neacşa, comisarul-şef al Gărzii de Mediu Olt, a susţinut vineri, 13 ianuarie 2017, o conferinţă de presă în care a prezentat raportul de activitate al instituţiei pe anul 2016. Comisarii Gărzii de Mediu Olt au efectuat 869 de inspecţii şi controale în domeniul protecţiei mediului, din care 339 inspecţii de mediu planificate şi 530 controale de mediu neplanificate. Aceştia au aplicat următoarele sancţiuni: 8 avertismente contravenţionale; 31 amenzi contravenţionale, în valoare de 529,00 mii lei si trei sanctiuni aplicate in control comun cu comisari din Comisariatul General in valoare de 200 mii lei. (total 729,00 mii lei); o suspendare de activitate (SC Agrovil SRL) pentru ca a desfasurat activitati cu nerespectarea art.14, alin.2 din OUG 195/2005 cu modificarile si completarile ulterioare. (functionare fara a detine autorizatie de mediu); o propunere de suspendare a Autorizatiei Integrate de Mediu trasmisa APM Olt. (SC Premium Porc SA Negreni), valoarea medie a unei sanctiuni aplicate fiind de 22000 lei.
„Din cele 34 de amenzi contraventionale aplicate au fost contestate un numar de 8 sanctiuni (aproximativ 25%). Din cele 8 amenzi contestate, 5 sunt castigate la fond de catre GNM-CJ Olt, 1 contaventie a fost trasformata de instanta in avertisment (GNM-CJ Olt a facut recurs) si 2 inca sunt in stadiu de judecata la fond.”, se arată în raport.

În continuare vă prezentăm raportul de activitate pe anul 2016 al Gărzii de Mediu Olt:
„La nivelul judetului Olt, in anul 2016, au fost inregistrate un numar de 207 de petiții scrise si solutionate un numar de 185 de sesizări, 18 fiind redirecționate catre alte instituții deoarece aspectele semnalate nu intrau in competența GNM si 4 sesizari au fost clasate in baza art. 7 din Ordonanța nr.27/2002 privind regimul de soluționare al petițiilor (petiții anonime). In afară de sesizarile scrise la Comisariatul Judetean Olt s-au mai inregitrat un numar de 20 sesizari telefonice pe telefonul de permanență. In urma verificarilor s-au aplicat 10 amenzi contraventionale in valoare de 195,5 mi lei, pentru nerespectarea prevederilor legale.
Petițiile inregistrate la nivelul judetului Olt au semnalat aspecte privind incalcari ale legislatiei de mediu in diferite domenii de activitate vizînd atât peroase fizice cât si juridice. Petițiile au semnalat in general, fapte privind depozitari necontrolate de deșeri, emisii de noxe in atmosferă, zgomot produs de diferite activitați economice, deversari de ape uzate, exploatari agregate minerale, etc.
Modul de trasmitere a petițiilor catre Comisariatul Județean Olt a fost:
-petiții transmise prin e-mail pe adresa cjolt@gnm.ro
-prin completarea la sediul GNM-CJ Olt a formularelor tipizate puse la dispoziția sesizanților de catre Comisariatul Județean Olt
– petiții transmise de cetațeni prin poștă
– petiții inregistrate electronic pe site-ul Garzii Naționale de Mediu și transmise spre soluționare Comisariatului Județean Olt
Toate petițiile inregistrate la Comisariatul Județean Olt al Gărzii Naționale de Mediu au fost soluționate in termenul legal prevazut de Ordonanța 27/2002 privind regimul de soluționare al petițiilor.

2. Realizarea inspecţiilor tematice stabilite de Comisariatul General.
Comisariatul Judeţean Olt a efectuat inspecţiile tematice solicitate prin circularele transmise de Comisariatul General .
În anul 2016, în baza circularelor emise de Comisariatul General, Comisariatul Judeţean Olt a efectuat:
– 178 inspecţii tematice neplanificate, din care: 164 inspecţii tematice în domeniul controlului poluării industriale şi respectării regimului substanţelor chimice periculoase şi 14 inspecţii în domeniul biodiversităţii, biosecurităţii şi ariilor naturale protejate
– 79 inspectii planificate tematice, din care: 9 inspecţii tematice în domeniul controlului poluării industriale şi respectării regimului substanţelor chimice periculoase şi 70 inspecţii în domeniul biodiversităţii, biosecurităţii şi ariilor naturale protejate
3. Implementarea prevederilor legale referitoare la valorile limită pentru dioxidul de sulf, dioxidul de azot şi oxizii de azot, pulberi în suspensie şi plumb din aerul înconjurător (Directiva 1999/30/CE, cu modificările şi completările ulterioare).
Pe raza teritorial-administrativă a judeţului Olt, funcţionează operatori economici din a căror activitate se generează emisii atmosferice. Inventarul acestor operatori economici cuprinde:
– activităţi de topire-turnare metalele neferoase uşoare: SC ZIAL SRL, SC PRODNEF COM SRL, SC TURN COM SERV SRL, SC TURNEF SRL, SC ROY ALLOY PRODUCT SRL, SC BIACOM NEF TIM SRL, SC SORMAR SRL, SC DELTA ALUMINIU SRL, SC AGROVIL SRL, SC TUNC AL 2003 SRL, SC TURFONT SRL, SC PRODUCT NEFER SRL Scorniceşti, SC AKTEN METAL SRL Scorniceşti, SC EUCASTING RO SRL Scorniceşti, SC RAW MATERIALS COM SRL Valea Mare, SC SUPER YILDIZ SRL Priseaca, SC LORIMAR PREST SRL Brebeni,SC ROMMAR PRODIMPEX SRL Brebeni, SC VIVAL NEF SRL Brebeni, SC ALBARKMET NEF SRL Brebeni, SC ANDU SRL Slătioara, SC FULTRANS ADRIAN SRL.
Majoritatea acestor activităţi se desfăşoară în zona industrială a municipiului Slatina.
Activitatea de topire-turnare metale neferoase uşoare este generatoare de emisii atmosferice, indicatorii pentru care se realizează monitorizarea, conform autorizaţiilor de mediu, fiind: pulberi, CO2, SO2, NOx.
– activităţi metalurgice: SC ALRO SA, SC ALTUR SA, SC TMK ARTROM SA, SC VIMETCO EXTRUSION SRL, SC SMR SA Balş, SC TERMEX SA Balş
– activitati de obtinere a asfaltului: SC Bebe Trans SRL, SC Panadria SRL, SC General Trust AG SRL, SC Olt Drum SA, SC Padrino SRL, SC Tdancor Romconstruct SRL.
– alte activităţi generatoare de emisii atmosferice: SC ELECTROCARBON SA (fabricarea electrozilor siderurgici), SC PIRELLI TYRES ROMÂNIA SA (fabricarea anvelopelor),
În anul 2016, la aceşti operatori economici au fost realizare atât inspecţii planificate, conform planului de inspecţie aprobat, cât şi inspecţii neplanificate (inopinate), care au fost efectuate inclusiv în afara programului de lucru (seara şi la sfârşit de săptămână).
In urma celor 46 de controalelor efectuate în 2016 la operatorii menţionaţi anterior s-a constatat încălcarea dispoziţiilor legale, în special a celor referitoare la nerespectarea obligaţiei de utilizare a echipamentelor de reţinere a poluanţilor la sursă, fiind sancţionate contravenţional următorii operatori economici: SC Turfont Design SRL SC Fultrans Adrian SRL, SC Agrovil SRL, SC Super Yldiz SRL, SC Eucarsting SRL, SC Andu SRL, SC Roy Alloy Product SRL, SC Panadria SRL. Pentru aceste neconformitat au fost impuse masuri pentru remedierea deficientelor constatate.
Pentru nerespectarea obligaţiei de transformare a surselor difuze în surse de emisii dirijate, stabilită la art. 59, alin. (1) din Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător, au fost aplicate 5 amenzi contravenţionale în valoare totală de 75 mii lei, în concordanţă cu art. 79, alin. (2), lit. b) şi c) din acelaşi act normativ.

4. Verificarea respectării legislaţiei privind depozitarea deşeurilor, inclusiv cele industriale şi din industria miniera.
In vederea realizării acestui obiectiv, in anul 2016, Comisariatul Judeţean Olt a efectuat 22 inspecţii şi controale la depozitele de deşeuri care funcţionează pe raza judeţul Olt, respectiv:
au fost realizate inspecţii la:
– Depozitul de deşeuri neconform clasa „b” Slatina (3 inspecţii)
– Depozitul de deşeuri neconform clasa „b” Balş (3 inspecţii)
– Depozitul de deşeuri neconform clasa „b” Caracal (3 inspecţie)
– Depozitul de deşeuri neconform clasa „b” Corabia (3 inspecţii)
– Depozitul de deşeuri neconform clasa „b” Drăgăneşti Olt (3 inspecţie)
– Depozitul de deşeuri neconform clasa „b” Scornicesti Olt (3 inspecţie)
– Depozitul de deşeuri industriale nepericuloase neconform S.C. SMR S.A. Balş (SC Vespa Investment & Consulting SRL (2 inspecţii).
– Depozitul de deseuri industriale nepericuloase neconform SC Electrocarbon SA (SC Ekomin SRL) – 2 inspectii
Din inspecţiile realizate s-a constatat că în anul 2016 au fost în exploatare doar următoarele depozite de deşeuri:
– Depozitul de deşeuri neconform clasa „b” Balş
– Depozitul de deşeuri neconform clasa „b” Corabia
Stadiul reglementării din punct de vedere al protecţiei mediului a depozitelor de deşeuri din judeţul Olt este:
– 2 depozite de deşeuri pentru care s-a emis autorizaţie integrată de mediu:
– Depozitul de deşeuri industriale nepericuloase conform S.C. ALRO S.A. – Divizia Aluminiu Primar
– Depozitul de deşeuri industriale nepericuloase conform S.C. ALRO S.A. – Divizia Aluminiu Secundar
Astfel, 2 depozite de deşeuri din cele 4 depozite de deşeuri în exploatare în 2016 funcţionează în baza autorizaţiilor/autorizaţiilor integrate de mediu eliberate de autorităţile competente pentru protecţia mediului.
Referitor la respectarea legislaţiei privind depozitarea deşeurilor s-a constatat:
– în cazul depozitelor conforme de deşeuri industriale a fost constituit Fondul pentru închiderea şi urmărirea post-închidere, conform art. 12 din HG nr. 349/2005
– pentru depozitele de deşeuri neconforme clasa „b” a fost întocmit şi reglementat din punct de vedere al protecţiei mediului proiectul de închidere, ca parte integrantă a proiectului „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Olt” (proiect finanţat prin POS Mediu)
– cu excepţia Depozitului de deşeuri neconform clasa „b” Slatina, celorlalte depozite de deşeuri neconforme clasa „b” şi depozite de deşeuri industriale neconforme au respectat termenele de sistare a activităţii de depozitare conform calendarului din Anexa 5 la HG nr. 349/2005
– la Depozitul de deşeuri industriale nepericuloase neconform SC SMR SA Balş se realizează lucrările de închidere a depozitului, conform proiectului de închidere reglementat prin Acordul de mediu nr. 1/14.08.2007
– în data de 16.05.2012, în baza Hotărârii Consiliului Judeţean Olt nr. 56/16.05.2012, Depozitul de deşeuri neconform clasa „b” Slatina a sistat activitatea. Controalele inopinate efectuate de comisariat ulterior acestei date au confirmat această stare de fapt. Între Primăria Municipiului Slatina şi Primăria Oraşului Balş a fost încheiat Protocolul nr. 108595/10.11.2014 valabil 2 ani, privind depozitarea în Depozitul neconform clasa „b” Balş a deşeurilor municipale şi asimilabile colectate din municipiul Slatina
– în depozitele în operare a fost permisă depozitarea doar a categoriilor de deşeuri stabilite prin actele de reglementare (AM sau AIM), cu respectarea procedurilor de acceptare a deşeurilor la depozitare (art. 15 şi 16 din HG nr. 349/2005 şi Ordinul 95/2005)
– monitorizarea tehnologică şi de mediu a depozitelor de deşeuri conforme s-a realizat cu respectarea prevederilor actelor de reglementare
– în vederea reducerii cantităţii de deşeuri biodegradabile depozitate, operatorii depozitelor de deşeuri neconforme clasa „b” – respectiv S.C. SALUBRIS S.A. Slatina, S.C. IGO S.A. Caracal şi S.C. UTILITĂŢI PUBLICE CORABIA S.R.L. Corabia – utilizează sisteme de colectare selectivă a deşeurilor; deşeurile reciclabile colectate selectiv sunt sortate şi balotate în hale echipate cu prese de balotat; deşeurile balotate (PET, plastic,hârtie şi carton) sunt comercializate către operatori economici autorizaţi pentru operaţiuni de valorificare a deşeurilor reciclabile.
În anul 2016, în cazul celor 6 depozite de deşeuri neconform clasa „b” din judeţul Olt (Slatina, Caracal, Balş, Corabia, Drăgăneşti-Olt şi Scorniceşti) s-a finalizat procedura de închidere. Lucrările de închidere a depozitelor au facut obiectul proiectului „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Olt”, proiect de reglementat din punct de vedere al protecţiei mediului prin Acordul de mediu nr. 1/ 08.03.2010 revizuit în data de 25.01.2011.
Conform proiectului tehnic, închiderea depozitelor se va realiza in doua etape:
– Etapa 1: acoperirea temporara a depozitului de deşeuri, mutarea deşeurilor inclusiv redepozitarea pe acelaşi amplasament şi realizarea unei acoperiri temporare inclusiv montarea componentelor pentru extracţia gazului de depozit, sistemele de colectare si evacuare a apei de suprafaţa şi de colectare a levigatului.
– Etapa 2 : închiderea finală cu un sistem de etanşare a suprafeţei şi instalarea sistemului final de extracţie a gazului de depozit si a celui de colectare a apei de suprafaţă.
La 31.12.2016, comisarii GNM-CJ Olt au intocmit inspectiile finale privind inchiderea definitiva a depozitelor de deseuri municipale clasa „b” (Draganesti Olt, Scornicesti, Slatina, Caracal, Bals, Corabia si Slatina).

5. Conformarea cu prevederilor legale privind transportul deşeurilor peste frontiere (inspecţii la companii aflate în baza de date a ANPM şi la graniţă)
Comisariatul Judeţean Olt al Gărzii Naţionale de Mediu a efectuat activităţi de inspecţie şi control la operatorii economici din judeţ care desfăşoară activităţi de colectare, transport, valorificare şi eliminare cu titlu profesional.
Dintre operatorii economici inspectati doar SC Alro SA a desfasurat transport de deseuri transforntalier. In urma controlului s-a constatat ca s-au respectat prevederile Regulamentului 1013/2006.
De precizat ca incepand cu 1 ianuarie 2016, toate transferurile catre Romania de deseuri destinate recuperarii, enumerate in Anexa III, IIIA si IIIB (Lista verde) la Reg.CE 1013/2006 privind trasferurile de deseuri, nu mai este necesara procedura notificarii prealabile si de acord preliminar scris ci doar vor fi insotite de formularul de trasport prevazut de anexa VII din Regulament. Procedura de notificare prealabila si acord preliminar scris, in conformitate cu Titlul II din Regulament ramâne in vigoare pentru trasferurile catre Romania de deseuri destinate recuperarii care nu sunt incluse in Anexa III, IIIA si IIIB (Lista verde) la Reg.CE 1013/2006 privind trasferurile de deseuri.

6. Realizarea măsurilor din planurile de acţiune, implementarea BAT şi conformarea cu autorizaţia integrată la instalaţiile IPPC
Au fost efectuate 20 inspecţii planificate si neplanificate la 10 din cei 10 operatori economici din judeţ care desfăşoară activităţi/exploatează instalaţii ce intră sub incidenţa Legii nr. 278/2013 privind emisiile industriale, respectiv: SC SMR SA Balş (activitatea 2.2), SC ALRO SA – Sediu Principal Slatina (activitatea 2.5.a), SC BIOMOTOR PROD SRL Deveselu (activitatea 4.1.2), SC ASSANI IMP-EXP SRL Stiocăneşti (activitatea 6.6.a), SC EUROSPATIAL SRL Tufeni (activitatea 6.6.b), SC TMK ARTOM SA (activitatea 2.3.a şi 2.6), SC ALTUR SA Slatina (activitatea 2.5.b), SC AT GRUP PRODIMPEX SRL Scorniceşti (activitatea 6.6.a), SC ELECTROCARBON SA Slatina (activităţile 4.2.e şi 6.8 – 2 instalaţii distincte), SC PREMIUM PORC NEGRENI SRL (activitatea de crestere porcine)
În anul 2010, activitatea SC ZAHĂR CORABIA SA Corabia a fost scoasă de sub incidenţa Directivei IPPC.
În anul 2013, doar SC TMK ARTOM SA Slatina a mai beneficiat de perioadă de tranziţie, iar măsurile cuprinse în planul de acţiuni al Autorizaţiei integrate de mediu nr. 26/10.11.2006 fiind realizate integral. In anul 2016 societatea a solicitat si obtinut AIM nr. 1/25.04.2014, valabila pana la 24.04.2024, acesta autorizatie fiind emisa fara program de conformare.
De asemenea, s-a constatat că cei 10 operatori IPPC verificaţi au respectat in general condiţiile din AIM şi că au implementat BAT în activităţile desfăşurate cu o singura exceptie si anume SC Premium Porc Negreni. Acesta societate a fost sanctionata in mai multe randuri in anul 2016 in urma controalelor planificate si neplanificate, atat de catre comisari din cadrul GNM-CJ Olt cat si in urma controlelor comune realizate impreuna cu comisari din cadrul Comisariatului General. In urma acestor controale au fost aplicate un numar de 4 amenzi contraventionale in valoare de 275000 lei si a fost trasmisa catre APM Olt propunerea de suspendare a autorizatiei integrate de mediu.

7. Conformarea cu legislaţia referitoare la managementul riscului la instalaţiile SEVESO.
Conform programului aprobat de comun acord de cele 3 autorităţi implicate în aplicarea prevederilor legii 59/2016, au fost efectuate inspecţii planificate la cele 5 amplasamente din judeţ care intră sub incidenţa Directivei Seveso II, respectiv:
– 3 amplasamente risc major: SC ADE GAS OIL COMPANY SRL – Punct de lucru Caracal, Str. 1 Decembrie 1918, SC ADE GAS OIL COMPANY SRL – Punct de lucru Caracal, Str. Vornicu Ureche şi SC ALRO SA – Sediu Principal
– 2 amplasamente risc minor: SC BULROM GAS SRL Balş şi SC PIRELLI ROMÂNIA SRL.
Inspecţii efectuate au avut ca obiect verificarea adoptării de către titularii acestor amplasamente a tuturor masurilor necesare pentru a preveni accidentele majore, limitării consecinţelor acestora asupra sănătăţii populaţiei şi mediului, a întocmirii şi actualizării documentelor prevăzute de legea 59/2016, identificarea modificărilor instalaţiilor, unităţilor de stocare sau a proceselor ori modificări ale naturii sau cantităţii de substanţe periculoase utilizate, care ar putea avea consecinţe semnificative în cazul producerii unui accident major şi dacă s-a informat corespunzător personalul propriu şi publicul asupra măsurilor de protecţie şi intervenţie în caz de accident.
In timpul acestor controlale au fost gasite neconformitati la SC BULROM GAS SRL Balş si a fost aplicata o sanctiune in valoare de 30000 lei conform prevederilor art. 24, alin.1, lit.c) din Legea 59/2016.
8. Verificarea instalaţiilor ce reprezintă surse staţionare de emisii (inclusiv din instalaţii de incinerare a deşeurilor)
Au fost realizate 47 inspecţii planificate şi neplanificate, cu privire la respectarea obligaţiilor prevăzute de lege de către titularii activităţilor care constituie surse fixe importante de emisii de poluanţi atmosferici, respectiv în cazul în cazul constatării faptelor ce conduc la degradarea factorului de mediu aer.
Pentru nerespectarea obligaţiei de transformare a surselor difuze în surse de emisii dirijate, stabilită la art. 59, alin. (1) din Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător, au fost aplicate 5 amenzi contravenţionale în valoare totală de 75 mii lei, în concordanţă cu art. 79, alin. (2), lit. b) şi c) din acelaşi act normativ.
Pe parcursul anului 2016 SC Xtreem Eco Energy SRL a fost realizat un incinerator cu o capacitate de pana la 8 to/zi in baza acordului de mediu nr.1/19.08.2016 emis de APM Olt. La finalizarea acestuia societatea a solicitat si obtinut de la APM Olt autorizatia de mediu nr. nr.46/22.07.2015 revizuita la data de 19.12.2016.
9. Verificarea instalaţiilor de tratare a apelor uzate menajere existente şi a celor noi, puse în funcţiune sau în curs de punere în funcţiune (în baza unor proiecte din fonduri europene sau alte fonduri) şi verificarea respectării prevederilor legale referitoare la managementul nămolurilor provenite din staţiile de epurare a apelor menajere
La nivelul judeţului Olt exista 8 instalaţii de tratare ape uzate menajere.
Staţiile de epurare: Slatina, Scorniceşti, Potcoava, Piatra Olt, Drăgăneşti Olt sunt administrate de SC COMPANIA DE APĂ SA şi în conformitate cu măsurile stabilite prin programele de conformare ale autorizaţiilor de mediu emise pentru fiecare din aceste obiective au fost supuse reabilitării in baza unor proiecte finanţate din fonduri europene.
Lucrările la staţiile de epurare: Slatina, Scorniceşti, Potcoava, Piatra Olt si Draganesti Olt au fost finalizate.
Staţiile de epurare Corabia si Caracal au fost preluate de la SC Compania de Apa Olt care urmează sa efectueze lucrări de investiţii privind construirea unei staţii de epurare conforme.
Statia de epurare Bals nu au intrat in Compania de Apa Olt. Statia de epurare din Bals nu este modernizata si nu exista un plan de modernizare, societatea care a adminitrat-o, SC Aquatrans SRL, a intrat in faliment in anul 2015 acum opereaza pe acest amplasament SC Compania de Apa Oltetul SRL,
Prin cele 10 controale efectuate s-a verificat respectarea prevederilor proiectelor de realizare, constatându-se că se respectă condiţiile impuse prin actele de reglementare cu o exceptia si anume SC Compania de Apa Oltetul care a fost sanctionata de catre comisarii GNM-CJ Olt cu amenda contravebtionala de 30000 lei conform prevederilor art.96, alin.2, pct.33 din OUG 195/2005 cu modificarile si completarile ulterioare.
Referitor la gestionarea nămolurilor de epurare s-a constatat ca 2 din instalaţiile de epurare (Piatra Olt şi Drăgăneşti Olt) nu au fost puse în funcţiune, iar la cele puse în funcţiune după modernizare gestionarea nămolurilor se face corespunzător.
10. Identificarea instalaţiilor potenţial poluatoare a apelor subterane (depozite de deşeuri periculoase, industriale, descărcări de ape menajere etc.)
In anul 2016 au fost efectuate inspecţii la obiectivele S.C. TMK ARTROM S.A Slatina, S.C ALRO S.A – Sediul Social Slatina, S.C ALRO S.A – Sediul Secundar Slatina, S.C EKOMIN S.R.L Slatina, S.C EUROSPATIAL S.R.L Tufeni şi S.C SMR S.A Balş şi staţiile de epurare orăşeneşti privind rezultatele monitorizării apelor subterane prin foraje de observaţie. Nu s-au înregistrat depăşiri ale valorilor limita admise pentru indicatorii analizaţi.
11. Identificarea şi delimitarea siturilor contaminate şi/sau orfane
Siturile contaminate au fost inventariate de Agenţia pentru Protecţia Mediului Olt, în colaborare cu Comisariatul Judeţean Olt şi titularii de activitate.
Menţionăm că declararea acestor situri ca fiind contaminate s-a realizat în anul 2009 de către titularii de activitate în baza evaluărilor impactului asupra mediului a activităţilor desfăşurate realizată în procedura de emitere a autorizaţiilor de mediu.
Au fost realizate inspecţii la obiectivele planificate (32 puncte de lucru aparţinând OMV PETROM SA – G.Z. Mamu-Oteşti şi G.Z. Vâlcele-Slătioarele) cu situri contaminate identificate şi in cazurile de Anexa P.
Programele de conformare din autorizaţiile de mediu emise pentru funcţionarea obiectivelor OMV PETROM SA aflate pe teritoriul judeţului Olt, sunt structurate pe 2 capitole şi au în vedere remedierea efectelor activităţilor anterioare asupra mediului, cuprinzând măsuri cu termene de realizare in perioada 2011- 2019. Masurile fac referire la efectele anterioare asupra solului pe traseul conductelor vechi de pompare ţiţei şi se referă la refacerea solului afectat de poluare cu ţiţei şi apă de zăcământ pe diferite suprafeţe, măsurile cuprind de asemenea investigaţii şi evaluarea poluării solului in conformitate cu HG 1408/2007. In urma controlelor efectuate de reprezentantii GNM-CJ Olt s-a constatat ca SC OMV Petrom SA Mamu-Oteşti şi G.Z. Vâlcele-Slătioarele a realizat la termen masurile impuse prin progrmele de conformare.
12. Respectarea prevederilor legale referitoare la zgomot şi vibraţii, verificarea măsurilor din planurile de acţiune locale
Au fost realizate 5 controale neplanificate pentru verificarea sesizărilor înregistrate la Comisariatul Judeţean Olt al Gărzii Naţionale de Mediu, privind disconfortul creat prin zgomotul şi vibraţiile generate în urma desfăşurării activităţilor de restaurant, tâmplărie, morărit, extracţie agregate minerale si circulaţia rutieră. În cadrul petiţiilor înregistrate au fost vizate 4 persoane juridice.
Cu ocazia verificărilor au fost dispuse măsuri de respectare a prevederilor OUG nr. 195/2005, privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare, art.96, alin. 2, pct. 14, respectiv „obligaţiile persoanelor fizice şi juridice de a asigura măsuri şi dotări speciale pentru izolarea şi protecţia fonică a surselor generatoare de zgomot şi vibraţii, de a verifica eficienţa acestora şi de a pune în exploatare numai pe cele care nu depăşesc pragul fonic admis” precum şi transmiterea rezultatelor măsurătorilor nivelului de zgomot produs.
Toţi operatorii economici au respectat dispoziţiile HG nr. 321/2005, privind evaluarea şi gestionarea zgomotului ambiant, cu modificările şi completările ulterioare.
13. Verificarea respectării prevederilor legale referitoare la grădini zoologice
In anul 2016 nu s-a mai efectuat control la Gradina zoologica a municipiului Slatina. Gradina zoologica s-a închis deoarece nu corespundea normelor europene.
Între Ministerul Mediului şi Pădurilor şi Unitatea administrativ – teritorială municipiul Slatina a fost încheiată convenţia nr. 2183/28.04.2011 privind finanţarea şi implementarea programelor multianuale prioritare de mediu şi gospodărirea apelor. Obiectivul convenţiei îl reprezintă ,,Implementarea şi realizarea proiectelor de investiţii în vederea atingerii standardelor necesare autorizării grădinilor zoologice, respectiv subprogramul Reabilitare şi modernizarea grădinii zoologice Slatina”.
Până la sfârşitul anului 2016, lucrările de reabilitare şi modernizare nu au fost demarate.
14. Verificarea respectării prevederilor legale referitoare la CITES (comercializare, creştere, deţinere, etichetarea).
În cursul anului 2016 nu au fost efectuate controale comune la solicitarea Biroului Vamal Olt in vederea combaterii activităţilor de trafic ilegal al păsărilor protejate de lege.
15. Verificarea respectării prevederilor legale în siturile Natura 2000 şi ariile naturale protejate, inclusiv parcurile naţionale şi naturale.
Au fost realizate 13 inspecţii planificate in ariile protejate şi siturile Natura 2000 de raza judeţului Olt. Un număr de 7 arii naturale protejate, atribuite in custodia Direcţiei Silvice Olt, deţin Planuri de management si a fost aprobat prin ordin de ministru. Aceste planuri de management au fost realizate in cadrul proiectului „Implementarea sistemelor Adecvate de Management pentru Protectia Naturii” prin programul POS Mediu.
Consiliul Judeţean Olt a solicitat MMP – OI POS Mediu aprobarea proiectului „Conservarea biodiversităţii în judeţul Olt” şi elaborarea Planului de management. Proiectul a fost reaprobat (după modificare conform cerinţelor OI) în Reuniunea Comitetului de Selecţie a Proiectelor din 15.02.2012. In vederea începerii implementării proiectului a fost semnat Contract de finanţare nr. 129489/8.06.2012 intre Direcţia Generala AM POS Mediu, in calitate de Autoritate de Management, şi Consiliul Judeţean Olt.
Consiliul Judeţean Olt a atribuit prin licitatie serviciile de inventariere, cartografiere, creare baza de date şi elaborarea masurilor de management pentru speciile de fauna şi flora/habitate prioritare vizate de proiect. In cursul anului 2015 au fost elaborate Planurile de Management prin proiectul „Conservarea biodiversitatii in judetul Olt”, au fost avizate de APM Olt si in anul 2016 au fost aprobate de Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor.
Pentru Aria de Protecţie Speciala Avifaunistică ROSPA 0024 „Confluenţa Olt – Dunăre” a fost întocmit Regulamentul de organizare şi funcţionare şi Planul de management al ANP care au fost depuse spre aprobare la MMP, însă nu s-a primit avizarea de la această autoritate.
Pentru Aria de Protecţie Speciala Avifaunistică ROSPA 0106 „Valea Oltului Inferior” elaborarea Planului de management face obiectul proiectului „Sincron – Sistem Integrat de Management şi conştientizare in România a reţelei NATURA 2000” având ca beneficiar ANPM în parteneriat cu MMP, proiect finanţat prin POS Mediu – Axa 4, FEDR şi derulat de Consorţiul format din TEAMNET şi BLOM ROMANIA.
Aria naturala protejata „Valea Oltetului ” ROSCI0266 este atribuită în custodia Asociatia Profesionala Sociologia Militans începând cu data de 08.07.2014, pe o perioada de 10 ani, conform Convenţiei de custodie nr. 350/08.07.2014.
Asociatia Profesionala Sociologia Militans a elaborat in curs anului 2015 Planul de Management al ariei naturale protejate, a fost avizat de APM Olt si a fost aprobat de catre MMAP. Acest plan a fost elaborat in cadrul proiectulu “Elaborarea planului de management pentru aria naturala protejata Valea Oltetului” realizat prin intermediul Programului Operational Sectorial Mediu, Proiect cofinantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala. Partener in acest proiect este Asociatia oameni pentru natura, natura pentru oameni.
16. Verificarea respectării legislaţiei referitoare la exploatarea resurselor minerale şi naturale (minerale, gaze, combustibili fosili, petrol, exploatări forestiere, ape naturale, fructe de pădure, ciuperci etc.)
În cursul anului 2016 au fost efectuate 35 de controale la cele 32 instalaţii care exploatează ţiţei pe raza judeţului Olt. S-a constatat ca toate instalaţiile inspectate au solicitat şi obţinut autorizaţie de mediu emise de autoritatea competentă pentru protecţia mediului.
De asemenea, au fost efectuate 30 de controale la agenţii economici care exploatează resurse minerale (nisip şi pietriş) pe raza judeţului Olt.
În aceeaşi perioadă, au fost efectuate 21 controale la agenţii economici care exploatează masă lemnoasă şi 16 controale la operatorii economici care desfăşoară activităţi de tăiere şi rindeluire a lemnului.

17. Verificarea respectării prevederilor legale de către asociaţii/societăţi de vânătoare, recoltare floră/faună.
Au fost efectuate 11 inspecţii la asociaţii/societăţi de vânătoare, recoltare floră/faună din judeţul Olt şi a Grupelor de Vânătoare aferente fiecărui fond de vânătoare, cu privire la achitarea obligaţiilor de plată către Administraţia Fondului de Mediu.
Nu au fost constatate neconformităţi cu privire la încadrarea în cotele de recolta stabilite de Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice ori privind achitarea obligaţiilor de plată faţă de Fondul pentru mediu.

18. Verificarea conformării cu legislaţia referitoare la introducerea deliberată în mediu de OMG, inclusiv în condiţii de izolare
In anul 2016 au fost efectuate 2 controle pentru verificarea respectării de către potenţialii utilizatori de organisme şi microorganisme modificate genetic a prevederilor OUG nr. 44/2007, cu modificările şi completările ulterioare şi s-a constatat că în cursul anului 2016 la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Caracal nu s-au experimentat culturi de porumb modificat genetic.

19. Obiective prioritare realizate la nivelul Comisariatului Judeţean Olt pentru anul 2016.
Au fost realizate inspectii inopinate la instalaţiile/activităţile din municipiul Slatina generatoare de emisii atmosferice, inclusiv pe timpul nopţii şi cu prelevare de probe prin utilizarea dispozitivelor de măsură din dotarea comisariatului (aparat prelevare pulberi in suspensie si aparat FT-IR –acestea fiind achizitionate prin programul RO-BG si aflate in dotarea Comisariatului Judeten Olt).
În cursul anului 2016 au fost efectuate inspecţii la localitatile din judetul Olt in baza Ordinului Prefectului nr.43 /01.03.2016 si a Circularei GNM nr.1763/GM/02.03.2016 pentru verificarea modului de indeplinire a obligatiilor si responsabilitatilor ce revin autoritatilor administratiei publice locale in domeniul protectiei mediului, prevenirii si gestionariii situatiilor de urgenta impreuna cu SGA Olt si ISU Olt.
Tematica acestor inspecţii a vizat verificarea următoarelor aspecte:
– asigurarea unei stări corespunzătoare de salubritate
– măsurile întreprinse pentru apărarea împotriva inundaţiilor şi a altor fenomene hidrometeorologice periculoase
– realizarea şi întreţinerea şanţurilor şi rigolelor de scurgere a apelor pluviale
– evitarea producerii de poluări accidentale a mediului sau a cursurilor de apă prin depozitarea necontrolată a deşeurilor de către cetăţeni şi agenţii economici
– asanarea terenurilor insalubre şi prevenirea poluării apelor
În vederea gestionării corespunzătoare a deşeurilor generate de populaţie, la nivelul Judeţului Olt este în curs de implementare proiectul „ Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Olt”.Potrivit acestui proiect, la nivelul fiecărei unităţi teritorial-administrative din judeţ se vor amenaja şi dota corespunzător spaţii pentru colectarea selectivă a deşeurilor municipale.
Au fost realizate inspectii pe râul Olt şi fluviul Dunărea pentru prevenirea şi combaterea braconajului piscicol, acestea fiind realizate în cooperare cu Filiala Oltenia a ANPA şi Postul de Poliţie Transporturi Navale Corabia din cadrul IPJ Olt.
Au fost relizate activitati de informare si educatie de mediu cu ocazia evenimentelor cu semnificatie internationala atat in presa locala dar si in unitatile scolare. In anul 2016, la dispozitia Comisariatului General, a fost demarata o campanie de informare si educatie de mediu in scolile din judetul Olt (cel putin o lectie/luna).”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.