Acasă Învățământ După ce a câştigat concursul „Juvenes Translatores”, Andreea Florina Săndiţă a fost...

După ce a câştigat concursul „Juvenes Translatores”, Andreea Florina Săndiţă a fost premiată la Bruxelles

332

Andreea Florina Săndiţă, elevă a Colegiului Naţional Radu Greceanu, din Slatina, unul dintre cei 28 de câştigători ai concursului anual „Juvenes Translatores”, organizat de Comisia Europeană, a fost premiată, pe 8 aprilie 2014, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Bruxelles, de comisarul european pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret, Androulla Vassiliou.

Concursul de traducere „Juvenes Translatores” se adresează elevilor în vârstă de 17 ani care urmează cursuri într-o şcoală din Uniunea Europeană. Concursul a fost lansat în anul 2007 cu scopul de a promova învăţarea limbilor străine şi profesia de traducător, reuşind în acest an să atragă participarea a peste 3000 de elevi, printre care s-a numărat şi Andreea, adolescenta care a reuşit să impresioneze prin stilul său de a traduce, fiind desemnată câştigătoarea din România.
La Bruxelles, Andreea a fost însoţită de mama acesteia şi de doamna profesoară Larisa Nicola, care au participat la ceremonia de premiere în cadrul căreia toţi cei 28 de laureaţi naţionali au primit câte un trofeu şi un certificat din partea comisarului european pentru realizarea celei mai bune traduceri din ţara lor. Ediţia aceasta i-a provocat pe tineri să traducă un text referitor la cetăţenia europeană, 2013 fiind Anul European al Cetăţenilor, în oricare dintre cele 552 de combinaţii posibile in cele 24 de limbi oficiale ale UE.
De-a lungul zilelor petrecuta la Bruxelles, Andreea a avut oportunitatea să discute cu traducători profesionişti din cadrul DGT (Direcţia Generală Traduceri), inclusiv cu traducatorii care i-au corectat lucrarea. Aceştia au fost încântaţi să împărtăşească din experienţa lor tinerilor traducători. De asemenea, ambasadorul României din Belgia, domnul Mihnea Moţoc, a fost interesat să discute cu tânăra slatineancă, care mărturiseşte sincer că meritul câştigării acestui concurs este datorat atât doamnelor profesoare care au facut-o să urmeze această cale: Carmen Nedelcu, Raluca Ivănuş, Larisa Nicola, Larisa Masay, dar, mai ales, părinţilor, care au sprijinit-o mereu.
Doamna profesoară Larisa Nicola, invitata, alături de ceilalţi profesori participanţi, la workshop-urile organizate de DGT Translatores, a fost încântată să cunoască o adevărată diversitate culturală prin intermediul acestei experienţe şi aduce mulţumiri organizatorilor pentru tot ceea ce au oferit şi împărtăşit: un caleidoscop de oameni, culori, idei şi… limbi, un amalgam de emoţii, şi, mai presus de toate, nişte amintiri de neuitat. În opinia domniei sale, „«Juvenes Translatores» ramâne o competiţie ce trebuie promovată în continuare”.
Andreea Săndiţă a fost unul dintre cei cinci câştigători care au luat cuvântul în cadrul ceremoniei de premiere. Ea a discutat despre multiculturalism, necesitatea cunoaşterii şi pasiunea ei pentru limbile străine, dar şi despre ce a însemnat pentru participarea la acest concurs. Ea le-a transmis şi un mesaj tuturor tinerilor: „Crede în puterile tale şi valorifică-le astfel încât să obţii ceea ce te face fericit. Permite-ţi să visezi şi munceşte cu pasiune pentru împlinirea visurilor, fiindcă, astfel, nu vei găsi fericirea numai la sfârşitul călătoriei, ci si pe parcursul său.”
Cu siguranţă se vor mai auzi multe despre această tânără şi, cu speranţă, putem spune că tinerii chiar sunt viitorul, ei demonstrandu-ne în fiecare zi că acesta nu va fi chiar aşa sumbru. Andreea Săndiţă este unul dintre ei şi atât ea, cât şi parinţii, domnii şi doamnele profesoare ce o pregătesc, merită aprecierea tuturor, fiind dovada vie a faptului că sistemul educaţional românesc este unul de calitate.

Andreea Maria Dicu – Colegiul Naţional „Radu Greceanu”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.